Jaarlijks kostenpercentage hypotheek (JKP): Wat is het precies?


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
261x gelezen
2 min.

In de hypotheekofferte kom je waarschijnlijk deze afkorting tegen: JKP. Ook wel: het jaarlijks kostenpercentage hypotheek. Dat is belangrijke informatie om offertes te kunnen vergelijken. Maar wat houdt het concreet in? Na het lezen van dit artikel weet je precies welke kosten hieronder vallen en hoe dit kostenpercentage berekend wordt. Zo kun je een beter oordeel vellen over jouw ontvangen renteaanbod of offerte.

Jaarlijks kostenpercentage hypotheek (JKP)

Wat is het jaarlijks kostenpercentage hypotheek (JKP)?

Als je een hypotheek afsluit, wil je natuurlijk weten waar je qua kosten rekening mee moet houden. Zo is het fijn om te weten wat je maandlasten zijn. Maar ook welke kosten je verder maakt voor deze hypotheek. Daarom staat in de hypotheekofferte altijd een jaarlijks kostenpercentage hypotheek vermeld. Het JKP dus.

Dit kostenpercentage bestaat uit:

  1. de jaarlijkse kosten voor aflossing en rente;
  2. de kosten om de hypotheek te kunnen afsluiten (o.a. taxatie- en notariskosten of de premie voor een overlijdensrisicoverzekering).

Het jaarlijks kostenpercentage laat zien hoeveel kosten je maakt ten opzichte van het totale hypotheekbedrag.

Het jaarlijks kostenpercentage hypotheek valt altijd hoger uit dan de nominale hypotheekrente. Dit komt doordat bij het JKP ook rekening wordt gehouden met de looptijd van de hypotheek en extra kosten voor een hypotheek afsluiten.

Hoe JKP berekenen?

Handig om te weten wat JKP is. Maar hoe kun je het JKP berekenen voor de hypotheek die jij afsluit? Het makkelijke is: het JKP heeft de bank al voor je berekend, dus je hoeft er zelf geen calculator bij te pakken. Maar we kunnen ons voorstellen dat je het fijn vindt om zelf ook te weten hoe dat percentage tot stand is gekomen.

Voor het JKP kijkt de bank naar een aantal typen kosten:

Waarom het jaarlijks kostenpercentage?

Elke geldverstrekker hanteert andere voorwaarden en bij elk product maak je andere bijkomende kosten. Dat maakt het lastig om op basis van enkel een rentepercentage in het rente-aanbod hypotheekproducten te vergelijken. De hypotheek met de laagste rente is niet altijd de goedkoopste optie. Als je er bijvoorbeeld een dure overlijdensrisicoverzekering bij moet afsluiten, ben je duurder uit dan je denkt.

Daarom is het jaarlijks kostenpercentage in het leven geroepen. Dit percentage wordt bij elke geldverstrekker op dezelfde manier berekend én er wordt rekening gehouden met bijkomende kosten. Dat maakt dat je aan de hand van het jaarlijks kostenpercentage hypotheekrente-aanbiedingen eerlijk kunt vergelijken. Het percentage maakt in één oogopslag de totale te verwachten kosten inzichtelijk.

Advies over een voordelige hypotheek?

Als je een hypotheek afsluit, is meer van belang dan alleen het rentepercentage. Ook de voorwaarden en bijkomende kosten kunnen een reden zijn om wel voor het ene en niet voor het andere hypotheekproduct te kiezen.

Welke hypotheek jou scherpe rente én gunstige voorwaarden biedt? Daar duiken onze Hypotheekexperts graag voor je in. Ze kunnen je gratis een beeld geven van jouw opties. Benieuwd? Maak een online afspraak.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7