Waarom een inboedelverzekering?
Alles wat je in je huis hebt staan, is bij elkaar al snel een paar duizenden of zelfs tienduizenden euro’s waard. Dus als je spullen door bijvoorbeeld inbraak, een brand of waterschade kwijt of beschadigd zijn, loopt het aardig in de papieren om alles te vervangen. Om te voorkomen dat je je nieuwe inboedel helemaal zelf moet betalen, kun je een inboedelverzekering afsluiten. Daarmee verzeker je alle spullen die los in je huis staan (dus niet de radiatoren, maar wel bijvoorbeeld je meubels, gordijnen, apparaten en kostbare spullen) bij diverse soorten schade of inbraak.
Een inboedelverzekering dekt bijvoorbeeld schade die is ontstaan door wateroverlast, een grote storm, blikseminslag, inbraak of ontploffing. Sommige allrisk-inboedelverzekeringen vergoeden ook schade bij vallen of stoten, bijvoorbeeld als je per ongeluk je nieuwe camera laat vallen. Bij een standaard inboedelverzekering is dat meestal niet gedekt.
Is een inboedelverzekering verplicht?
Een inboedelverzekering is niet verplicht in Nederland. Wel kiezen veel Nederlanders ervoor om er één af te sluiten. Zo’n verzekering is niet heel duur, terwijl je er wel voor een hoog bedrag je bezittingen mee kunt verzekeren. Je inboedel heeft vaak in totaal een hogere waarde dan je misschien denkt, ook als je niet het nieuwste van het nieuwste in huis hebt staan.
Overigens is een inboedelverzekering soms wel verplicht als je een huurwoning hebt. Als dat zo is, moet je verhuurder daar melding van maken in je huurcontract.
Hoe werkt deze verzekering?
Is er sprake van schade aan je inboedel door bijvoorbeeld een lekkage? Maak dan melding van de schade bij je verzekeraar. Je verzekeraar beoordeelt vervolgens wat zij je qua vergoeding kan bieden voor de beschadigde producten.
Het hangt af van je verzekeringsvoorwaarden of je de nieuwwaarde van deze spullen vergoed krijgt of de dagwaarde (dat wat ze vóór de schade tweedehands zouden opleveren). Verder geldt er vaak een maximumbedrag dat je per product vergoed kan krijgen. Check in je verzekeringsvoorwaarden hoe dat zit.
Soms zijn de beschadigde spullen nog te repareren. Je verzekeraar kan er dan voor kiezen om je een vergoeding te geven voor de reparatie in plaats van voor vervanging van het product.
Inboedelverzekering vs. opstalverzekering
Je inboedelverzekering is bedoeld voor alles wat los in je huis staat. Daarnaast zijn er ook spullen of onderdelen die vastzitten aan je huis. Die staan “aard- en nagelvast”, zoals dat in de verzekeringswereld wordt genoemd. Alles wat wel “aard- en nagelvast” zit, valt onder de opstalverzekering. Het gaat dan dus om de buitenkant van je huis en om dingen die vaststaan in de grond of aan de muur. Onder je opstalverzekering valt bijvoorbeeld schade aan je kozijnen, de muren of het dak.
Als eigenaar van een koophuis, ben je in Nederland verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Koop je een appartement? Dan bestaat de kans dat de VvE een opstalverzekering heeft afgesloten en dat je hiervoor dus niet zelf iets hoeft te regelen.
Hoeveel kost een eigen huis eigenlijk?
Als eigenaar van een koophuis krijg je te maken met diverse vaste lasten. Elke maand betaal je een bedrag aan hypotheeklasten, aan verzekeringen voor je huis en ook aan bijvoorbeeld de energierekening. Hoeveel kost dat al met al per maand, zo’n eigen woning? Daar geven wij je graag zicht op, zodat jij goed voorbereid op een huis kunt bieden.
Onze Hypotheekexperts kunnen je precies vertellen met welke maandlasten jij rekening moet houden. Al in een eerste gratis kennismaking krijg je daar helderheid over.
Ben je benieuwd wat jouw opties zijn voor een eigen koophuis? Bereken jouw budget voor een woning.