• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Stel deze 13 vragen tijdens een hypotheekgesprek (voor een goede voorbereiding)!

Stel deze 13 vragen tijdens een hypotheekgesprek (voor een goede voorbereiding)!

Een goede voorbereiding is het halve werk

1 mei 2023 door Romy Veul
244 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

De kogel is door de kerk. Je wilt binnenkort een hypotheek afsluiten, bijvoorbeeld voor een nieuwe woning of een verbouwing. Dus heb je een hypotheekgesprek gepland staan met een adviseur. Om je goed voor te bereiden op het gesprek, googel je op vragen als ‘Welke vragen stel je aan een hypotheekadviseur?’. Voor een antwoord daarop zit je hier helemaal goed. Dit zijn 13 vragen die je in elk geval wilt stellen tijdens een hypotheekgesprek.

Welke vragen moet ik stellen aan een hypotheekadviseur?

Vaak krijg je ter voorbereiding op een hypotheekgesprek een e-mail met meer informatie. Zo sturen we bij Hypotheek.nl klanten altijd een lijst met benodigde documenten voor een hypotheekaanvraag. Denk aan een recente loonstrook of (als je ondernemer bent) je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Ook onder meer een eventuele WOZ-beschikking (als je al een koopwoning hebt), een bankafschrift met je spaarsaldo en natuurlijk een legitimatiebewijs zijn nodig.

Daarnaast is het handig als je op papier een lijstje met vragen meeneemt om tijdens het hypotheekgesprek te stellen. Misschien ben je specifiek naar bepaalde zaken benieuwd. Je wilt bijvoorbeeld weten hoeveel je maximaal kunt lenen, wat de opties zijn voor een ondernemershypotheek of welke hypotheekvorm bij je past.

Stel deze 13 vragen tijdens een hypotheekgesprek

De onderstaande vragenlijst kan je houvast bieden om goed voorbereid naar het hypotheekgesprek te gaan. Noteer de vragen die voor jou relevant zijn en neem die mee naar je afspraak met de hypotheekadviseur. Dan kan de adviseur je daar meer over vertellen.

1. Welke hypotheekvorm past bij jou?

Je kunt voor een nieuwe woning tussen twee hypotheekvormen kiezen: een annuïtaire en lineaire hypotheek. Er is verder nog een derde optie: een aflossingsvrije hypotheek. Bij dat type hypotheek ontvang je alleen geen hypotheekrenteaftrek. Ook mag je maximaal 50% van je woningwaarde aflossingsvrij financieren. Bij een annuïtaire en lineaire hypotheek mag je wel de volledige rente aftrekken.

Wat zijn de verschillen?

Bij een annuïtaire hypotheek zijn je maandlasten elke maand exact gelijk. In het begin betaal je wat meer rente en minder aflossing. Dat verandert gedurende de looptijd.

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand evenveel af. In het begin zijn je maandlasten (aflossing + rente) daardoor wat hoger. Die dalen gedurende de looptijd.

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente. Je lost de hypotheek aan het einde van de looptijd in één keer af. Daarvoor moet je alleen wel op dat moment genoeg spaargeld hebben.

Wat voor jou gunstig is, hangt af van je situatie. Hier kan een hypotheekadviseur je meer over vertellen.

2. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Via onze online rekentool kun je een eerste indicatie krijgen van je maximale hypotheek. Maar let op: dit is slechts een indicatie. Je daadwerkelijke maximale hypotheek hangt van meer factoren af. Het speelt met name mee hoeveel je verdient, wat je eventueel nog aan hypotheek hebt openstaan en hoeveel de hypotheekrente bedraagt.

Wanneer je als zzp’er, flexwerker of uitzendkracht werkt en dus geen vast contract hebt, bepaalt de hypotheekaanbieder je maximale hypotheek op een andere manier. Vraag dus zeker aan je hypotheekadviseur hoe de hypotheekaanbieder je inkomen beoordeelt en welke maximale hypotheek daarbij past. Zo weet je ook voor welk budget je naar een huis kunt gaan kijken óf wat je hypotheekruimte is voor een tweede hypotheek.

3. Hoe lang kan ik de rente het beste vastzetten?

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen voor verschillende rentevaste periodes. Je kunt een variabele rente nemen, waarbij jouw rentepercentage mee verandert met de marktrente. Maar je kunt de rente ook voor bijvoorbeeld 1, 2, 5, 10 of 20 jaar laten vastzetten. Het hangt af van de actuele rente, de renteverwachtingen en jouw situatie of een korte of lange rentevaste periode gunstig is.

Is de rente op dit moment hoog en wordt verwacht dat die gaat dalen? Dan is het bijvoorbeeld slim om de rente kort vast te zetten. Bij een lage rente kan het juist slim zijn om de rente lang vast te zetten. Dan profiteer je langer van het lage percentage.

Wat zijn de renteverwachtingen?

Op onze site houdt Hypotheekexpert Wesley van den Ham je voortdurend op de hoogte van de renteverwachtingen. Wil je weten wat de rentes op korte en lange termijn gaan doen? Houd dan deze pagina in de gaten voor de laatste updates.

4. Hoeveel eigen geld is er nodig?

Voor het kopen van een nieuwe woning heb je altijd iets van eigen geld nodig. Je mag maximaal 100% van de woningwaarde met hypotheek financieren. Daarom moet je in elk geval de kosten koper (zoals de overdrachtsbelasting of notariskosten) uit eigen zak betalen. Het is dan ook goed om met de hypotheekadviseur te kijken hoeveel eigen geld je moet inleggen om een huis te kopen.

Na afloop van een hypotheekgesprek met onze Hypotheekexperts krijg je altijd een overzicht van je (geschatte) toekomstige maandlasten, je budget voor een huis en de overige kosten voor de woningaankoop. Daarin staat ook hoeveel eigen geld je moet inleggen (nog los van het eigen geld dat je nodig hebt voor het kopen van meubels en een eventuele verbouwing).

5. Kan ik gebruikmaken van Nationale Hypotheek Garantie?

Als je in 2023 een woning koopt en een hypotheek afsluit van maximaal € 405.000 (of € 429.300 als je de hypotheek deels gebruikt voor verduurzaming), kom je soms in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit kun je zien als een extra vangnet bij je hypotheek. Als je in de problemen komt met de betaling van je maandlasten, springt de organisatie achter Nationale Hypotheek Garantie bij. Dat levert je dus meer zekerheid op. En er is nog een fijn extraatje: bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie krijg je rentekorting.

Of jij NHG kunt krijgen en of dat verstandig is voor je hypotheek, is dan ook slim om te vragen tijdens een hypotheekgesprek.

6. Wat zijn de financieringsopties voor een verbouwing?

Als je een nieuwe woning koopt, wil je daar wellicht nog wat aan verbouwen. Je wilt de foeilelijke keuken uit de jaren ’90 vervangen door iets moderners. De badkamer is totaal niet je smaak. Of misschien valt er zelfs nog veel meer te klussen. Dan is het fijn om als één van de vragen tijdens het hypotheekgesprek te informeren naar je opties voor een verbouwing. In hoeverre kun je de verbouwing betalen vanuit een hypotheek? Wat zijn andere leenopties? En wat heb je aan eigen geld nodig?

Het is fijn om dat alvast te weten, ook als je nog geen specifiek huis op het oog hebt. Dan weet je of er financieringsruimte is voor een eventuele verbouwing.

7. Heb ik bepaalde verzekeringen nodig?

Ga je samen met een partner een huis kopen? Dan is het soms handig of zelfs nodig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Die verzekering zorgt ervoor dat de ene partner de hypotheek kan blijven betalen als de andere partner komt te overlijden. Geen scenario waar je graag bij stilstaat, maar wel iets belangrijks om in gedachten te houden! Vraag gerust tijdens het hypotheekgesprek of jullie aan bepaalde verzekeringen moeten denken, en waar je dan qua kosten op moet rekenen.

Welke verzekeringen zijn er?

Naast een overlijdensrisicoverzekering zie je bij ondernemers ook regelmatig een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verder kan een levensverzekering soms handig zijn. Bekijk ook ons overzicht van verzekeringen voor een huis.

8. Wat worden mijn maandlasten?

Voor een hypotheek betaal je elke maand een bedrag aan kosten: de maandlasten. Het is handig om te vragen tijdens het hypotheekgesprek wat je maandelijkse kosten precies worden. Je wilt immers wel dat je je maandlasten kunt dragen.

Houd ook rekening met een eventueel overbruggingskrediet als je gaat verhuizen en eerst een huis koopt om daarna pas je huidige woning te verkopen. Dat levert je tijdelijk extra maandlasten op. Een hypotheekadviseur kan voor je uitzoeken hoeveel die maandlasten dan bedragen. Samen kunnen jullie onderzoeken of die maandlasten betaalbaar zijn of dat je beter iets minder kunt lenen.

9. Hoe verloopt het aanvraagproces?

Op het moment dat je bij de hypotheekadviseur op gesprek bent, heb je misschien nog niet een huis gekocht. Toch is het fijn om alvast te weten hoe het proces verloopt als je eenmaal een huis hebt gevonden. Wanneer moet je dan contact opnemen met de hypotheekadviseur? Hoe lang duurt het aanvragen van een hypotheek ongeveer? Dan kun je daar alvast rekening mee houden.

Lees alles over het aanvraagproces

Bekijk ook ons complete stappenplan huis kopen. Daarin lees je hoe het kopen van een huis, inclusief de hypotheekaanvraag, in zijn werk gaat.

10. Kan ik mijn huidige hypotheek meenemen?

Ga je verhuizen en heb je op dit moment een hypotheek lopen met een lage rente? Dan is het soms voordelig om je huidige hypotheek mee te nemen naar je volgende woning. Dit kan alleen als je de extra hypotheek ook bij je huidige hypotheekaanbieder afsluit.

Soms is dat niet voordelig, bijvoorbeeld omdat een andere hypotheekaanbieder een dusdanig lagere rente biedt dat je daar in totaal voordeliger uit bent. Daarom is het verstandig om hiernaar te vragen bij de hypotheekadviseur. Die kan je laten weten wat voor jou gunstig is.

11. Wat is gunstig met het oog op mijn toekomstplannen?

Verwacht je dat er op korte termijn iets verandert in je financiële situatie? Bijvoorbeeld omdat je plannen hebt om minder te gaan werken, binnenkort met pensioen gaat of ondernemer wilt worden? Dan is het verstandig om ook dat voor te leggen aan de hypotheekadviseur. Diegene helpt je om een hypotheek af te sluiten die ook in de toekomst nog bij je financiële situatie past.

12. Hoe werkt het als ik meer dan de vraagprijs bied?

De laatste tijd is overbieden niet meer standaard nodig als je een huis koopt. De markt is minder grillig dan een jaar geleden. Maar soms prijst de makelaar een woning bewust lager dan de marktwaarde. Dan is overbieden misschien alsnog een must.

Voordat je overbiedt, is het verstandig om bij de hypotheekadviseur te vragen welke gevolgen dit heeft voor je maandlasten. Omdat je niet méér dan 100% van je woningwaarde kunt lenen, moet je mogelijk een deel van de koopsom met eigen geld betalen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar zorg ervoor dat je wel weet wat de consequenties zijn. Dan kun je daar rekening mee houden bij het bieden.

13. Hoeveel kost hypotheekadvies?

Bij ons is het eerste hypotheekgesprek altijd gratis en vrijblijvend. Je betaalt er dus niets voor en kunt na afloop zelf besluiten of je ons daadwerkelijk inschakelt voor hypotheekadvies. Tijdens het eerste gesprek vertellen we je ook wat je van ons kunt verwachten én wat ons hypotheekadvies, inclusief al het regelwerk rondom het afsluiten van de hypotheek, je kost.

Op onze site kun je trouwens alvast meer lezen over onze kosten voor hypotheekadvies. Wij werken met standaardprijzen, waardoor je nooit voor verrassingen komt te staan.

Een gratis eerste hypotheekgesprek plannen?

Je hebt nu een goed beeld bij vragen die je tijdens een hypotheekgesprek kunt stellen. Wees niet bang dat je dingen vergeet. De hypotheekadviseur zal zelf ook veel informatie met je delen, ook als je er niet naar vraagt. Daardoor kom je hoe dan ook wijzer uit het gesprek.

Ben je benieuwd hoeveel jij kunt lenen? Wat je maandlasten worden? En wat je mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw huis of een verbouwing? Vraag een gratis eerste hypotheekgesprek aan bij Hypotheek.nl. Dan geven wij je meer zicht op jouw opties en weet je snel meer.