Hybride hypotheek: wat is het en hoe werkt het precies?


Romy Veul door Romy Veul op 03-02-2025
6x gelezen
3 min.

Een hybride hypotheek is een type hypotheek dat je tot 2013 kon afsluiten. Andere benamingen die mensen voor dit type hypotheek gebruiken, zijn spaarhypotheek en beleggingshypotheek. Het is in feite een levenhypotheek die de zekerheid biedt van een spaarhypotheek, maar net zo flexibel is als een levenhypotheek. Dat klinkt wellicht wat cryptisch. Dus wat is een hybride hypotheek nu precies? Onze Hypotheekexperts leggen het je uit én adviseren je graag over jouw levenhypotheek.

Maak een gratis afspraak

hybride hypotheek

Wat is een hybride hypotheek?

Een hybride hypotheek is een hypotheekvorm die tussen twee andere hypotheekvormen in zit: de spaar- en levenhypotheek. Het is, net als bij die twee hypotheekvormen, niet verplicht om tussentijds af te lossen. Je maandlasten bestaan uit een rentebetaling en een bedrag aan premie. Die premie stort je in een kapitaalverzekering. Het geld in die verzekering wordt voor je belegd, waarbij je zelf de keuze mag maken hoe de hypotheekaanbieder dit geld belegt.

Met het bedrag dat je via het belegde premiebedrag opbouwt, los je aan het eind van de looptijd de hypotheek af. Of een volledige aflossing mogelijk is, hangt af van hoeveel rendement je geïnvesteerde premie heeft opgeleverd. Het kan ook zijn dat het gespaarde bedrag alleen voldoende is om een deel van je hypotheek af te lossen.

Je kunt bij de hybride hypotheek zelf kiezen hoeveel zekerheid je wilt hebben. Wil je dat je opbrengst aan het eind van de looptijd gegarandeerd is? Of vind je een beetje risico niet erg en vind je het prima om gedeeltelijke of zelfs helemaal geen garantie over de opbrengst te hebben? De keuzes die je hierin maakt, hebben effect op het bedrag dat je bij elkaar spaart en op het mogelijke rendement.

Kun je nog een hybride hypotheek afsluiten?

Nee, sinds 2013 is het niet meer mogelijk om bij het afsluiten van een hypotheek voor een hybride hypotheek te kiezen. Op dit moment zijn een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek de opties waartussen je kunt kiezen. Alleen bij een lineaire en annuïteitenhypotheek profiteer je van hypotheekrenteaftrek.

Wel kan het zijn dat je nog een hybride hypotheek hebt lopen die je vóór 2013 hebt afgesloten. Je kunt dan zelf beslissen of je de hybride hypotheek laat doorlopen, oversluit of aflost.

Hybride hypotheek aflossen

In principe hoef je op een hybride hypotheek niet af te lossen. Als je zoveel mogelijk wilt profiteren van de hypotheekrenteaftrek, los je de hypotheek pas aan het eind van de looptijd af. Je spaart en belegt hiervoor het bedrag bij elkaar om dat aan het eind in één keer af te lossen. Niet altijd is dit bedrag voldoende om de volledige hypotheek mee af te lossen. Als je veel geld hebt belegt en de beleggingsresultaten ongunstig zijn, heb je mogelijk onvoldoende kapitaal om de hypotheek volledig af te lossen. In dat geval moet je zelf een bedrag bijleggen.

Hybride hypotheek oversluiten

Het is mogelijk om je hybride hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm. Je kunt daarbij kiezen voor een annuïteiten-, lineaire of (voor een deel) aflossingsvrije hypotheek. Bij een annuïteiten- en lineaire hypotheek heb je meer zekerheid dat de hypotheek aan het eind van de looptijd is afgelost. 

Wat kun je doen met jouw lopende hybride hypotheek?

Als je gaat verhuizen naar een andere woning, kun je je lopende hybride hypotheek eventueel meenemen. Een van onze Hypotheekexperts kan je laten weten of dit in jouw geval gunstig is of dat oversluiten een aantrekkelijkere optie is.

Meer weten over jouw hypotheekopties met een hybride hypotheek? Vraag een gratis eerste adviesgesprek aan met een van onze Hypotheekexperts.

Vraag een gratis gesprek aan

Veelgestelde vragen

Wat is een hybride hypotheekrente?

Je kunt kiezen voor een hybride hypotheek met variabele rente. Dan staat de rente maar een korte tijd vast en varieert hij steeds mee met de huidige rente. Je betaalt dan steeds de actuele marktrente. Als de rente stijgt, stijgt jouw hypotheekrente mee. Als de marktrente daalt, daalt jouw hypotheekrente mee.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7