Energiebesparende maatregelen met je hypotheek financieren


Romy Veul door Romy Veul op 04-01-2024
294x gelezen
4 min.

Verduurzaming van je woning is hip, hot & happening. Steeds meer mensen laten energiebesparende maatregelen doorvoeren aan hun woning. Dat scheelt op de energierekening én is een mooie bijdrage aan het milieu. Maar hoe kun je energiebesparende voorzieningen financieren? We vertellen je meer over de opties om energiebesparende maatregelen met je hypotheek te betalen. Een goede én voordelige mogelijkheid!

Energiebesparende maatregelen

Wat valt onder energiebesparende maatregelen?

Voordat we je volledig bijpraten over energiebesparende maatregelen met je hypotheek financieren, eerst een stap terug. Wat zijn dit eigenlijk voor maatregelen?

Het gaat bij energiebesparende maatregelen (ook wel: energiebesparende voorzieningen) om allerlei aanpassingen aan je woning met als doel om je energieverbruik te laten dalen. Let wel op dat vanuit de wet niet elke mogelijke aanpassing die verduurzamend is onder energiebesparende maatregelen valt. De financieringsopties die we hier bespreken, gelden bijvoorbeeld niet voor een HR-ketel en een zonneboiler. Dat terwijl die twee maatregelen wel bedoeld zijn om je energieverbruik omlaag te krijgen.

Wat dan wel onder energiebesparende voorzieningen valt? In elk geval de volgende maatregelen:

 • zonnepanelen laten installeren;
 • een warmtepomp aanleggen;
 • betere beglazing (HR++ of triple glas) laten plaatsen;
 • je woning laten isoleren (gevel, dak of vloer);
 • beter isolerende kozijnen en deuren plaatsen;
 • douche met warmteterugwinning plaatsen.

Tip: Verbeterjehuis.nl
Via de site Verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal kun je ontdekken welke energiebesparende maatregelen voor jouw woning nuttig zijn.

Energiebesparende maatregelen en je hypotheek

Normaal gesproken mag je maximaal 100% van je woningwaarde opnemen aan hypotheek (mits je inkomen dat ook toelaat). Gebruik je een deel van je hypotheek voor energiebesparende voorzieningen? Dan zijn hypotheekaanbieders coulanter. Hoe lager je huidige energielabel is, hoe meer je kunt lenen (op voorwaarde dat je het extra bedrag voor verduurzaming gebruikt).

 • Voor woningen met energielabel E, F of G kun je € 20.000 extra lenen.
 • Bij energielabel C of D kun je voor verduurzaming € 15.000 extra lenen.
 • Heb je energielabel A+++, A++, A+, A of B? Dan kun je maximaal € 10.000 extra hypotheek afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Voor woningen met energielabel A++++ kun je niet extra lenen om te verduurzamen. Woningen met dit energielabel zijn immers al heel duurzaam. 

Overigens wordt niet naar je inkomen gekeken als je extra wilt lenen voor verduurzaming van je huis. Daardoor valt je maximale hypotheek altijd hoger uit als je een hypotheekdeel inzet voor energiebesparing.

Energiebesparende maatregelen met je hypotheek financieren

Energiebesparende maatregelen met je hypotheek financieren is dus een interessante optie. Als je voor deze optie kiest, geef je van tevoren aan welke maatregelen je wilt treffen en welk kostenplaatje daaraan hangt.

Het hypotheekbedrag dat je voor de maatregelen hebt aangevraagd, komt in een bouwdepot te staan. Hier wordt het specifiek gereserveerd voor de energiebesparende voorzieningen die jij voor ogen hebt. De facturen die je achteraf voor de uitgevoerde maatregelen ontvangt, kun je indienen bij de bank en worden dan vanuit het bouwdepot betaald.

Deze constructie is mogelijk wanneer je een huis koopt en direct energiebesparende voorzieningen wilt doorvoeren. Maar ook als je al een tijdje in deze woning woont en later iets voor energiebesparing wilt doen, kun je energiebesparende maatregelen vanuit je hypotheek financieren. Meer daarover lees je hieronder.

Optie 1: als je een nieuw huis koopt

Heb je net een nieuwe woning gekocht en sluit je een hypotheek af? Dan kun je daarbij een apart budget reserveren voor verduurzamende maatregelen. Dit gebeurt, zoals gezegd, via een bouwdepot. Het fijne aan energiebesparende voorzieningen direct meefinancieren, is dat je niet voor extra notariskosten komt te staan om je hypotheek te verhogen. Wel zal je voldoende moeten verdienen om het extra bedrag aan hypotheek te kunnen krijgen..

Optie 2: als je al een huis hebt

Heb je al een koophuis en rust daar overwaarde op? Dan kun je daarmee, mits je inkomen het toelaat, je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Maar ook zonder overwaarde is het wellicht mogelijk om meer hypotheek te krijgen wanneer je je verhoogde hypotheek specifiek voor verduurzamende maatregelen wilt gebruiken. Daarmee creëer je meer financiële ruimte voor jezelf om je huis te verduurzamen.

Waarom energiebesparing met je hypotheek financieren?

Energiebesparende maatregelen met je hypotheek financieren is niet de enige financieringsoptie. Wel is het voor veel mensen een heel aantrekkelijke optie:

 • Je betaalt minder rente dan bij een persoonlijke lening, zeker gezien de actuele lage rentes.
 • Je smeert de lasten uit over de hele looptijd van je hypotheek.
 • Je profiteert van hypotheekrenteaftrek.
 • Je hoeft je spaargeld niet te gebruiken en behoudt dus je financiële buffer.
 • Je kunt speciaal kiezen voor een duurzame hypotheek. Daarbij mag je mogelijk meer lenen en betaal je een lagere rente omdat je de hypotheek gebruikt voor verduurzaming.

Wat verder interessant is, is dat je bij een hypotheek kunt kiezen voor een Energiebespaarbudget. Dit is met name aantrekkelijk als je nog niet zeker weet welke maatregelen je wilt treffen. Je hoeft voor dit budget nog geen specificatie te geven van de maatregelen en de kosten daarvoor. Wel staat het geld alvast voor je in een bouwdepot, zodat je je later in de opties kunt verdiepen.

Bij veel hypotheekaanbieders is zo’n Energiebespaarbudget alleen mogelijk bij een hypotheek met NHG, maar er zijn een paar aanbieders die daar een uitzondering opmaken.

Energiebesparende maatregelen met subsidie betalen

Je hypotheek is niet de enige manier om energiebesparende maatregelen te financieren. Er zijn meer mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een energiebesparende-maatregelen-subsidie. Hiervoor zijn verschillende opties:

 • Zo kun je een Energiebespaarlening of een duurzaamheidslening aanvragen. In beide gevallen leen je tegen een lage rente geld voor verduurzamende maatregelen.
 • Daarnaast bieden verschillende gemeenten plaatselijke subsidies. In de Energiesubsidiewijzer vind je de regelingen per gemeente terug.
 • Maak gebruik van de Investeringssubsidie Duurzame Energiebesparing (ISDE). Via de ISDE-regeling kun je subsidie krijgen voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of een warmtepomp.

Nog een optie: consumptief krediet

Een andere mogelijkheid is om voor de energiebesparende voorzieningen een consumptief krediet af te sluiten. Dat kan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet zijn. 

Hierbij betaal je wat meer rente dan voor een hypotheek; ook moet je vaak sneller aflossen dan bij een hypotheek. Een voordeel van zo’n consumptief krediet is wel dat je inkomen minder streng wordt getoetst.

Interesse in energiebesparende voorzieningen?

Heb jij wel oren naar een lagere energierekening, een duurzamere woning en een mooie bijdrage aan het milieu? Onze Hypotheekexperts duiken graag in jouw mogelijkheden om energiebesparende voorzieningen te financieren. Al in een gratis eerste gesprek kunnen we je meer vertellen over je opties. Kost je niets, geeft je wel een hoop duidelijkheid.

Maak een gratis afspraak

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8