Hoe weet je of je overwaarde hebt?

Reken met onze tool eenvoudig uit of jij overwaarde hebt op je huis. Hoe overwaarde op je huis berekenen in zijn werk gaat? Zo:

  1. Bepaal je openstaande hypotheekschuld.
  2. Trek dit bedrag af van de huidige waarde van je huis. 
  3. Komt daar een positief bedrag uit? Dan is dat je overwaarde.

Bereken jouw overwaarde

Wat betekent overwaarde op je huis opnemen?

Dat je overwaarde op je huis hebt, houdt in dat je woning meer waard is dan wat je op dit moment aan hypotheekschuld hebt. Vaak wordt gezegd dat het geld “in de stenen” zit. Het komt pas vrij als je gaat verhuizen. Maar nee, je kunt de overwaarde ook opnemen zonder je woning te koop te zetten. Dit kun je doen door een hypotheekproduct af te sluiten waarmee je de overwaarde vrij besteedbaar maakt.

Hoe werkt overwaarde opnemen?

Als je je overwaarde wilt opnemen, dan kun je ervoor kiezen om je huis te verkopen en dus te verhuizen. Maar je kunt ook de overwaarde verzilveren met je hypotheek of een ander type product. Zo gaat overwaarde opnemen in zijn werk:

  1. Bereken de overwaarde op je woning.
  2. Bepaal jouw bestedingsdoel voor de overwaarde. Hoeveel geld heb je daarvoor nodig?
  3. Ga met een Hypotheekexpert in gesprek over jouw mogelijkheden om de overwaarde op te nemen.
  4. Maak een keuze uit de opties om je overwaarde op te nemen (zoals een tweede hypotheek of opeethypotheek).
  5. Zet de hypotheekaanvraag in gang.
  6. Ontvang de opgenomen overwaarde (op je rekening of in een bouwdepot), zodat jij dit bedrag kunt besteden.

Meer weten over jouw opties?

Hoe kan ik mijn overwaarde opnemen?

Je overwaarde opnemen doe je door je hypotheek te verhogen, een opeethypotheek te nemen of je woning te verkopen en terug te huren. Hierdoor komt de overwaarde in één keer of in delen vrij. Je kunt het bedrag dan vrij besteden, bijvoorbeeld aan een verbouwing, verduurzaming of andere uitgaven. Of je kunt het geld op je rekening laten storten als buffer. 

Dit zijn de opties om je overwaarde op te nemen:

  1. Een tweede hypotheek nemen
  2. Je hypotheek verhogen 
  3. Je hypotheek oversluiten
  4. Een opeethypotheek nemen
  5. Je huis verkopen en terughuren

1. Een tweede hypotheek nemen

Ten eerste kun je een extra hypotheek nemen, mits je inkomen dat toelaat. Een tweede hypotheek sluit je af bij je huidige hypotheekaanbieder. Je maakt hierover nieuwe afspraken qua rente, hypotheekvorm, rentevaste periode, etc. Het is een extra hypotheek naast je al lopende hypotheek.

2. Je hypotheek verhogen

Soms kun je de overwaarde op je huis gebruiken door je hypotheek onderhands te verhogen. Dit kan alleen als je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster staat dan wat je nu aan hypotheek hebt openstaan. Je kunt dan tot het afgesproken bedrag je hypotheek verhogen. Zonder dat je daarvoor opnieuw langs de notaris hoeft! Wel zal de hypotheekaanbieder je (huidige) inkomen toetsen aan de hogere hypotheek.

overwaarde huis opnemen regelen via computer

3. Je hypotheek oversluiten om de overwaarde te verzilveren

Je hypotheek verhogen kun je ook doen door je volledige hypotheek over te sluiten. Je kunt dan in één klap een hoger hypotheekbedrag afspreken én zelf een keuze maken voor een hypotheekaanbieder en voorwaarden. Mogelijk levert het je ook een rentebesparing op. 

4. Via een opeethypotheek je overwaarde opnemen

De opeethypotheek is speciaal bedoeld voor gepensioneerden met een lager (pensioen)inkomen. Is een hypotheekverhoging door je lagere inkomen lastig? Dan is dit wellicht een optie. Hier komt geen strenge inkomenstoets aan te pas.

Dit type hypotheek zit wel complex in elkaar en er kleven wat nadelen aan. Het is bijvoorbeeld zo dat je je overwaarde “opeet” (figuurlijk dan); je schuld wordt groter. Laat je dus goed informeren door een Hypotheekexpert.

overwaarde huis opnemen gezin

5. Je huis verkopen en terughuren

Een laatste optie is dat je je huis verkoopt aan een organisatie en van die organisatie terughuurt. Dit is soms een mogelijkheid voor gepensioneerden. Je ontvangt dan in één keer een flink bedrag aan overwaarde. 

Let op: hierbij wordt gerekend met maar 70-80% van je overwaarde. Houd er ook rekening mee dat je dan een deel van je overwaarde kwijt bent aan de huur. Dat maakt het niet altijd een aantrekkelijke constructie.

overwaarde huis opnemen

Voorwaarden voor overwaarde opnemen

Dat je overwaarde hebt, betekent niet altijd dat je ook je overwaarde kunt opnemen. Hiervoor gelden twee voorwaarden, ook afhankelijk van hoe je de overwaarde opneemt:

  • Je huis moet meer waard zijn dan je hypotheekschuld. Alleen als dat het geval is, is er sprake van overwaarde en kun je overwaarde opnemen.

Je verdient voldoende om je hypotheek te verhogen, of je bent bereid om voor een terughuurconstructie of een opeethypotheek te kiezen.

Overwaarde opnemen berekenen

Veel Nederlanders benutten de overwaarde op hun huis. Doe de gratis overwaardecheck en ontdek hoeveel overwaarde je mogelijk kunt opnemen.

Bereken je overwaarde

Waar moet je op letten bij het opnemen van je overwaarde?

Overweeg jij de overwaarde op je huis op te nemen? Houd dan rekening met het volgende:

  • Je kunt niet altijd de volledige overwaarde opnemen. De nieuwe (hogere) hypotheek wordt namelijk ook getoetst aan je inkomen.
  • Je recht op hypotheekrenteaftrek hangt af van het bestedingsdoel. Neem je een annuïteiten- of lineaire hypotheek om met de overwaarde je woning te verbouwen of verduurzamen? Dan is de rente aftrekbaar. Dat geldt niet als je de extra hypotheek voor andere doelen gebruikt. En ook niet als je voor een aflossingsvrije hypotheek kiest.
  • Bij een opeethypotheek kun je vaak minder lenen. Het is dan niet mogelijk om de volledige overwaarde op te nemen. Dat geldt ook voor de terughuur-constructie.
  • Aan een opeethypotheek kleven ook nadelen. Je eet er je overwaarde mee op, doordat je rente bij je schuld wordt opgeteld. Daardoor neemt je schuld toe. Overleg dus zeker met een Hypotheekexpert voordat je voor dit product kiest.
  • Voor de nieuwe hypotheek gelden de actuele rentes. Het kan dus zijn dat je een hoger rentepercentage betaalt voor het extra hypotheekdeel.
  • Door overwaarde op te nemen, stijgt je kans op een restschuld. Houd daar rekening mee. Ook al is de kans op een restschuld in tijden van stijgende huizenprijzen klein.

De voor- en nadelen van overwaarde opnemen

Het opnemen van overwaarde op je huis heeft een paar belangrijke voordelen:

  • Er komt meer budget vrij voor bijvoorbeeld een verbouwing of andere plannen. 
  • Je hoeft bepaalde plannen niet van je spaargeld te betalen en houdt daardoor je buffer aan.
  • Je speelt er overwaarde mee vrij zonder daarvoor te moeten verhuizen.
  • Vaak is overwaarde opnemen via je hypotheek voordeliger qua rente dan een consumptief krediet.
  • De rente over de extra hypotheek is fiscaal aftrekbaar als je de overwaarde steekt in een verbouwing of verduurzaming van je huis.

Maar er kleven ook een paar mogelijke nadelen aan overwaarde opnemen:

  • De kans dat je huis, in tijden van crisis, onder water komt te staan is groter. Je overwaarde daalt namelijk.
  • Vaak wordt je hypotheek opnieuw getoetst aan je inkomen. Je moet dan wel voldoende verdienen om je overwaarde te kunnen opnemen.
  • Specifieke hypotheekproducten, zoals een opeethypotheek, hebben ieder hun eigen haken en ogen.

Wil je precies weten waar jij goed aan doet met je overwaarde? Onze Hypotheekexperts zoeken het graag voor en met jou uit.

Plan een gratis afspraak in

Waar kun je je overwaarde voor gebruiken?

Als je de overwaarde op je huis opneemt, kun je je overwaarde gebruiken voor verschillende doelen. Zoals:

  • Betaal er een verbouwing mee. Gebruik de overwaarde bijvoorbeeld voor een uitbouw, een nieuwe keuken of badkamer. Als je de overwaarde gebruikt voor een verbouwing, is de rente over je verhoogde hypotheek fiscaal aftrekbaar. 
  • Maak je woning duurzamer. Ook als je het geld in energiebesparende maatregelen steekt, is de hypotheekrente aftrekbaar. Met bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatiemateriaal of een warmtepomp verlaag je de energierekening en verbeter je je energielabel.
  • Investeer het in een tweede huis. Ook kun je je overwaarde voor een tweede huis gebruiken voor jezelf of je kinderen. Wat dacht je van een vakantiewoning op de Veluwe of aan zee? Of een woning voor je kinderen? 
  • Zet het geld apart, bijvoorbeeld als een buffer voor je pensioen.
  • Gebruik je overwaarde voor een nieuwe auto. Dan is de rente niet aftrekbaar, maar het is wel een interessante manier om een auto te financieren als je spaargeld tekortschiet.

Benut het voor andere doelen. De opties zijn oneindig. Denk aan de aankoop van een boot, een opknapbeurt voor je tuin, een wereldreis of nieuwe meubels.

Is overwaarde opnemen verstandig voor jou?

Wil je weten of overwaarde opnemen voor jou verstandig én nuttig is? Onze Hypotheekexperts geven je er graag advies over. Plan een gratis eerste afspraak met een van onze Hypotheekexperts. En ontdek zo wat jouw mogelijkheden zijn.

Onze Hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Onze Hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Is overwaarde opnemen verstandig voor jou?

Wil je weten of overwaarde opnemen voor jou verstandig én nuttig is? Onze Hypotheekexperts geven je er graag advies over. Plan een gratis eerste afspraak met een van onze Hypotheekexperts. En ontdek zo wat jouw mogelijkheden zijn.

Veelgestelde vragen

Is het verstandig om overwaarde op te nemen?

Of overwaarde opnemen verstandig is, hangt volledig af van je financiële situatie en van wat je met de overwaarde wilt doen. Kun jij extra geld gebruiken voor bepaalde plannen, heb je een mooie overwaarde en verdien je voldoende om hogere maandlasten te kunnen dragen? Dan kan je overwaarde opnemen inderdaad een goed idee zijn. Een Hypotheekexpert kan dit precies voor je uitzoeken.

Hoeveel overwaarde kan ik opnemen?

Dat is afhankelijk van je inkomen en van de plannen die je hebt met je overwaarde. Hypotheekaanbieders zijn soms wat strenger qua hypotheekmogelijkheden als je er bijvoorbeeld een verhuurwoning mee wilt kopen dan wanneer je het geld in een verbouwing van je huis steekt. Verder geldt dat je nieuwe hypotheek wordt getoetst aan je inkomen. Dat is dus bepalend voor hoeveel overwaarde je kunt verzilveren.

Hoe weet je of je overwaarde hebt?

Reken eenvoudig uit of je overwaarde hebt met onze handige overwaardecheck. Overwaarde betekent dat je huidige woningwaarde hoger ligt dan je openstaande hypotheekschuld. Als je weet hoeveel je woning op dit moment waard is en hoeveel hypotheek je hebt openstaan, dan is het verschil tussen die twee je overwaarde.

Wat is slim om te doen met overwaarde?

Het verschilt per persoon wat slim is om te doen met je overwaarde. Als je voldoende verdient en plannen hebt voor bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming, is het soms slim om je overwaarde op te nemen. Dat kan door je hypotheek te verhogen. Ben je met pensioen of ga je binnenkort met pensioen en kun je een buffer goed gebruiken? Dan is een opeethypotheek soms een goede optie. Een Hypotheekexpert kan je precies vertellen waar jij goed aan doet met je overwaarde.

Kan ik mijn overwaarde vrij besteden?

Je kunt je overwaarde vrij besteedbaar maken door je hypotheek te verhogen. Soms kun je je hypotheek onderhands verhogen, maar meestal kiezen mensen voor een tweede hypotheek. Met die extra hypotheek neem je je overwaarde op. Daardoor kun je dit bedrag besteden aan plannen die je hebt. Dat kan een verbouwing zijn, maar bijvoorbeeld ook de aankoop van een auto, een boot, een wereldreis of andere bestedingen. Houd er rekening mee dat de rente over de hypotheekverhoging alleen aftrekbaar is als je de extra hypotheek gebruikt voor een verbouwing of verduurzaming van je huis.

Is overwaarde eigen geld?

Nee, overwaarde is geen eigen geld. In principe zit de overwaarde in je huis totdat je je huis verkoopt en het bedrag daarmee vrijkomt. Wel kun je je hypotheek verhogen of een extra hypotheek nemen om daarmee je overwaarde vrij te maken. Daardoor kun je je overwaarde wel besteden aan bijvoorbeeld een verbouwing.

Is overwaarde op je huis ook spaargeld?

Nee, overwaarde is geen spaargeld. De overwaarde is geld dat in je huis zit en dat pas vrijkomt als geld zodra je je huis verkoopt of als je besluit om je overwaarde op te nemen met een hypotheek of lening. Dan betaal je er alleen wel rente over. Dus het is alsnog eigenlijk geleend geld en geen spaargeld.

Is overwaarde belastingvrij?

Ja, in principe is overwaarde belastingvrij. Als je je huis met overwaarde verkoopt, draag je geen belasting af over de overwaarde. Je kunt alleen te maken krijgen met belastingen als je de overwaarde op je rekening laat uitbetalen. Gebruik je het geld niet om de hypotheek voor je volgende woning te verlagen en koop je die nieuwe woning binnen 3 jaar na de verkoop van je oude huis? Dan val je onder de bijleenregeling. Je ontvangt dan over een deel van de hypotheek voor je nieuwe woning geen hypotheekrenteaftrek.

Kan ik alleen mijn overwaarde opnemen door te verhuizen?

Nee hoor, er zijn meer opties om je overwaarde op te nemen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan een tweede hypotheek, oversluiten of een hypotheekverhoging. Een Hypotheekexpert kan voor je uitzoeken wat specifiek voor jou voordelige opties zijn.

Wat kost overwaarde opnemen?

Voor het opnemen van je overwaarde betaal je vaak kosten voor hypotheekadvies en kosten voor een taxatie. Kies je voor een tweede hypotheek? Dan moet je ook langs de notaris gaan en betaal je dus notariskosten. Vaak kun je die kosten wel meefinancieren in je hypotheek. En gebruik je de hogere hypotheek voor een verbouwing of verduurzaming van je woning, dan zijn de afsluitkosten ook nog eens fiscaal aftrekbaar.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7