Tweede huis kopen: hoe gaat dat in zijn werk?


Romy Veul door Romy Veul op 03-01-2024
994x gelezen
5 min.

Heb jij altijd al gefantaseerd over een tweede huis kopen om je vrije tijd of oude dag door te brengen? Of wil je je overwaarde steken in een tweede woning als vastgoedbelegging? Of een huis kopen voor je kinderen? Een tweede huis kopen is met overwaarde of met een bedrag aan eigen geld vaak een prima optie. Ontdek hier hoe dat in zijn werk gaat en welke mogelijkheden jij hebt.

Tweede huis kopen met overwaarde

Een tweede huis kopen met overwaarde

Nu de huizenprijzen door het dak gaan, hebben veel Nederlanders overwaarde op hun huis. Dat bedrag kan soms zelfs oplopen tot meer dan honderdduizend euro als je al langere tijd in je woning woont. Een mooi bedrag waarmee je wellicht een 2e woning kunt kopen voor verhuur of voor een ander mooi doel.

Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen een tweede huis kopen met hun overwaarde. Dat varieert van een klein appartement aan zee tot een kantoor als vastgoedbelegging of een vakantiewoning over de grens. Nog iets wat we regelmatig zien, is dat ouders een woning voor of met hun kind kopen. Een slimme manier om hun kinderen een handje te helpen bij het kopen van een huis!

Als je overwaarde hebt, kun je dat geld uit de stenen halen door je hypotheek te verhogen. Tenminste, op voorwaarde dat je inkomen die marge ook biedt. Het zit als volgt: je kunt maximaal 100% van je woningwaarde lenen. Is je woning meer waard geworden? Dan kun je dus wellicht een extra bedrag aan hypotheek krijgen. Dat doe je met een tweede hypotheek of door je hypotheek over te sluiten. Bij die laatste optie profiteer je ook van een lagere rente en betere voorwaarden.

Ook mogelijk: tweede huis kopen met eigen geld

Heb je een fors bedrag op je rekening staan? Dan kun je wellicht ook, in plaats van een tweede huis kopen met overwaarde, zonder hypotheek een huis kopen. Geheel vanuit eigen middelen. Of met een kleine lening of een minimale hypotheek als aanvulling. Let wel op dat je altijd voldoende buffer aanhoudt. Zo voorkom je dat je door het kopen van een tweede huis straks in de financiële problemen komt.

Welke opties voor een tweede woning zijn er?

Heb je altijd al gedroomd van een tweede huis onder de Spaanse zon of op een prachtig stuk land in Frankrijk? Dan is dit misschien je kans. Maar een tweede woning kan zeker niet alleen een vakantiehuisje zijn. Dit zijn een paar opties.

Tweede huis kopen als belegging

Je kunt ervoor kiezen om een tweede huis te kopen als belegging en de woning dan te verhuren. Aan de verhuurinkomsten houd je een mooie extra inkomstenbron over. Je kunt de woning verhuren aan bekenden (bijvoorbeeld een kind dat op kamers gaat), maar ook aan vreemden. Let wel op dat bij een 2e woning kopen voor verhuur wat regelwerk komt kijken, zoals het opstellen van huurcontracten. En ontstaat er een conflict met de huurder? Dan kom je misschien voor juridisch gesteggel te staan.

Voor een tweede huis kopen als belegging kun je aanvullend een verhuurhypotheek afsluiten. Let wel op dat deze hypotheek vaak lager uitvalt dan een hypotheek voor een huis waar je zelf gaat wonen. Voor verhuurwoningen mag je vaak maximaal zo’n 70% tot 90% lenen van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. Dit heeft te maken met het extra risico dat de hypotheekaanbieder loopt doordat jij je woning verhuurt.

Een vakantiewoning kopen

Daarnaast is dat vakantiehuisje op Ibiza of het hutje op de hei in Nederland dus een optie. Je kunt deze woning kopen om zelf te vertoeven of je kunt ‘m (een deel van het jaar) verhuren.

Houd er wel rekening mee dat je in het laatste geval goed moet onderzoeken of anderen net zo enthousiast zijn over jouw vakantiewoning als jijzelf. Je zult de woning bijvoorbeeld moeten promoten om ervoor te zorgen dat jij niet de enige gast bent. Ook krijg je te maken met onder andere verzekeringen, schoonmaakkosten en het beheer van de woning vanaf afstand.

Een 2e huis kopen voor iemand anders

Is je zoon of dochter, neef, nicht of kleinkind al een tijdje op zoek naar een koopwoning, maar wil dat maar niet lukken? Dan kun jij misschien een tweede woning kopen met je overwaarde en diegene daarin laten wonen.

Jullie maken daarbij onderling afspraken over een passende constructie. Laat je je kind jou bijvoorbeeld huur betalen? Of sluiten jullie samen een hypotheek af? Er zijn diverse mogelijkheden om met een kind een huis te kopen. Sommige van die constructies (zoals een generatiehypotheek) bieden ook fiscaal gezien fijne voordelen voor zowel jou als degene die jij in het huis laat wonen.

Een andere optie is om een deel van je overwaarde te schenken aan je kind. Dit kan in 2024 tot € 31.813 als het gaat om een vrij besteedbare eenmalige schenking. Daar gelden wel een paar voorwaarden voor.

Hoe werkt dat, een tweede woning kopen?

Voor een 2e woning kopen kom je al snel uit bij een hypotheekadviseur. Onze Hypotheekexperts kunnen in een eerste gratis gesprek voor je uitrekenen wat jouw budget voor een 2e huis kopen is. Ook zijn zij bekend met de haken en ogen waarmee je bij een tweede huis kopen te maken krijgt.

Daarna kun jij op zoek gaan naar de woning van jouw wensen. En heb je die eenmaal gevonden? Dan helpen onze experts je graag bij de aanvraag van de hypotheek nadat je het voorlopig koopcontract hebt getekend. Zodra de hypotheek rond is, krijg jij de sleutel op het moment van overdracht in handen.

Maak gerust een vrijblijvende eerste afspraak met een van onze Hypotheekexperts. Zo weet je precies waar je aan toe bent voordat jij de eerste stappen zet richting een tweede huis kopen.

Let hierop bij een 2e huis kopen!

In meerdere opzichten verloopt een 2e huis kopen anders dan een eerste woning kopen. Je krijgt te maken met een aantal belastingtechnische en andere punten om op te letten. Deze bijvoorbeeld:

  • Je tweede woning valt onder box 3 voor de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je over de waarde van je tweede woning vermogensbelasting betaalt. Dat belastingtarief is een stuk hoger dan voor je eigen woning.
  • Voor je tweede woning ontvang je geen hypotheekrenteaftrek. Daar staat tegenover dat je je huuropbrengsten (mits ze niet boven bepaalde grenzen uitkomen) niet hoeft op te geven bij de Belastingdienst.
  • Kosten koper die je maakt voor je tweede woning zijn niet aftrekbaar. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kosten voor hypotheekadvies en de notariskosten.
  • Je betaalt meer overdrachtsbelasting. Voor tweede woningen geldt een verhoogd tarief van 10,4% (in plaats van het standaardtarief van 2%).
  • Je moet altijd eigen middelen inbrengen voor een tweede woning. Dit komt doordat je maximale hypotheek voor een tweede woning per definitie lager uitvalt dan die voor een eerste woning. Je kunt minder dan 100% van de woningwaarde lenen.
  • Wil je een nieuwe hypotheek nemen voor je verhuurwoning? De eisen van hypotheekaanbieders zijn strenger voor een tweede woning, zeker als je die koopt voor verhuur. Onze Hypotheekexperts kunnen je hier meer over vertellen en kunnen je wijzen op wat er wel mogelijk is.
  • Ga je een woning kopen in het buitenland? Laat je goed adviseren door een expert die thuis is in de woningmarkt en hypotheken in het betreffende land. Kijk ook heel kritisch naar de kleine lettertjes in het koopcontract, zodat je geen vervelende verrassingen voor je kiezen krijgt.

Wat wil jij weten over een tweede woning kopen?

Zie je zelf al helemaal zitten in je tweede woning? Of heb je andere grootse plannen voor een 2e huis kopen?

Onze Hypotheekexperts duiken graag samen met jou in je financiële mogelijkheden. Zo weet jij precies wat wel en niet mogelijk is. En kun jij misschien straks de sleutel in de deur van je tweede woning steken.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen