Wat is een inboedelverzekering en wat valt er precies onder?


Romy Veul door Romy Veul op 30-10-2021
166x gelezen
3 min.

Niet alleen een woning zelf is een grote aankoop. Ook in je woning zullen waarschijnlijk diverse spullen met een prijskaartje staan. En dan hebben we het niet eens over dat dure erfstuk van je oma. Ook meubels, een televisie en een houten eettafel zijn prijzige spullen waar je zuinig op bent. Om te voorkomen dat je bij inbraak, waterschade of andere doemscenario’s zelf voor de kosten voor vervanging opdraait, kun je een inboedelverzekering afsluiten. Wat zo’n verzekering precies inhoudt, lees je hieronder.

Inboedelverzekering interieur

Snel antwoord

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering voor alles wat niet “aard- en nagelvast” in je woning staat. Denk aan je meubels, apparatuur en kostbare bezittingen. Als er sprake is van schade door bijvoorbeeld inbraak of wateroverlast, dekt de verzekering (tot een bepaald bedrag) de schade die je daardoor hebt aan je inboedel.

Wat kost een inboedelverzekering?

De kosten hangen af van de waarde van je inboedel, je gezinssituatie en vaak ook van de grootte van je huis en de plek waar je woont. Ook maakt het uit welke dekking je kiest en of je daarbij een eigen risico hebt afgesproken. Voor een gemiddelde woning in een voor de verzekering gunstige regio ben je zo’n € 10 tot € 19 per maand kwijt aan je inboedelverzekering.

Wat valt onder een inboedelverzekering?

Onder de inboedelverzekering valt alles wat los staat in je huis. Dus onder meer je meubels, gordijnen, je televisie, computers en andere apparatuur, en ook kostbare bezittingen. Een inboedelverzekering dekt schade veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, diefstal, wateroverlast of storm (vaak vanaf windkracht 7). Bekijk de voorwaarden van jouw verzekering om zeker te weten wat wel en niet wordt gedekt.

Waarom een inboedelverzekering?

Alles wat je in je huis hebt staan, is bij elkaar al snel een paar duizenden of zelfs tienduizenden euro’s waard. Dus als je spullen door bijvoorbeeld inbraak, een brand of waterschade kwijt of beschadigd zijn, loopt het aardig in de papieren om alles te vervangen. Om te voorkomen dat je je nieuwe inboedel helemaal zelf moet betalen, kun je een inboedelverzekering afsluiten. Daarmee verzeker je alle spullen die los in je huis staan (dus niet de radiatoren, maar wel bijvoorbeeld je meubels, gordijnen, apparaten en kostbare spullen) bij diverse soorten schade of inbraak.

Een inboedelverzekering dekt bijvoorbeeld schade die is ontstaan door wateroverlast, een grote storm, blikseminslag, inbraak of ontploffing. Sommige allrisk-inboedelverzekeringen vergoeden ook schade bij vallen of stoten, bijvoorbeeld als je per ongeluk je nieuwe camera laat vallen. Bij een standaard inboedelverzekering is dat meestal niet gedekt.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Een inboedelverzekering is niet verplicht in Nederland. Wel kiezen veel Nederlanders ervoor om er één af te sluiten. Zo’n verzekering is niet heel duur, terwijl je er wel voor een hoog bedrag je bezittingen mee kunt verzekeren. Je inboedel heeft vaak in totaal een hogere waarde dan je misschien denkt, ook als je niet het nieuwste van het nieuwste in huis hebt staan.

Overigens is een inboedelverzekering soms wel verplicht als je een huurwoning hebt. Als dat zo is, moet je verhuurder daar melding van maken in je huurcontract.

Hoe werkt deze verzekering?

Is er sprake van schade aan je inboedel door bijvoorbeeld een lekkage? Maak dan melding van de schade bij je verzekeraar. Je verzekeraar beoordeelt vervolgens wat zij je qua vergoeding kan bieden voor de beschadigde producten.

Het hangt af van je verzekeringsvoorwaarden of je de nieuwwaarde van deze spullen vergoed krijgt of de dagwaarde (dat wat ze vóór de schade tweedehands zouden opleveren). Verder geldt er vaak een maximumbedrag dat je per product vergoed kan krijgen. Check in je verzekeringsvoorwaarden hoe dat zit.

Soms zijn de beschadigde spullen nog te repareren. Je verzekeraar kan er dan voor kiezen om je een vergoeding te geven voor de reparatie in plaats van voor vervanging van het product.

Inboedelverzekering vs. opstalverzekering

Je inboedelverzekering is bedoeld voor alles wat los in je huis staat. Daarnaast zijn er ook spullen of onderdelen die vastzitten aan je huis. Die staan “aard- en nagelvast”, zoals dat in de verzekeringswereld wordt genoemd. Alles wat wel “aard- en nagelvast” zit, valt onder de opstalverzekering. Het gaat dan dus om de buitenkant van je huis en om dingen die vaststaan in de grond of aan de muur. Onder je opstalverzekering valt bijvoorbeeld schade aan je kozijnen, de muren of het dak. 

Als eigenaar van een koophuis, ben je in Nederland verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Koop je een appartement? Dan bestaat de kans dat de VvE een opstalverzekering heeft afgesloten en dat je hiervoor dus niet zelf iets hoeft te regelen.

Hoeveel kost een eigen huis eigenlijk?

Als eigenaar van een koophuis krijg je te maken met diverse vaste lasten. Elke maand betaal je een bedrag aan hypotheeklasten, aan verzekeringen voor je huis en ook aan bijvoorbeeld de energierekening. Hoeveel kost dat al met al per maand, zo’n eigen woning? Daar geven wij je graag zicht op, zodat jij goed voorbereid op een huis kunt bieden.

Onze Hypotheekexperts kunnen je precies vertellen met welke maandlasten jij rekening moet houden. Al in een eerste gratis kennismaking krijg je daar helderheid over.

Ben je benieuwd wat jouw opties zijn voor een eigen koophuis? Bereken jouw budget voor een woning.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8