Hoe is een annuïteitenhypotheek opgebouwd?

Voordat we in de voordelen van een annuïteitenhypotheek duiken, is het handig om te weten hoe deze hypotheekvorm werkt. Bij een annuïteitenhypotheek bestaan je maandlasten uit rente en aflossing. In totaal vormen die twee elke maand exact hetzelfde brutobedrag. In het begin bestaan de maandlasten uit meer rente en minder aflossing; na een tijdje daalt het bedrag dat je aan rente kwijt bent en stijgt juist de aflossing.

Door je annuïteit te berekenen, weet je nu al precies wat je de hele rentevaste periode betaalt voor je hypotheek. Wel ben je in totaal iets meer rente kwijt voor een annuïteitenhypotheek dan voor een lineaire hypotheek. Dit komt doordat je minder snel aflost. Een annuïteitenhypotheek heeft dan ook nadelen, net als elke hypotheekvorm.

Bereken je maximale annuïteitenhypotheek

annuïteitenhypotheek verloop

Wat zijn de voordelen van een annuïteitenhypotheek?

De annuïteitenhypotheek is al jarenlang de meest gekozen hypotheekvorm. Dat heeft alles te maken met de voordelen van een annuïteitenhypotheek:

  • Je betaalt steeds dezelfde bruto-maandlasten. Daardoor weet je precies wat je per maand aan je hypotheek kwijt bent. Dat geeft zekerheid.
  • Je weet zeker dat de hypotheek is afgelost aan het eind van de looptijd. Je lost namelijk elke maand op de hypotheek af. Daardoor blijf je niet met een restschuld zitten.
  • Je profiteert vanhypotheekrenteaftrek. Een deel van de betaalde rente mag je dus aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat is een mooi voordeel! Sinds 2013 heb je alleen nog hypotheekrenteaftrek bij een lineaire of annuïteitenhypotheek.
  • Je hebt in het begin veel hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je in het begin lagere netto-maandlasten hebt.
  • Deze hypotheek is passend bij starters. Je hoeft niet, zoals bij een lineaire hypotheek, in het begin meteen hoge maandlasten op te hoesten. Je profiteert juist van (netto) lagere maandlasten in het begin. Pas als je hypotheek langer loopt en je waarschijnlijk ook meer gaat verdienen, stijgen je netto-maandlasten.

Welke nadelen heeft een annuïteitenhypotheek?

Er kleven diverse voordelen aan een annuïteitenhypotheek. Maar een annuïteitenhypotheek heeft ook nadelen. De belangrijkste zijn:

  • Je betaalt iets meer rente over de hele looptijd. Dit komt doordat je niet, zoals bij een lineaire hypotheek, direct veel aflost. Daardoor betaal je in het begin over een hoger hypotheekbedrag rente. Over de hele looptijd kan dat in vergelijking met een lineaire hypotheek een paar duizend euro meer rente. Netto is dat verschil kleiner.
  • Je hypotheekschuld daalt minder snel dan bij een lineaire hypotheek. Dat komt doordat je in het begin minder snel aflost. Daardoor is de kans op een restschuld iets groter. Alhoewel die kans nog steeds klein is zolang de huizenmarkt gunstig blijft.
  • Je krijgt na een tijdje minder hypotheekrenteaftrek, doordat je rentelasten dalen. Daardoor heb je na een tijdje minder fiscaal voordeel. Je netto-maandlasten nemen daardoor toe.
nadelen annuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek of toch een lineaire hypotheek?

Een annuïteitenhypotheek heeft veel voordelen. Maar er kleven ook nadelen aan, zoals dat je hypotheekschuld minder snel daalt. Lees je dan ook goed in voordat je een keuze maakt tussen de annuïteiten- en lineaire hypotheek. Onze Hypotheekexperts adviseren je hier graag over.

Je kunt ook kiezen voor een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvorm is je aflossingsbedrag iedere maand hetzelfde. Je netto- en bruto-maandlasten zijn daardoor in het begin wel iets hoger. Je betaalt dan namelijk meer rente, omdat de schuld nog relatief hoog is. Aan de andere kant ben je over de hele looptijd goedkoper uit, doordat je schuld sneller daalt. Als je graag je schuld snel aflost of een inkomensdaling verwacht, kan dit een interessante hypotheekvorm zijn.

verloop lineaire hypotheek

Of een deels aflossingsvrije hypotheek?

Een andere optie is een deels aflossingsvrije hypotheek. Het voordeel hiervan is dat je niet verplicht bent om maandelijks af te lossen. Dat levert je lage maandlasten op. Aan de andere kant daalt je hypotheekschuld daardoor niet. Je kunt dus met een schuld blijven zitten en betaalt in totaal meer rente. Let op: je mag maximaal 50% van je woningwaarde aflossingsvrij financieren.

Wat je steeds vaker ziet, is een combinatie van een aflossingsvrije en annuïteitenhypotheek. Zo kun je profiteren van de voordelen van een annuïteitenhypotheek, maar heb je tegelijkertijd door het aflossingsvrije deel iets lagere maandlasten. Tussentijds aflossen kan overigens altijd.

aflossingsvrije hypotheek verloop

Wanneer is een annuïteitenhypotheek gunstig voor jou?

Een annuïteitenhypotheek is onder andere voordelig als…

  • …je starter bent en verwacht dat je inkomen gaat stijgen in de komende jaren. Het is een van de voordelen van een annuïteitenhypotheek dat je in het begin relatief lagere maandlasten hebt.
  • …als je het fijn vindt om precies te weten wat je maandlasten zijn gedurende de hele looptijd.
  • …als je het prettig vindt om van hypotheekrenteaftrek te profiteren.
  • …als je graag zekerheid hebt dat je hypotheek aan het eind van de looptijd afgelost is.
  • …als je niet meteen voor hoge maandlasten wilt staan, maar wel zeker wilt weten dat je hypotheek na 30 jaar is afgelost.

Persoonlijk advies over jouw hypotheek

Vraag je je af of een annuïteitenhypotheek dankzij deze voordelen bij jou past? Wil je weten hoeveel je precies kunt lenen? Een Hypotheekexpert helpt je verder. Vraag een gratis eerste gesprek aan.

Onze Hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Liever direct een hypotheekadviseur spreken? Bel 030 - 23 72 008

Onze Hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Liever direct een hypotheekadviseur spreken? Bel 030 - 23 72 008

Persoonlijk advies over jouw hypotheek

Vraag je je af of een annuïteitenhypotheek dankzij deze voordelen bij jou past? Wil je weten hoeveel je precies kunt lenen? Een Hypotheekexpert helpt je verder. Vraag een gratis eerste gesprek aan.

Veelgestelde vragen

Welke hypotheek biedt dalende netto-maandlasten?

Je hebt dalende netto-maandlasten bij een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvorm is je aflossing steeds gelijk, maar neemt het rentebedrag – naarmate de looptijd vordert – af. Daardoor dalen je totale netto-maandlasten. Bij een annuïteitenhypotheek stijgen de netto-maandlasten juist, omdat je steeds hetzelfde bruto-maandbedrag betaalt maar ook steeds iets minder profiteert van hypotheekrenteaftrek. Je gaat namelijk steeds minder rente betalen en mag dus ook een lager bedrag aftrekken.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7