Variabele rente hypotheek


Romy Veul door Romy Veul op 04-01-2023
65x gelezen
2 min.

Over je hypotheek betaal je elke maand een bedrag aan rente. Dit kan een vaste of variabele rente voor je hypotheek zijn. Bij een variabele rente schommelt het rentepercentage dat je betaalt mee met de actuele rentestanden. Als de rente daalt, pakt dat voordelig voor je uit. Stijgt de rente? Dan werkt een variabele rente juist in je nadeel.

Variabele rente hypotheek

Variabele rente of rente laten vastzetten?

Bij het afsluiten van een hypotheek maak je diverse keuzes over je hypotheekvoorwaarden. Je kiest bijvoorbeeld voor een hypotheekvorm, beslist of je een hypotheek met of zonder NHG neemt en kiest ook voor een variabele rente of een rente die een tijdje vaststaat.

Als je kiest voor een rentevaste periode laat je het actuele rentepercentage gedurende een bepaalde periode vastzetten. Het maakt dan niet uit of de rentes stijgen of dalen; jij blijft dit rentepercentage betalen. Soms kun je een rentebedenktijd afspreken waarin je zelf mag bepalen wanneer je je rentevaste periode laat ingaan.

De andere optie is een variabele rente. Je hebt dan minder vastigheid, maar zo’n variabele rente kan ook in je voordeel werken als je verwacht dat de rentes dalen. Hoeveel je aan rentebedrag betaalt, is bij een variabele rente volledig afhankelijk van de actuele rentestanden.

De variabele rente op je hypotheek vastzetten?

Een variabele rente heeft als voordeel dat je over het algemeen een iets lager rentepercentage betaalt op het moment van afsluiten dan wanneer je de rente langer zou laten vastzetten. Maar er kleven ook nadelen aan een variabele rente bij je hypotheek. De onzekerheid die zo’n schommelende rente met zich meebrengt, is het belangrijkste nadeel.

We zien steeds vaker dat mensen de variabele rente op hun hypotheek alsnog laten vastzetten. Op dit moment liggen de rentes uitzonderlijk laag. En als je op dit moment een rente voor tien of twintig jaar (op het lage niveau) laat vastzetten, betaal je soms alsnog minder dan bij een variabele rente. Omzetten is bij veel aanbieders mogelijk, soms tegen betaling van een kleine opslag.

Advies over de rente voor jouw hypotheek?

Ben je benieuwd waar jij goed aan doet voor je hypotheek? Een rentevaste periode of een variabele rente? Laat onze Hypotheekexperts meekijken. Of het nu gaat om een nieuwe hypotheek of over het oversluiten van je bestaande hypotheek, ze staan graag voor je klaar.

Gratis eerste adviesgesprek

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8