Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand exact hetzelfde bruto-maandbedrag betaalt. De maandlasten voor een annuïteitenhypotheek bestaan uit rente en aflossing. In het begin betaal je relatief veel rente en relatief minder aflossing. Na verloop van tijd ga je minder rente en meer aflossing betalen. Maar het totaalbedrag blijft dus hetzelfde. Dit totaalbedrag noem je de annuïteit.

Het fijne aan een annuïteitenhypotheek is dat je vooraf precies weet hoeveel je per maand aan je hypotheek kwijt bent. Je kunt namelijk eenvoudig je annuïteit berekenen. Zolang de rentevaste periode duurt, blijf je dit bedrag betalen. Ook ontvang je hypotheekrenteaftrek over de rente voor een annuïteitenhypotheek. En je weet zeker dat je hypotheek aan het eind van de looptijd is afgelost.

Bereken jouw maximale annuïteitenhypotheek

annuïteitenhypotheek

Welke nadelen heeft een annuïteitenhypotheek?

Er kleven diverse voordelen aan een annuïteitenhypotheek. Maar een annuïteitenhypotheek heeft ook nadelen. De belangrijkste zijn:

  • Je betaalt iets meer rente over de hele looptijd. Dit komt doordat je niet, zoals bij een lineaire hypotheek, direct veel aflost. Daardoor betaal je in het begin over een hoger hypotheekbedrag rente. Over de hele looptijd kan dat in vergelijking met een lineaire hypotheek een paar duizend euro meer rente. Netto is dat verschil kleiner.
  • Je hypotheekschuld daalt minder snel dan bij een lineaire hypotheek. Dat komt doordat je in het begin minder snel aflost. Daardoor is de kans op een restschuld iets groter. Alhoewel die kans nog steeds klein is zolang de huizenmarkt gunstig blijft.
  • Je krijgt na een tijdje minder hypotheekrenteaftrek, doordat je rentelasten dalen. Daardoor heb je na een tijdje minder fiscaal voordeel. Je netto-maandlasten nemen daardoor toe.
nadelen annuïteitenhypotheek

Wat zijn de andere hypotheekvormen?

Wil je vanwege de nadelen van een annuïteitenhypotheek toch liever voor een andere hypotheekvorm kiezen? Dan heb je de keuze voor een lineaire hypotheek en/of een deels aflossingsvrije hypotheek.

Bij een lineaire hypotheek is het bedrag aan aflossing elke maand gelijk. Je lost iedere maand 1/360e van de hypotheek af. Daardoor neemt je hypotheekschuld relatief snel af. Over de hele looptijd betaal je daardoor iets minder rente, aangezien je schuld sneller daalt. Wel heeft dit als consequentie dat je in het begin relatief hoge maandlasten hebt. Je maandlasten dalen overigens met de maand.

verloop lineaire hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek ben je niet verplicht om maandelijks af te lossen. In principe hoef je alleen elke maand rente te betalen. Aflossen mag wel, maar hoeft niet. Daardoor heb je lage maandlasten. Dit betekent wel dat je aan het eind van de looptijd, als je tussentijds niets aflost, met een flinke schuld blijft zitten. Je moet de hypotheek dan in een keer aflossen (tenzij je deze kunt oversluiten). 

Overigens mag je aflossingsvrije hypotheek niet hoger dan 50% van de waarde van je woning zijn. Als je een hogere hypotheek wilt, kun je een aflossingsvrij hypotheekdeel combineren met een annuïtair of lineair hypotheekdeel.

aflossingsvrije hypotheek verloop

Wanneer is een annuïteitenhypotheek minder voordelig?

De annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheekvorm. Veel mensen vinden het prettig om niet direct voor hoge maandlasten te staan. Toch kunnen de nadelen van een annuïteitenhypotheek ook een reden zijn om voor een andere hypotheekvorm te kiezen. 

Zo is een annuïteitenhypotheek minder gunstig als…

  • …je maar een kleine hypotheek neemt en vooral zo laag mogelijke maandlasten wilt. In dat geval is een aflossingsvrije hypotheek het overwegen waard.
  • je verwacht dat je inkomen gaat dalen (bijvoorbeeld doordat je met pensioen gaat of minder wilt werken). Soms kan dat een reden zijn om voor een lineaire hypotheek te kiezen.
  • je het liefst zo snel mogelijk je hypotheek aflost. Dan is een lineaire hypotheek passender.
  • je graag zo min mogelijk betaalt over de hele looptijd. Ook in dat geval kun je het beste voor een lineaire hypotheek gaan.

Overigens is een combinatie van een annuïteiten- en een lineaire hypotheek ook mogelijk. Zo tackle je de nadelen van een annuïteitenhypotheek en profiteer je tegelijkertijd wel van de voordelen ervan.

Advies over een hypotheek die bij jou past

Wil je een hypotheek afsluiten en twijfel je welke hypotheekvorm bij jou past? Onze Hypotheekexperts zoeken het graag samen met je uit. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan en kom zo snel meer te weten.

Onze Hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Liever direct een hypotheekadviseur spreken? Bel 030 - 23 72 008

Onze Hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Liever direct een hypotheekadviseur spreken? Bel 030 - 23 72 008

Advies over een hypotheek die bij jou past

Wil je een hypotheek afsluiten en twijfel je welke hypotheekvorm bij jou past? Onze Hypotheekexperts zoeken het graag samen met je uit. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan en kom zo snel meer te weten.

Veelgestelde vragen

Wat is een nadeel van een annuïteitenhypotheek?

Een nadeel van een annuïteitenhypotheek is dat je over de hele looptijd bekeken meer hypotheekrente betaalt dan bij een lineaire hypotheek. Dit komt doordat je minder snel aflost en dus langer over een hoger bedrag rente betaalt. Ook daalt je hypotheekschuld bij een annuïtaire hypotheek minder snel.

Waarom kiezen voor een annuïteitenhypotheek?

Veel mensen kiezen voor een annuïteitenhypotheek omdat je bij deze hypotheekvorm precies weet hoeveel je per maand kwijt bent aan maandlasten. Bovendien hoef je niet, zoals bij een lineaire hypotheek, in het begin meteen hoge maandlasten te betalen. Dat is prettig als je bijvoorbeeld starter bent en verwacht dat je inkomen over een tijdje gaat stijgen. Daarnaast is het fijn dat je bij een annuïteitenhypotheek recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7