Bijleenregeling: Wat is het en wat betekent het concreet voor jou?


Romy Veul door Romy Veul op 08-12-2021
161x gelezen
4 min.

Heb je in de loop der jaren een mooie overwaarde opgebouwd op je huis? Dan kun je dat bedrag gebruiken om de hypotheek voor je nieuwe woning te verlagen. Het is ook fiscaal voordelig om je overwaarde daarvoor in te zetten. Dat heeft alles te maken met de bijleenregeling, die bepalend is voor of je wel of geen hypotheekrenteaftrek ontvangt. Wat is de bijleenregeling? En welke consequenties heeft die regeling voor jou?

Bijleenregeling

Wat is de bijleenregeling?

De overwaarde op je huidige woning komt vrij zodra je je huis hebt verkocht voor meer dan de hypotheek die erop openstaat. Veel mensen steken dit bedrag in hun volgende koopwoning en verlagen daarmee de benodigde hypotheek voor hun nieuwe woning. Vanuit de bijleenregeling is het ook gunstig om dat te doen. Anders heb je namelijk voor het hypotheekbedrag ter hoogte van de overwaarde geen recht op hypotheekrenteaftrek bij je nieuwe huis.

De bijleenregeling is op 1 januari 2004 ingegaan. Het doel ervan is mensen ontmoedigen om hun overwaarde te gebruiken voor andere zaken dan het verlagen van hun hypotheek. Als je je overwaarde op je spaarrekening laat staan of belegt in plaats van in je huis te steken, zou je namelijk dubbel fiscaal voordeel hebben:

  • Je kunt rendement behalen over het bedrag aan overwaarde (bijvoorbeeld via spaarrente of beleggingsopbrengst).
  • Je profiteert over het geleende bedrag van hypotheekrenteaftrek.

Dat wil de Belastingdienst voorkomen; daarom ontnemen ze je recht op hypotheekrenteaftrek als je je overwaarde aan andere dingen besteedt dan je nieuwe woning.

Kortom: je ontvangt alleen hypotheekrenteaftrek over het bedrag dat je naast je overwaarde moet bijlenen bij de bank.

Overigens mag je de overwaarde ook gebruiken om een verbouwing of verduurzaming van je nieuwe huis mee te financieren.

Bijleenregeling berekenen

Hoe dit er in de praktijk uitziet, kunnen we het beste laten zien met een rekenvoorbeeld. Laten we het effect van de bijleenregeling berekenen in een situatie waarin je je woning verkoopt met een overwaarde van € 50.000.

Verkoopprijs huidige woning: € 300.000

Openstaande hypotheekschuld: € 250.000

Overwaarde: € 50.000

De koopsom voor je nieuwe woning is € 400.000. Dit betekent dat je minimaal € 50.000 aan overwaarde in je nieuwe woning moet stoppen. Voor de overige € 350.000 kun je, als je inkomen dat toelaat, een hypotheek afsluiten. Over dit gehele bedrag ontvang je hypotheekrenteaftrek.

Wil je een hypotheek van – bijvoorbeeld - € 375.000? Dan is dat wel mogelijk, maar kun je over de € 25.000 van de niet geïnvesteerde overwaarde volgens de bijleenregeling geen hypotheekrenteaftrek ontvangen.

Tip: Rekenhulp Bijleenregeling

Wil je precies weten welke impact de bijleenregeling voor overwaarde op jou heeft? Gebruik de Rekenhulp Bijleenregeling van de Belastingdienst om de gevolgen voor jouw situatie te ontdekken.

Bijleenregeling en overwaarde

Overigens wordt bij de bijleenregeling met overwaarde gerekend die je in de loop der jaren hebt opgebouwd. De opgebouwde overwaarde heet dat. Dit betekent dat niet alleen de overwaarde op je vorige huis hiervoor meetelt, maar ook de overwaarde die je aan eventuele eerdere woningen hebt overgehouden. Ook die eerdere overwaardes moet je dus in mindering brengen op het bedrag dat je met recht op hypotheekrenteaftrek kunt lenen.

Heb je je huidige woning met restschuld verkocht? Dan mag je dat bedrag juist in mindering brengen op je eerder opgebouwde overwaarde.

Bijleenregeling 3 jaar geldig

De bijleenregeling geldt 3 jaar. Concreet betekent dat het volgende. De bijleenregeling is alleen geldig als je binnen 3 jaar na het vrijkomen van de overwaarde een nieuwe woning koopt.

Dus stel: jij verhuist naar een huurwoning na het verkopen van je huis. Dan mag je de overwaarde alleen voor andere dingen gebruiken als je niet binnen die 3 jaar alsnog een nieuwe woning koopt. Heb je geen plannen meer om een woning te kopen, of in elk geval niet binnen die 3 jaar? Dan komt de overwaarde na die tijd vrij als vrij besteedbaar bedrag. Je mag er dan mee doen wat je wilt.

Wat als je huidige huis nog niet is verkocht?

Wil je je overwaarde gebruiken om je nieuwe woning te financieren, maar is je huidige huis nog niet definitief verkocht? Dan kun je de overwaarde alsnog gebruiken om je nieuwe hypotheek te verlagen. Ja, soms zelfs als het ‘Te koop’-bord nog niet in de tuin staat.

Dit is mogelijk dankzij een overbruggingskrediet. Dat stelt je in staat om de periode te overbruggen tussen de koop van je nieuwe woning en de verkoop van je huidige woning en om de overwaarde alvast in je nieuwe huis te kunnen steken. Je lost dit tijdelijke krediet in één keer af zodra je huis is verkocht en dus de overwaarde vrijkomt.

Wat kun jij doen met je overwaarde?

Rust er overwaarde op je woning en wil je meer weten over jouw opties daarmee? Laat een Hypotheekexpert meekijken naar jouw mogelijkheden. Dan weet je precies waar jij goed aan doet.

Die eerste keer meekijken kost je niets. Gratis en vrijblijvend checken onze Experts wat jij kunt doen met je overwaarde.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8