Waarom verzekeringen voor een huis afsluiten?
Als je een hypotheek hebt afgesloten, moet je daarvoor maandelijks hypotheeklasten betalen. Bij het aangaan van je hypotheek wordt getoetst of je hypotheeklasten bij je inkomen en financiële lasten passen. Toch kan er altijd iets gebeuren waardoor het betalen van je lasten moeilijker wordt, bijvoorbeeld dat je arbeidsongeschikt raakt of dat je partner komt te overlijden.
Om grote financiële risico’s af te dekken, kun je bij je hypotheek een verzekering afsluiten. Een woonlastenverzekering of overlijdensrisicoverzekering bijvoorbeeld. Beide verzekeringen keren maandelijks een bedrag uit als de situatie waarvoor je verzekerd bent zich voordoet. Met dat bedrag kun je (deels) het verschil in inkomen opvangen, waardoor je je hypotheeklasten gedurende een bepaalde periode kunt blijven betalen.
Daarnaast bestaan er diverse andere verzekeringen die je kunt afsluiten bij het kopen van een huis. Bijvoorbeeld om jezelf financieel in te dekken voor schade aan je eigen of andermans spullen. Een klein ongelukje kan namelijk aardig in de papieren lopen; dan is het fijn als de verzekeraar die schade voor je dekt.
Verplichte verzekeringen voor je huis
Je krijgt bij het kopen van een huis te maken met twee verplichte verzekeringen voor je huis:
- opstalverzekering
- overlijdensrisicoverzekering (niet altijd verplicht)
Opstalverzekering
Met de eerste verplichte verzekering voor je huis, de opstalverzekering, verzeker je de buitenkant van je woning tegen schade door onder meer een brand, inbraak of storm. Denk aan schade aan de gevel, de kozijnen of het dak.
Als je een appartement koopt, heb je deze verzekering vaak niet nodig. Meestal heeft de VvE dan al een opstalverzekering afgesloten, waarvoor jij via je servicekosten meebetaalt.
Overlijdensrisicoverzekering
De overlijdensrisicoverzekering sluit je bij je hypotheek af als verzekering en is bij veel geldverstrekkers verplicht. Als je een hypotheek met NHG afsluit, is deze verzekering nooit verplicht.
De verzekering keert als jij overlijdt een bedrag uit aan je nabestaanden (bijvoorbeeld je partner, kinderen of ouders) om daarmee de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Zo heeft diegene ook na jouw overlijden de middelen om in je woning te blijven wonen. Je hebt een gezondheidsverklaring nodig om deze verzekering te kunnen aanvragen.
Onze Hypotheekexperts kunnen je informeren of een overlijdensrisicoverzekering voor jou verplicht is. En zo niet, of het raadzaam is om die af te sluiten.
Andere mogelijke verzekeringen voor je huis
Daarnaast kun je als huiseigenaar onder meer de volgende verzekeringen voor je huis afsluiten:
- aansprakelijkheidsverzekering (niet meer verplicht, wel aan te raden)
- inboedelverzekering
- woonlastenverzekering
- rechtsbijstandsverzekering
- arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers
Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering is geen verplichte verzekering bij je huis meer. Wel heeft bijna elke Nederlander deze verzekering. Het is een vrij voordelige verzekering waarmee je voor een groot bedrag gedekt bent voor schade aan de eigendommen van anderen. Zo betaalt de verzekering het als jouw gevallen dakpan schade veroorzaakt aan de stoep of als je per ongeluk tegen een auto aan fietst en daarmee de auto van de buren beschadigt.
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is bedoeld om alles wat in je woning staat te verzekeren. Als je bijvoorbeeld door waterschade veel meubels moet wegdoen of als je gloednieuwe televisie wordt gestolen, vergoedt de inboedelverzekering dat. Tenminste, onder bepaalde voorwaarden natuurlijk.
Woonlastenverzekering
Een woonlastenverzekering keert een bedrag uit wanneer je inkomen daalt door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Zo’n verzekering is vooral nuttig als je weet dat je bij inkomensdaling moeite kunt krijgen met het betalen van je maandlasten.
Rechtsbijstandsverzekering
Verder kun je eventueel een rechtsbijstandsverzekering afsluiten, zodat je bij juridische conflicten zonder extra kosten een jurist of advocaat kunt inschakelen. Dat is bijvoorbeeld handig als je een conflict hebt met een aannemer of met de vorige eigenaren van de woning. Je komt dan niet voor hoge juridische kosten te staan, terwijl je wel kunt rekenen op goede juridische hulp.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers
Ben je zzp’er? Dan kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering handig zijn. Wanneer je als zzp’er arbeidsongeschikt wordt, kun je immers niet twee jaar lang loon doorbetaald krijgen door je werkgever. Je kunt dan wel een bijstandsuitkering aanvragen, maar waarschijnlijk valt die een stuk lager uit dan je normale inkomen als ondernemer. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert je bij arbeidsongeschiktheid van doorbetaling van je inkomen.
Verzekeringen afsluiten bij je hypotheek – ja of nee?
Het hangt maar net van je situatie af wat jij bij je hypotheek het beste qua verzekeringen kunt afsluiten. Nu is het natuurlijk zo dat verzekeringen maandelijkse kosten met zich meebrengen, wat een reden kan zijn om een bepaalde verzekering niet af te sluiten. Aan de andere kant kan een verzekering je wel beschermen tegen grote financiële risico’s.