Dalrente hypotheek, hoe werkt dat?


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
62x gelezen
2 min.

Sluit je een hypotheek af? Dan krijg je eerste een hypotheekofferte waarin een rentepercentage vermeld staat en vaak teken je pas een paar maanden later een definitieve hypotheekakte. Tussen die twee zit dus de nodige tijd, waarin de hypotheekrente nog van alles kan doen. Hoeveel rente je uiteindelijk gaat betalen, hangt af van het renteberekensysteem dat je kiest. De dalrente voor je hypotheek is een van de opties die je kunt kiezen.

Dalrente hypotheek

Wat is dalrente hypotheek?

Spreek je met de hypotheekaanbieder in de hypotheekofferte een dalrente voor je hypotheek af bij het afsluiten van een hypotheek? Dan zal je het laagste rentepercentage gaan betalen dat er tussen het tekenen van de hypotheekofferte en het passeren van de hypotheekakte is geweest. Dat is gunstig als de rente daalt. Je profiteert daar dan van mee. Maar ook als de rente stijgt, heb je daar geen last van. Je betaalt dan alsnog het laagste rentebedrag.

Naast dalrente voor je hypotheek kun je ook kiezen voor een vaste rente of dagrente. Bij een vaste rente betaal je hoe dan ook het rentepercentage dat op de hypotheekofferte vermeld staat. Bij een dagrente betaal je het rentepercentage dat op de dag van passeren geldt, met als kanttekening dat je nooit meer zult gaan betalen dan de rente in de offerte.

Wel of niet kiezen voor dalrente?

Het voordeel van dalrente bij je hypotheek is dus dat je maximaal kunt profiteren van eventuele rentedalingen, ook als de laagste rente niet gemeten werd bij het uitbrengen van de hypotheekofferte en ook niet bij het passeren van de hypotheek. Het nadeel is dat je vanwege dat voordeel iets meer rente zal betalen dan bij vaste rente of dagrente.

Meer weten over een hypotheek afsluiten?

Het rentesysteem is nog maar één van de dilemma’s waarmee je te maken krijgt als je een hypotheek afsluit. Zo zal je ook een hypotheekvorm moeten kiezen en moet je bepalen of je een variabele rente neemt of voor een korte of lange rentevaste periode kiest. En zo zijn er meer knopen die je moet doorhakken.

Hulp nodig? Onze Hypotheekexperts helpen je graag om de juiste keuzes voor je hypotheek te maken. Passend bij je situatie én gunstig voor je portemonnee.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8