Depotrente bij een nieuwbouwwoning


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
85x gelezen
1 min.

Een nieuwbouwwoning kopen gaat net even anders in zijn werk dan een bestaand huis kopen. De woning moet nog gebouwd worden nadat je de koop-aanneemovereenkomst hebt getekend en de hypotheek hebt geregeld. Hierbij zal je ook onder meer te maken krijgen met een bouwdepot en depotrente. Hoe werkt dat precies?

Depotrente

Depotrente en bouwdepot

De hypotheek en het eigen geld dat je in de woning steekt, komen in een bouwdepot te staan. Vandaaruit kan onder meer de aannemer betaald worden voor de verschillende bouwfases en betaal je voor de grond. Over de afgesloten hypotheek betaal je al rente. Tegelijkertijd ontvang je ook rente over het bedrag dat nog in het bouwdepot staat en niet aan de aannemer is betaald. Dat is de depotrente.

In het ideale geval zou de rente die je ontvangt even hoog zijn als de hypotheekrente die je betaalt. Je betaalt dan enkel hypotheekrente over het deel van de hypotheek dat gebruikt is om de bouwer te betalen. Of dat ook echt het geval is, verschilt per situatie.

Bij een nieuwbouwwoning is een bouwdepot altijd verplicht. De aannemer maakt immers kosten voor het kopen van de grond en het bouwen van de woning. Daarvoor kan hij het geld rechtstreeks uit het bouwdepot halen. Hiervoor zal je, zoals gebruikelijk bij het kopen van een huis, een hypotheek afsluiten.

Een nieuwbouwhuis kopen, hoe zit dat?

Heb jij een aantrekkelijk nieuwbouwproject op het oog? Of wil je meer weten over het kopen en financieren van een nieuwbouwhuis? Onze Hypotheekexperts praten je hier graag over bij. Ook kunnen zij precies voor je uitrekenen hoeveel jouw budget voor een nieuwbouwwoning bedraagt. Plan een gratis oriëntatiegesprek om hier alles over te weten te komen.

Gratis oriëntatiegesprek plannen

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7