Vaste rente hypotheek: wat houdt dat in?


Romy Veul door Romy Veul op 05-01-2023
4x gelezen
2 min.

Op je hypotheekofferte staat een bedrag aan rente vermeld. Maar het kan altijd zijn dat op het moment van passeren van de hypotheekakte de rente lager of hoger ligt dan de rente in de hypotheekofferte. Wat gebeurt er dan? Dat hangt af van de optie die je kiest bij het afsluiten van je hypotheek. Kies je voor een vaste rente voor je hypotheek? Dan laat je de hypotheekrente vastzetten tot het moment dat je de hypotheekakte ondertekent.

Vaste rente hypotheek

Waarom een vaste rente voor je hypotheek?

Een vaste rente geeft zekerheid. Dat is prettig als de rente stijgt in de periode voordat je de hypotheekakte ondertekent. Je betaalt dan alsnog het eerdere lage rentepercentage. Maar daalt de rente juist? Dan heb je pech en betaal je alsnog de eerdere hogere rente die in de offerte vermeld staat.

Andere opties die je kunt kiezen, naast de vaste rente, zijn de dagrente en dalrente. Let op: welke optie je ook kiest, de rente die je betaalt kan nooit hoger zijn dan het in de offerte vermelde percentage.

Vaste rente gedurende rentevaste periode

Overigens kun je voor de hypotheekrente gedurende de looptijd van je hypotheek ook kiezen tussen een variabele rente en een rente die een korte of lange tijd vaststaat.

Een variabele rente fluctueert mee met de marktrente en kan dus steeds verschillen. Heb je voor een rentevaste periode gekozen? Dan is het rentepercentage juist stabiel zolang als je deze hebt vastgezet. Dat kan kort (één of twee jaar) maar ook lang (tot zelfs twintig of dertig jaar) zijn.

Hypotheekofferte verlengen?

Het kan zijn dat de datum van passeren door omstandigheden langer op zich laat wachten. Zelfs zó lang dat je het niet haalt om de hypotheekakte voor de uiterste datum die in de hypotheekofferte staat te ondertekenen. In zo’n geval kun je soms je hypotheekofferte verlengen en daarmee de eerder aangeboden rente nog langer vasthouden.

Hiervoor betaal je vaak wel, als verlengen bij jouw geldverstrekker mogelijk is, een bereidstellingsprovisie. Of verlengen ondanks die kosten voordelig is, hangt ervan af of de marktrente op dit moment hoger of lager is dan de rente in de hypotheekofferte. Ook speelt een rol wat de eventuele kosten voor het annuleren van de offerte zijn.

Hoe zit dat met jouw rente?

Keuzes over je hypotheek kun je niet zo één, twee, drie maken. De keuze tussen de verschillende rentesystemen vraagt ook om de nodige expertise. Het hangt van diverse zaken af. Laat je dus goed informeren.

Een van onze Hypotheekexperts helpt je graag bij de aanvraag van jouw hypotheek én bij het maken van een keuze voor het juiste rentesysteem voor jou.

Vrijblijvende afspraak maken

Klanten geven ons een:

388 beoordelingen

9.8