WOZ-waarde: wat is het en hoe wordt het bepaald?


Romy Veul door Romy Veul op 18-12-2024
1266x gelezen
4 min.

Aan het begin van het jaar krijgt elke woningeigenaar ‘m in de brievenbus: de WOZ-beschikking. Daarin staat waarschijnlijk dat je woning in waarde is gestegen. Klinkt positief! En dat je als gevolg daarvan ook meer belasting moet betalen. Da’s dan weer jammer. Maar wat is de WOZ-waarde dan precies en hoe wordt de WOZ-waarde bepaald? Hoe werkt het berekenen van de WOZ-waarde om te checken of het klopt? En hoe kun je er bezwaar tegen maken? In dit artikel geven wij een antwoord op deze vragen!

WOZ-waarde 2024

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is de vastgestelde waarde van je woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Dit wordt ook wel de waardepeildatum genoemd. In ander woorden: de WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van je woning.

WOZ staat voor 'Waardering Onroerende Zaken'. Elke woningbezitter ontvangt de WOZ-waarde jaarlijks op een WOZ-beschikking. Op basis van je WOZ-waarde bepaalt de gemeente hoeveel belasting je moet betalen. Bijvoorbeeld voor het eigenwoningforfait.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Voor het bepalen van de WOZ-waarde baseert de gemeente zich op diverse factoren, waaronder:

  • De ligging van de woning;
  • Woonoppervlakte;
  • Perceeloppervlakte;
  • Verkoopprijzen van huizen in de buurt.

Voor het berekenen van de WOZ-waarde doet de gemeente een taxatie van een aantal woningen die vergelijkbaar zijn met die van jou. Niet elke woning in Nederland wordt van binnen en buiten geïnspecteerd. Voor de taxatie wordt een selectie gemaakt van een paar woningen bij jou in de straat of in de buurt die representatief zouden zijn. Een steekproef dus!

Daarna doet de taxateur een grove schatting van de WOZ-waarde van jouw woning. Bijvoorbeeld kijkend naar verschillen in ligging en naar het aantal vierkante meter van je woning. Maar wie zegt dat het huis bij jou op de hoek precies gelijk is qua staat en waarde als jouw woning?

Als bewijs voor de WOZ-waarde wordt een taxatieverslag opgesteld. Vaak wordt dit bijgevoegd bij de WOZ-beschikking. Als dat niet zo is, kun je het verslag apart bij de gemeente opvragen.

Waarom de WOZ-waarde belangrijk is

De hoogte van de WOZ-waarde die is gesteld op de waardepeildatum is erg belangrijk. Er zitten namelijk directe voor- en nadelen aan verbonden aan een hoge of lage WOZ-waarde. De WOZ-waarde speelt namelijk in diverse situaties een rol en kan bepalend zijn voor:

  • De hoogte van een aantal belastingen en heffingen
    Hoe hoger de WOZ-waarde hoe meer belasting je moet betalen. Zowel gemeenten, de Belastingdienst en waterschappen maken gebruik van de WOZ-waarde. Zo fungeert de WOZ-waarde als basis voor onder meer de onroerendezaakbelasting (OZB), de inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait), schenkbelasting en de watersysteemheffing. De WOZ-waarde heeft dus invloed op je vaste lasten.
  • De verkoop / vraagprijs van je huis
    Een hoge WOZ-waarde kan gunstig zijn als je je huis gaat verkopen. Je kan dan waarschijnlijk een hogere vraagprijs hanteren.
  • De renteopslag op je hypotheekrente (indien van toepassing)
    Bij een hogere woningwaarde neemt het risico af voor de geldverstrekker. Daar staat soms een lagere renteopslag bovenop de basisrente tegenover. In enkele gevallen kan de hypotheekrente dus omlaag worden bijgesteld als je WOZ-waarde stijgt.

De WOZ-waarde loopt een jaar achter

De WOZ-waarde is niet wat je woning op dit moment zou opleveren als je een ‘te koop’-bord in de tuin zou zetten. De WOZ-waarde loopt iets meer dan een jaar achter op je werkelijke woningwaarde. En zal –met de forse stijgingen van huizenprijzen – in werkelijkheid wat hoger uitvallen. Dus jouw WOZ-waarde in 2024 is de waarde van je woning op 1 januari 2023.

Een kleine meevaller voor jou misschien: je belastingen worden gebaseerd op de (wat lagere) WOZ-waarde, niet op je woningwaarde van nu.

Hoe weet je of je WOZ-waarde klopt?

Omdat alleen steekproefsgewijs woningen worden getaxeerd, is de kans groot dat er bij jou geen taxateur van de gemeente is langs geweest. Er bestaat dan een kans dat je werkelijke WOZ-waarde niet klopt met die in de brief.

Hoe je daarachter komt? Dat kun je vrij eenvoudig zelf checken. Het zelf berekenen van de WOZ-waarde is geen ingewikkelde klus. Als je maar weet waar je moet zijn. Hieronder vier manieren waarmee je daar zelf mee aan de slag kunt gaan.

1. WOZ-waardeloket

De simpelste manier is je WOZ-waarde checken bij het WOZ-waardeloket. Dat is een site van de Rijksoverheid waar je gratis je WOZ-waarde kunt inzien. Net als de WOZ-waarde van je buren trouwens (weer eens wat anders dan via Funda naar binnen kijken!).

Tenminste, dat kan alleen als jouw gemeente inderdaad aan dit loket meedoet. Op Waarderingskamer kun je checken of dat voor jouw gemeente geldt.

2. Check bij het Kadaster

Er zijn nog meer manieren om je WOZ-waarde te checken. Als je officiële informatie zoekt, dan moet je daarvoor bij het Kadaster zijn. Dat kost je een paar euro, maar dan krijg je wel een overzicht van de verkoopprijs van alle huizen die de afgelopen 5 jaar in jouw postcodegebied zijn verkocht. Dat geeft je een goed beeld van de actuele huizenprijzen.

3. Aankoopprijs rond de peildatum

Heb je je woning rond de peildatum gekocht? En heb je sindsdien geen grootse verbouwingen gehad? En was je woning ook geen kluswoning die je zelf volledig hebt opgeknapt? Dan zal je WOZ-waarde waarschijnlijk min of meer gelijk zijn aan de prijs die je voor je woning hebt betaald. In dat geval is de koopsom in je koopcontract waarschijnlijk een goede leidraad voor je WOZ-waarde.

4. Laat een officiële taxatie doen

Je kunt het natuurlijk ook officieel aanpakken door een taxateur of makelaar de waarde van je woning te laten bepalen. Dan weet je zeker dat er geen speld tussen te krijgen is. Ding is wel dat je aan zo’n taxatie al snel een paar honderd euro kwijt bent. Máár… als je bezwaar tegen de WOZ-beschikking gegrond wordt verklaard, kun je die kosten misschien vergoed krijgen. Scheelt weer!

Bezwaar maken tegen de WOZ?

Vermoed je dat jouw WOZ-waarde niet klopt? Denk je bijvoorbeeld dat er met een te hoge waardestijging van je woning is gerekend? Of zie je dat de woningen van de buren lager zijn getaxeerd dan die van jou en vraag je je af hoe dat zit? Dan kun je bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking.

Hiervoor moet je binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking bezwaar indienen bij je gemeente. Natuurlijk onderbouw je je bezwaar met zoveel mogelijk gegevens (de gegevens die je bijvoorbeeld via het WOZ-waardeloket, via het Kadaster of via een officiële taxatie hebt verzameld).

Op Plusonline vind je een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken voor dit bezwaar. Ook kun je (meestal tegen betaling) een WOZ-bezwaarspecialist inschakelen. Als je het inderdaad bij het juiste eind hebt met je bezwaar, kan dat je zomaar een mooi bedrag aan belasting schelen.

Zelf berekenen van de WOZ-waarde? Altijd slim!

Kortom: neem die brief op de deurmat niet zomaar voor lief. Check altijd of jouw WOZ-waarde lijkt te kloppen. Het zelf berekenen van de WOZ-waarde is in een paar muisklikken geregeld. En het levert je misschien een mooi voordeel op.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7