Kosten hypotheekadvies


Romy Veul door Romy Veul op 25-10-2022
43x gelezen
5 min.

Een hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. De ene geldverstrekker kan je zo honderd euro per maand schelen ten opzichte van de ander. En hoe zit het met alle andere keuzes die je moet maken: de rentevaste periode, de aflosvorm en andere voorwaarden bijvoorbeeld? Alle reden voor veel mensen om hypotheekadvies in te schakelen. Gratis is het niet, heel nuttig én uiteindelijk kostenbesparend wel. Lees hier hoeveel de kosten voor hypotheekadvies zijn.

Of bekijk direct onze advieskosten.

Kosten hypotheekadvies

Hypotheekadvies

Net als de loodgieter en de bakker, werkt ook een hypotheekadviseur niet voor niets. Althans, de eerste kennismaking is vaak volledig gratis en vrijblijvend. Daarna betaal je, als je met een hypotheekadviseur in zee gaat, kosten voor het hypotheekadvies en voor het bemiddelen (bij het afsluiten van de hypotheek).

Bemiddeling houdt in dat je hypotheekadviseur de volledige hypotheekaanvraag voor je doet en daarbij alles voor jou regelt. Je hoeft dus nergens zelf achteraan te rennen.

Kosten of juist besparing?

Je zou kunnen denken: moet ik die kosten wel maken? Maar besef dat hypotheekadvies je op termijn juist geld oplevert. Zeker als je voor een onafhankelijke hypotheekadviseur kiest, die veel mogelijke hypotheekaanbieders voor je vergelijkt. Hij weet een aanbieder te kiezen die voor jou écht als voordelig uit de bus komt. Qua rente én voorwaarden. Je kunt daardoor fors besparen op je maandlasten vergeleken met wanneer je zelf een hypotheek zou afsluiten. En dat jarenlang.

Het belangrijkste: kennis, expertise en zekerheid

Daarnaast scheelt een hypotheekadvies jou veel tijd. Stel je voor dat jij zelf alle verschillende aanbieders zou moeten vergelijken, je in alle kleine lettertjes moet verdiepen en zelf steeds overal achteraan moet bellen. Ook dat alles blijft je bespaard als je voor hypotheekadvies kiest. Samen met een hypotheekadviseur kan je geinformeerd en daarmee weloverwogen een slimme keus maken.

Wat kost hypotheekadvies?

Maar goed, dat gezegd hebbende: wat kost hypotheekadvies precies? Die kosten zijn meestal van twee dingen afhankelijk:

  • Ga je naar een onafhankelijke hypotheekadviseur of naar de adviseur van een bank?
  • Wat is je situatie (eerste woning kopen, verhuizen naar een volgende woning, oversluiten, etc.)?

Onafhankelijk hypotheekadvies vs. de bank

Wat het eerste punt betreft: voor onafhankelijk hypotheekadvies zal je iets meer betalen dan voor een adviseur van een bank. Dat scheelt vaak een paar honderd euro. Daar staat wel tegenover dat een onafhankelijke adviseur je op termijn een veel grotere kostenbesparing kan opleveren. Het kostenverschil haal je er dan ook vaak na een paar maanden wel uit.

Waarin die twee typen adviseurs van elkaar verschillen? Een adviseur van een bank is gebonden aan zijn eigen hypotheekproducten en zal dus geen uitgebreide vergelijking maken. Dat verkleint de kans dat je écht de meest voordelige hypotheek voor jou afsluit. Want wat nu als je bij een andere aanbieder veel gunstiger uit was geweest? Die kans is best groot, aangezien er tientallen verschillende geldverstrekkers zijn.

Een onafhankelijke hypotheekadviseur, zoals Hypotheek.nl, werkt daarentegen samen met een groot aantal geldverstrekkers. De kans dat daar een voor jou voordelige geldverstrekker bij zit, is veel groter dan bij een adviseur van een bank. Je betaalt wat meer, omdat de adviseur meer tijd kwijt is aan het vergelijken van de verschillende aanbieders. Maar het kan je zomaar honderden euro's per jaar schelen.

Wat is jouw situatie?

Je kunt je vast voorstellen dat bij hypotheekadvies na een scheiding veel meer uitzoekwerk en papierwerk komt kijken dan bij hypotheekadvies voor een starter die een eerste woning koopt. Net zoals je bij een verhuizing naar een volgende woning meer moet uitzoeken dan als je je eerste huis koopt. Daarom verschillen de kosten voor hypotheekadvies, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Kosten hypotheekadvies

Bij Hypotheek.nl geldt: verrassen doen we graag, maar niet met onze tarieven voor hypotheekadvies. We maken duidelijke prijsafspraken, zodat je altijd van tevoren precies weet met welke kosten voor hypotheekadvies je rekening moet houden.

Een korte samenvatting als antwoord op de vraag ‘Wat kost een hypotheekadviseur?’. De kosten zijn afhankelijk van jouw vraagstuk. Bij ons betaal je als starter € 2.350, als verhuizer of oversluiter € 2.795 en in andere situaties het tarief van € 2.795 + een toeslag voor meerwerk. Voor die tarieven krijg je onafhankelijk hypotheekadvies inclusief advies over de bijbehorende verzekeringen. Ook regelen we een voordelige taxatie en notaris voor je.

Besef dat hypotheekadvies dan wel iets kost, maar dat het je uiteindelijk vooral veel oplevert. Een voordelige hypotheek met gunstige maandlasten sowieso. En daarnaast een flinke tijdsbesparing én de zekerheid dat je goede keuzes maakt. Ook mag je de kosten voor hypotheekadvies vaak aftrekken van de belasting.

Kosten hypotheekadvies Hypotheek.nl

Bij Hypotheek.nl werken we met all-in prijzen, in tegenstelling tot sommige andere aanbieders. Dit houdt in dat bij ons hypotheekadvies standaard ook het volgende inbegrepen is:

  • het regelen van verzekeringen voor overlijdensrisico en arbeidsongeschiktheid;
  • het regelen van woonhuisverzekeringen;
  • het regelen van een voordelige taxatie en notaris.

Voor meer informatie over de tarieven van Hypotheek.nl bezoek je onze advieskosten-pagina.

Kosten hypotheekadvies aftrekbaar van de belasting

Wist je dat je de kosten voor hypotheekadvies vaak kunt terugkrijgen van de Belastingdienst? De gemaakte kosten zijn namelijk aftrekbaar bij je belastingaangifte, mits je hypotheekrente ook aftrekbaar is en je daadwerkelijk een hypotheek afsluit.

Dit betekent dat je de kosten volgend jaar bij het doen van je jaarlijkse aangifte mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat scheelt je straks weer een mooi bedrag. Dat geldt trouwens ook voor onder meer de notariskosten en de taxatiekosten die je maakt bij het kopen van een huis.

Hypotheekadvies inschakelen?

Na het lezen van dit artikel heb je goed zicht op de kosten voor hypotheekadvies. En – het belangrijkste – je weet wat een hypotheekadviseur jou oplevert.

Kun jij ook deskundig hypotheekadvies gebruiken? Onze Hypotheekexperts helpen je graag. En omdat we snappen dat je graag eerst ervaart of de klik er is, rekenen we voor de kennismaking geen kosten. Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Klanten geven ons een:

386 beoordelingen

9.8