Rentevaste periode loopt af, wat moet je doen?


Romy Veul door Romy Veul op 13-01-2023
167x gelezen
3 min.

Je rentevaste periode loopt af binnenkort. Dat ontdekte je laatst zelf of je ontving er een brief over. Maar wat kun je dan doen? Is het verstandig om zomaar met het aanbod van je hypotheekaanbieder in zee te gaan? Of kun je beter rondkijken naar andere opties? Wij vertellen je meer over jouw mogelijkheden aan het einde van de rentevaste periode.

Rentevaste periode loopt af

Einde rentevaste periode, wat houdt dat in?

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je met je hypotheekaanbieder een rentevaste periode afgesproken. Die benaming verklapt al wat het inhoudt: een periode waarin je rentepercentage vaststaat. Zo’n drie maanden voordat die periode voorbij is, ontvang je van je hypotheekaanbieder een verlengvoorstel om een nieuwe rentevaste periode bij dezelfde bank aan te gaan. Je kunt er echter ook voor kiezen om naar een andere bank over te stappen.

Je rentevaste periode loopt af, wat nu?

Vraag je je af “Mijn rentevaste periode loopt af, wat nu?”? Je hebt in deze situatie twee mogelijkheden:

  1. Het verlengvoorstel accepteren en dus bij je huidige hypotheekaanbieder blijven.
  2. Je hypotheek oversluiten naar een ander hypotheekproduct, mogelijk bij een andere aanbieder.

Het einde van je rentevaste periode is het enige moment waarop je je hypotheek zonder boeterente kunt oversluiten naar een andere aanbieder. Normaal gesproken moet je voor oversluiten een flinke boete betalen aan je huidige hypotheekaanbieder. Aan het eind van je rentevaste periode hoeft dat niet. Dat biedt kansen.

Daarom raden wij sterk aan om nooit zomaar je handtekening onder het verlengvoorstel te zetten. Dit is hét moment om je hypotheek onder de loep te nemen. Wellicht ben je ergens anders voordeliger uit.

Het is dus verstandig om een Hypotheekexpert te laten meekijken naar je verlengvoorstel. En om de Expert je huidige hypotheek te laten vergelijken met andere opties. Misschien zijn er kansen om flink te besparen op je maandlasten. En als je toch bezig bent, wellicht kunnen je voorwaarden ook voordeliger.

Kortom: rentevaste periode loopt af, wat te doen?

Je rentevaste periode loopt af en je ontvangt een voorstel van de bank om je hypotheek te verlengen. Ons advies is om daar niet klakkeloos een handtekening onder te zetten. Als je rentevaste periode afloopt, kun je het beste als volgt te werk gaan.

Stap 1. Ga na of je situatie veranderd is

Gedurende de rentevaste periode kan er van alles zijn veranderd in je persoonlijke en financiële situatie. Misschien zijn je kinderen inmiddels het huis uit, heb je een andere baan, ben je minder gaan werken of woon je sinds een tijdje samen. Het kan zijn dat je huidige voorwaarden daardoor minder goed aansluiten op je situatie. Dan is oversluiten mogelijk een goed idee. Daardoor heb je bijvoorbeeld de kans om te kiezen voor een andere hypotheekvorm.

Stap 2. Bekijk de rentestanden

Wat zijn de actuele rentestanden en de renteverwachtingen? Het loont om te onderzoeken bij welke aanbieder jij voordelig uit zou zijn. Ook helpt een blik op de renteverwachtingen om te bepalen voor welke rentevaste periode jij het best kunt kiezen. Lang of juist kort? Als een stijging wordt verwacht, is een lange rentevaste periode vaak verstandiger. Dan profiteer je langer van de huidige lage rente.

Stap 3. Schakel hypotheekadvies in

Nee hoor, je hoeft al dit uitpluiswerk niet in je eentje te doen. Onze Hypotheekexperts staan je graag bij. Zij kunnen voor je uitzoeken bij welke hypotheekaanbieder jij voordelig uit bent, wat voor type hypotheek bij je situatie past en waar je qua rente goed aan doet. Ook adviseren ze je graag over een nieuwe rentevaste periode.

En blijkt nu dat je toch voordeliger uit bent bij je huidige hypotheekaanbieder? Dan laten onze Hypotheekexperts je dat ook eerlijk weten.

Stap 4. Vraag een renteaanbod aan

Ook dit is iets wat onze Hypotheekexperts voor je kunnen doen als blijkt dat oversluiten mogelijk interessant is. En is het renteaanbod akkoord? Dan kunnen ze daarna alles voor je in gang zetten. Van de aanvraag van de hypotheekofferte tot de laatste check van de hypotheekakte die je bij de notaris ondertekent.

Rentevaste periode loopt af – schakel hypotheekadvies in

Dus, je rentevaste periode loopt af, wat nu? Het verstandigst is om kritisch te kijken naar je opties en je hypotheek niet zomaar te laten verlengen. Het zou zonde zijn als je bespaarkansen laat liggen of als je hypotheek niet meer bij je situatie past.

Maak gerust een afspraak met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl. Die kijkt in een eerste gesprek gratis mee naar jouw vragen en mogelijkheden.

Gratis hypotheekcheck

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8