Looptijd hypotheek: Wat moet je daarover weten?


Romy Veul door Romy Veul op 01-12-2024
27x gelezen
4 min.

Wanneer je een hypotheek afsluit, spreek je ook een looptijd af. Meestal is de looptijd voor een hypotheek 30 jaar, maar soms kun je ook voor een kortere of juist langere looptijd kiezen. Wat betekent de looptijd voor een hypotheek? En welke opties heb je om je looptijd voor je hypotheek te verkorten of juist verlengen?

Vraag persoonlijk advies aan

looptijd hypotheek

Wat is looptijd hypotheek?

Een hypotheek sluit je voor een bepaalde duur af als lening op je woning. Die duur heet de looptijd van je hypotheek. Gedurende de looptijd betaal je elke maand een bedrag aan rente en vaak ook aan aflossing. Zo zorg je ervoor dat je op de einddatum de volledige hypotheek hebt afgelost. 

Hierover heb je bij aanvang van de hypotheek ook afspraken gemaakt met de hypotheekaanbieder. De gemaakte afspraken vind je terug in de hypotheekakte.

Hoe lang is de looptijd van een hypotheek?

De looptijd van een hypotheek is standaard 30 jaar. Maar soms is het ook mogelijk om voor een kortere looptijd, zoals 20 jaar, te kiezen. Je lost de hypotheek dan sneller af, maar betaalt daardoor ook hogere maandlasten. Je moet immers meer aflossen per maand. 

Soms is ook een langere looptijd, zoals 40 jaar, mogelijk. Wel verschilt het per hypotheekaanbieder welke opties hiervoor zijn. 

Bij sommige aanbieders zit je vast aan de 30 jaar looptijd. Wel kun je door zelf extra af te lossen altijd de looptijd van je hypotheek zelf iets verkorten.

Welke looptijd kun je kiezen?

De meest gebruikelijke looptijd voor een hypotheek is 30 jaar. Dat is meestal ook de langst mogelijke looptijd waar je voor kunt kiezen. Het is ook zo dat je maximaal 30 jaar je hypotheekrente mag aftrekken (als je recht hebt op hypotheekrenteaftrek).

Minder dan 30 jaar

Soms is het een optie om een kortere looptijd te nemen. Je lost dan in een kortere tijd je hypotheek af, waardoor je in totaal minder rente betaalt en ook een kortere periode maandlasten hebt.

Houd er wel rekening mee dat je maandlasten hierdoor hoger uitvallen. Ook is je maximale hypotheek lager, omdat je een hoger bedrag aan maandlasten moet kunnen betalen met je inkomen.

Meer dan 30 jaar

Hoe zit het met een langere looptijd voor je hypotheek? Heel soms is er een mogelijkheid om voor een looptijd van meer dan 30 jaar te kiezen. Vaak is dit dan 40 jaar. Besef wel dat dit qua lasten niet erg voordelig is. Omdat je langzamer aflost, betaal je ook meer rente in totaal. Bovendien verlies je na 30 jaar je recht op hypotheekrenteaftrek.

Looptijd hypotheek verkorten

Wil je je bestaande hypotheek in minder tijd aflossen dan de afgesproken looptijd? Dat kan bij onder andere een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek door tussentijds af te lossen. Tot een bepaald bedrag per jaar mag je boetevrij extra aflossen. Hierdoor verlaag je je hypotheekschuld en ben je onderaan de streep minder kwijt aan rentelasten. Besef wel dat je door aflossing minder profiteert van hypotheekrenteaftrek.

De looptijd van je hypotheek verkorten kan bijvoorbeeld interessant zijn als je over een tijdje met pensioen gaat en daardoor over een aantal jaar minder inkomen hebt. Dan zorgt een kortere looptijd op termijn voor lagere maandlasten. Een andere optie om die inkomensterugval op te vangen, is een lineaire hypotheek nemen. Bij deze hypotheekvorm betaal je in het begin hogere maandlasten dan op het eind. Daardoor dalen je hypotheeklasten automatisch naarmate de looptijd vordert.

Overigens bestaan er hypotheekvormen, zoals de spaarhypotheek en bankspaarhypotheek, waarbij tussentijds aflossen minder voordelig is. Bij die hypotheekvormen kun je beter een extra bedrag inleggen in je kapitaalverzekering of op de aan de hypotheek gekoppelde spaarrekening.

Looptijd vs. rentevaste periode

Vaak worden looptijd en rentevaste periode door elkaar gehaald. Dat is begrijpelijk, want het gaat in beide gevallen om een afgesproken periode met betrekking tot je hypotheek. Toch zijn het verschillende dingen.

De rentevaste periode is de periode waarin je de rente laat vastzetten. Dit kan bijvoorbeeld 5, 10, 15, 20 of 30 jaar zijn. Na die periode is je hypotheek nog niet volledig afgelost, maar wordt wel je rentepercentage opnieuw bepaald.

De looptijd is de periode waarin de volledige hypotheek moet zijn afgelost. Gedurende de looptijd van de hypotheek kun je dus meerdere rentevaste periodes hebben.

Welke keuzes maak je voor jouw hypotheek?

Wat is een handige looptijd voor jouw hypotheek? En als je al een hypotheek hebt lopen, wat zijn dan je opties om de looptijd voor je hypotheek te verkorten? Bespreek jouw situatie met een Hypotheekexpert. 

In een gratis oriëntatiegesprek kun je al je vragen op jouw persoonlijke Hypotheekexpert afvuren.

Vraag een gratis gesprek aan

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met de hypotheek na 30 jaar?

Als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek hebt, dan is die na 30 jaar afgelost als je altijd je maandlasten hebt betaald. Je bent dan dus hypotheekvrij. Op dit moment kun je je hypotheek laten doorhalen; dan staat deze ook niet meer geregistreerd. Ook kun je eventueel een nieuwe hypotheek afsluiten als je dat wilt.

Wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt, moet je de hypotheek na die 30 jaar in één keer aflossen. Soms is het ook mogelijk om de hypotheek te verlengen of over te sluiten.

Is de hypotheek altijd 30 jaar?

Meestal heeft een hypotheek inderdaad een looptijd van 30 jaar. Maar soms is ook een hypotheek mogelijk met een kortere looptijd (zoals 15 of 20 jaar) of juist met een langere looptijd (zoals 40 jaar). Houd er wel rekening mee dat je bij een korte looptijd te maken krijgt met hoge maandlasten. Bij een lange looptijd betaal je meer rente, doordat je hypotheekschuld langer blijft bestaan.

Kun je de looptijd van je hypotheek verlengen?

Ja, soms is het mogelijk om de looptijd van je hypotheek te verlengen. Hiervoor is het belangrijk dat je al vóór het einde van de looptijd met een hypotheekadviseur in gesprek gaat. Vaak zijn er dan nog mogelijkheden. Soms kun je de hypotheek bij je huidige aanbieder verlengen; soms is het een betere optie om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder en daar voor een langere looptijd te kiezen.

Wat is de gemiddelde looptijd van een hypotheek?

De gemiddelde en meest standaard looptijd van een hypotheek is 30 jaar.

Kun je ook een hypotheek voor 10 jaar looptijd nemen?

Nee, het komt niet vaak voor dat je een hypotheek kunt afsluiten met een looptijd van 10 jaar. Wil je je hypotheek na 10 jaar afgelost hebben? Dan kun je wel vervroegd aflossen op de hypotheek. Vaak kun je jaarlijks tot zo’n 10% van de hypotheeksom boetevrij aflossen. Op die manier kun je alsnog na 10 jaar van je hypotheek af zijn.

Is een hypotheek met 15 jaar looptijd mogelijk?

Er zijn geen aanbieders die standaard een looptijd van 15 jaar aanbieden. Maar als je na 15 jaar hypotheekvrij wilt zijn, kun je wel tussentijdse aflossingen op je hypotheek doen.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.6