Looptijd hypotheek: Wat moet je daarover weten?


Romy Veul door Romy Veul op 22-12-2022
385x gelezen
3 min.

Wanneer je een hypotheek afsluit, spreek je ook een looptijd af. Meestal is dit 30 jaar, maar soms zie je ook een kortere of juist langere looptijd. Wat betekent de looptijd voor een hypotheek? En welke opties heb je om je looptijd voor je hypotheek te verkorten of juist verlengen?

Looptijd hypotheek

Wat is looptijd hypotheek?

Een hypotheek is een lening met je huis als onderpand, die je voor een bepaalde duur afsluit. Die duur heet de looptijd van je hypotheek. Gedurende de looptijd betaal je elke maand een bedrag aan rente en vaak ook aan aflossing. Zo zorg je ervoor dat je op de einddatum de volledige hypotheek hebt afgelost. Hierover heb je bij aanvang van de hypotheek ook afspraken gemaakt met de hypotheekaanbieder. De gemaakte afspraken vind je terug in de hypotheekakte.

Welke looptijd kun je kiezen?

De meest gebruikelijke looptijd voor een hypotheek is 30 jaar. Dat is meestal ook de langst mogelijke looptijd waar je voor kunt kiezen. Het is ook zo dat je maximaal dertig jaar je hypotheekrente mag aftrekken (als je recht hebt op hypotheekrenteaftrek).

Minder dan 30 jaar

Soms is het ook mogelijk om een kortere looptijd te nemen. Je lost dan in minder tijd je hypotheek af, waardoor je al met al minder rente betaalt en over een kortere periode maandlasten hebt.

Houd er wel rekening mee dat hierdoor je maandlasten hoger zullen uitvallen. Ook is je maximale hypotheek lager, omdat je bij hetzelfde inkomen een hoger bedrag aan maandlasten moet kunnen ophoesten.

Meer dan 30 jaar

En een langere looptijd, hoe zit dat? Heel soms is er een mogelijkheid om voor een looptijd van meer dan 30 jaar te kiezen. Vaak is dit dan 40 jaar. Besef wel dat dit qua lasten niet erg voordelig is. Omdat je langzamer aflost, betaal je ook meer rente in totaal. Bovendien verlies je na 30 jaar je recht op hypotheekrenteaftrek.

Looptijd hypotheek verkorten

Heb je een hypotheek  en zou je die graag in minder tijd aflossen dan de eigenlijke looptijd? Dat kan bij onder andere een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek door tussentijds af te lossen. Tot een bepaald bedrag per jaar mag dit boetevrij. Hierdoor verlaag je je hypotheekschuld en ben je ook onderaan de streep bruto minder kwijt aan rentelasten. Besef wel dat je door aflossing minder profiteert van hypotheekrenteaftrek.

De looptijd van je hypotheek verkorten kan bijvoorbeeld interessant zijn als je over een tijdje met pensioen gaat en daardoor over een aantal jaar minder inkomen hebt. Dan zorg je door een kortere looptijd voor lagere maandlasten op termijn. Een andere optie om die inkomensterugval op te vangen, is een lineaire hypotheek nemen. Bij deze hypotheekvorm dalen je hypotheeklasten automatisch naarmate de looptijd vordert.

Overigens bestaan er hypotheekvormen, zoals de spaarhypotheek en bankspaarhypotheek, waarbij tussentijds aflossen minder voordelig is. Bij die hypotheekvormen kun je in plaats daarvan beter een extra bedrag inleggen in je kapitaalverzekering of op de aan de hypotheek gekoppelde spaarrekening.

Looptijd vs. rentevaste periode

Vaak worden de begrippen looptijd en rentevaste periode door elkaar gehaald. Begrijpelijk op zich, want het gaat in beide gevallen om een afgesproken periode met betrekking tot je hypotheek. Toch zijn deze twee wezenlijk verschillend.

De rentevaste periode is de periode waarin je de rente laat vastzetten. Dit kan bijvoorbeeld 5, 10, 15, 20 of 30 jaar zijn. Na die periode is je hypotheek nog niet volledig afgelost, maar wordt wel je rentepercentage opnieuw bepaald.

De looptijd is de periode waarin de volledige hypotheek moet zijn afgelost. Gedurende de looptijd van de hypotheek kun je dus meerdere rentevaste periodes hebben.

Welke keuzes voor jouw hypotheek?

Wat is een handige looptijd voor jouw hypotheek? En als je al een hypotheek hebt lopen, wat zijn dan je opties om de looptijd voor je hypotheek te verkorten? Bespreek jouw situatie met een Hypotheekexpert. In een gratis oriëntatiegesprek kun je al je vragen op jouw persoonlijke Hypotheekexpert afvuren.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7