Huis kopen zonder hypotheek? Kan dat en hoe verstandig is het?


Romy Veul door Romy Veul op 04-01-2024
1579x gelezen
4 min.

Kan dat eigenlijk, een huis kopen zonder hypotheek? Als je veel spaargeld of een forse overwaarde hebt, kun je dan handje contantje voor een woning betalen? Jazeker, soms wel. Hoe gaat een huis kopen dan in zijn werk? En hoeveel spaargeld heb je nodig om een huis te kopen met eigen geld zonder hypotheek? Wij vertellen je er alles over. Inclusief de voor- en nadelen.

Huis kopen zonder hypotheek verstandig

Een huis kopen zonder hypotheek met eigen geld, is dat mogelijk?

Het klinkt geweldig: een huis kopen zonder hypotheek. En het komt ook vaker voor dan zo’n tien jaar geleden. Doordat de woningprijzen stijgen, hebben veel huiseigenaren overwaarde op hun huis. Dat is vooral het geval bij mensen die al lange tijd in hun koopwoning wonen of vastgoedinvesteerders met veel spaargeld. Maar voor het gros van de mensen geldt nog altijd dat zij gewoon een hypotheek afsluiten om hun woning te bekostigen. Al is het maar voor een deel van de koopsom.

Maar het antwoord is dus: ja. Soms is het mogelijk. Maar nogmaals: besef dat dit niet gebruikelijk is om te doen. Woningen zijn niet goedkoop. Daarnaast krijg je met allerlei bijkomende kosten voor het kopen van een huis te maken. Je moet flink hebben gespaard (of wel heel veel overwaarde hebben) wil je een woning zonder eigen geld kunnen kopen.

Meer gebruikelijk: woning kopen met hypotheek én eigen geld

Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt je overwaarde of je spaargeld inbrengen om daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper te betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af. Onze Hypotheekexperts helpen je graag om hiervoor een passende hypotheek met lage rente te krijgen.

Je betaalt dan misschien wel maandlasten, maar de hypotheekrente ligt op dit moment opvallend laag. Dat betekent ook dat je hypotheeklasten beperkt zijn.

Bovendien profiteer je van hypotheekrenteaftrek en houd je een financiële buffer over door niet alles in je woning te steken. Altijd handig als je onverwachts ergens geld voor nodig hebt of als je bijvoorbeeld in de toekomst je woning wilt verbouwen of verduurzamen. Dan heb je daarvoor al een bedrag op je rekening staan.

Waarom een huis kopen met eigen geld?

Het voordeel van een huis kopen met eigen geld is vanzelfsprekend dat je geen maandlasten verschuldigd bent. Je hoeft niet maandelijks een bedrag aan rente en aflossing te betalen, waardoor je maandelijks meer geld overhoudt. Bovendien heb je geen bijkomende kosten voor een hypotheek. Zo kom je niet voor verplichte kosten voor hypotheekadvies, het opstellen van een hypotheekakte of een taxatie te staan.

Alleen de notariskosten voor de eigendomsakte en de overdrachtsbelasting heb je nog wel (tenzij je onder de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting valt).

Wat voor veel mensen een reden is om eigen geld in een woning te steken, is de belasting die je anders over je vermogen moet betalen.

Vanaf een bedrag van € 57.000 aan spaargeld (in 2024) krijg je met een hoger belastingtarief voor je vermogen te maken. Als je het geld inzet om een woning mee te kopen, staat dat spaargeld niet meer op je rekening en kom je dus onder dat belastingtarief uit.

Je moet er wel het geld voor hebben

Maar… het is niet zonder reden dat veel mensen voor het kopen van een huis een hypotheek nodig hebben. Zelfs als je veel spaargeld hebt, is het niet altijd haalbaar om de volledige woning met eigen geld te financieren.

Bedenk als je overweegt om een huis te kopen zonder hypotheek dat je voor een woning altijd meer kosten maakt dan enkel de koopsom. De overdrachtsbelasting en notariskosten voor de eigendomsakte noemden we net al. Daarnaast wil je misschien dingen aan de woning opknappen of deze inrichten. Ook dat brengt kosten met zich mee.

Houd altijd een financiële buffer aan

Dat je nu geld kunt missen, betekent niet dat je dat in de toekomst nog steeds kunt. Het is belangrijk dat je daar ook rekening mee houdt als je overweegt een huis zonder hypotheek te kopen. Heb je bijvoorbeeld plannen om volgend jaar op wereldreis te gaan? Dan zal je daarvoor ook een spaarpotje moeten aanhouden.

Meer in het algemeen is het slim om wat geld achter de hand te hebben. Stel dat je auto plotseling kapot gaat, dan wil je niet elk dubbeltje moeten omdraaien om een nieuwe auto te kunnen betalen.

Hoe zit het met de belastingvoordelen bij een huis kopen zonder hypotheek?

En dan is er nog iets: woningeigenaren met een hypotheek profiteren van een aantal fiscale voordelen. Zo mogen zij onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente aftrekken. Dit betekent dat je minder belasting hoeft af te dragen.

Dat voordeel heb je niet als je geen hypotheek hebt. Je betaalt dan onderaan de streep meer belasting voor je woning. Daar staat wel, zoals gezegd, tegenover dat je geen hypotheeklasten hoeft te betalen. Dat scheelt dan weer wat.

Benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden?

Ben je nieuwsgierig wat jouw kansen zijn om een nieuwe woning te kopen? Met of zonder hypotheek? Onze Hypotheekexperts zoeken precies voor je uit hoeveel jij kunt lenen, wat daarbij je kansen zijn op een huis en hoeveel eigen geld je nodig hebt. Allemaal geheel vrijblijvend!

Zo kun jij goed voorbereid een bod uitbrengen op jouw mogelijk nieuwe droomwoning.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8