• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • Vaste lasten huurhuis | Wat zijn je maandelijkse kosten voor een huurwoning?

Vaste lasten huurhuis | Wat zijn je maandelijkse kosten voor een huurwoning?

Wat betaal je naast de kale huur aan vaste lasten?

16 februari 2023 door Romy Veul
892 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Bij een huurwoning heb je geen hypotheek, maar betaal je wel maandelijks een bedrag aan de verhuurder. Daarnaast heb je met diverse andere vaste lasten voor een huurhuis te maken. Denk daarbij aan verzekeringen, belastingen en kosten voor gas, licht en water. Wat kost een huurwoning al met al nu eigenlijk? En met welke terugkerende kosten moet je rekening houden? Wij zetten het voor je op een rij.

Wat zijn de kosten voor een huurwoning?

Ten eerste zal je natuurlijk aan een huurwoning moeten komen. Hier zijn twee mogelijkheden voor: particuliere huur en sociale huur.

Voor sociale huur kom je alleen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking; je mag hiervoor maximaal een bepaald bedrag verdienen en komt op een lange wachtlijst te staan.

Bij particuliere huur kun je ook zonder lange wachtlijst terecht; wel liggen de huren daar een stuk hoger. Zeker in deze tijd van woningnood.

Gemiddelde kosten huurwoning

Gemiddeld betaalden Nederlanders in kwartaal 3 van 2022 € 1.255 aan huur per maand voor hun huurwoning. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoed management Nederland. Dat tarief geldt voor huurwoningen die niet gemeubileerd en niet gestoffeerd zijn. Ook zijn de kosten voor gas, licht en water hier niet bij inbegrepen. Let op: dit gemiddelde geldt voor sociale en particuliere huur samen. Als je op dit moment in een particuliere woning intrekt, kun je weleens fors meer betalen.

De gemiddelde huur voor een huurwoning stijgt elk jaar iets. Voor sociale huurwoningen geldt dat de overheid de maximale huurstijging bepaalt. Voor particuliere huurwoningen mag de verhuurder zelf besluiten over huurstijgingen.

Gemiddelde huurprijs per vierkante meter

In het derde kwartaal van 2022 betaalden huurders gemiddeld € 14,91 per vierkante meter voor hun huurwoning. Dat is 7,5% meer dan vorig jaar: in hetzelfde kwartaal van 2021 lag de gemiddelde vierkante-meter-prijs voor huur nog op € 13,87.

Daarbij maakt het natuurlijk uit waar je gaat huren. Een appartement aan de Amsterdamse grachten zal een stuk meer kosten dan een rijtjeswoning in een polderdorp. Zo ligt de gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Amsterdam op € 21,02. In de stad Groningen is dit € 14,23. Ga je naar een provincie als Drenthe? Dan ligt de huurprijs wat lager: op gemiddeld € 10,52 per vierkante meter.

Tip: check de indexeringsclausule

Ga je een particuliere huurwoning huren? Dan is het zinvol om te checken of in jouw huurcontract een indexeringsclausule staat. Dan weet je zeker dat de huur terwijl je in de woning woont niet elk jaar flink mag stijgen. Met die clausule mag de huur alleen evenredig aan de inflatie stijgen.

Andere vaste lasten voor een huurhuis

Naast de kosten voor de huur zelf krijg je te maken met diverse vaste lasten voor een huurhuis. Welke vaste lasten dat bij een huurwoning precies zijn, lees je in het overzicht hieronder.

Servicekosten

De prijs in je huurcontract is altijd de kale huurprijs. Dat is niet het enige bedrag dat je aan de verhuurder moet betalen. Je moet daarnaast rekening houden met servicekosten. Hiervoor zal de verhuurder de kostprijs aan je berekenen; hij moet ook aan jou bewijzen via een overzicht hoe de servicekosten zijn opgebouwd. Vallen de uiteindelijke kosten lager uit dan het betaalde bedrag? Dan heb je mogelijk recht op een teruggave.

Onder servicekosten vallen bijvoorbeeld:

  • kosten voor klein onderhoud
  • premie voor de glasverzekering;
  • gas, water en licht in gemeenschappelijke ruimtes;
  • schoonmaak van de gezamenlijke ruimtes;
  • kosten voor de huismeester;
  • administratiekosten;
  • eventuele kosten voor de verwarming als dit niet per woning is geregeld.

Eventuele kosten voor een huurhuis met meubilair en stoffering

Soms wordt een huurwoning al volledig gemeubileerd en gestoffeerd verhuurd. Alles is dan al aanwezig: de vloer, de gordijnen, de keuken met apparatuur en de meubels. Je kunt er zo intrekken. Voor een gemeubileerde woning zal je wel extra huur betalen per maand. Daar staat tegenover dat je niet zelf in meubels, gordijnen en dergelijke hoeft te investeren.

Kies je voor een woning die nog niet gemeubileerd en gestoffeerd is? Dan zal je zelf eenmalig geld moeten steken in passende meubels, gordijnen, een vloer, etc.

Verzekeringen

Een opstalverzekering hoef je als huurder niet af te sluiten; dat heeft de verhuurder waarschijnlijk al gedaan. Wel zal je als huurder vaak een paar andere verzekeringen afsluiten. Bijna elke Nederlander kiest in elk geval voor deze twee verzekeringen:

Verder kun je eventueel een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Als je dan in een lastige conflictsituatie terechtkomt (op het werk, bij een aankoop, bij een ongeluk, etc.), dekt die verzekering de juridische kosten voor het oplossen van het conflict.

De kosten voor deze verzekeringen zijn afhankelijk van de dekking waar je voor kiest en soms (bij een inboedelverzekering) ook van de regio waar je woont. Elk van deze drie verzekeringen kost je niet de hoofdprijs. Reken bij een inboedelverzekering op zo’n € 10 tot € 19 per maand. Een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering kosten allebei een paar euro per maand.

Gemeentelijke belastingen

Belastingen zal je als Nederlander met een eigen woonruimte altijd moeten betalen. Ook als je huurt dus. De onroerendezaakbelasting blijft je als huurder bespaard (die is alleen voor eigenaren van een koopwoning!), maar wel met bepaalde gemeentelijke belastingen. Het kan zijn dat dit rechtstreeks via de gemeente gaat, maar soms verloopt dit eerder via de verhuurder en berekent hij de belasting door aan jou als huurder.

Je zult te maken krijgen met riool- en afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Hoeveel de tarieven daarvoor bedragen, verschilt van gemeente tot gemeente. Via de lokale-lasten-calculator kun je uitrekenen hoeveel belasting je in jouw gemeente moet afdragen.

Gas, water en licht

Er zijn huurwoningen waarbij de kosten voor gas, water en licht als bij de servicekosten zijn inbegrepen, maar vaak is dit niet het geval. De kosten voor gas, water en licht zijn dan onderdeel van jouw vaste lasten voor een huurhuis. Hoeveel kosten je daarvoor betaalt, hangt af van je verbruik en van de grootte van de woning.

Bekijk ook onze tips om te besparen op je gasverbruik.

Kosten voor tv, internet en telefonie

Netflixen en YouTube-video’s kijken is uiteraard niet gratis. De verbinding daarvoor word je ook niet zomaar cadeau gedaan. Daarom moet je in een huurwoning, net als bij een koopwoning, vaak zelf nog een abonnement voor tv, internet en (eventueel) telefonie afsluiten. Hoeveel je daarvoor betaalt, hangt er onder andere van af hoe snel jouw internetverbinding moet zijn en of je het standaardabonnement neemt of extra wensen hebt. Ga uit van zo’n € 50 per maand gemiddeld.

Dus: hoeveel bedragen je vaste lasten voor een huurhuis?

Het is lastig om één gemiddeld bedrag te koppelen aan de vaste lasten voor een huurhuis. Dit is sterk afhankelijk van de grootte van je woning, je verbruik en de voorzieningen die er al zijn. Een studio die onder sociale huur valt, zal bijvoorbeeld veel goedkoper zijn dan een rijtjeswoning die je particulier huurt om met je gezin met drie kinderen in te wonen.

Houd er in elk geval rekening mee dat je er met het kale huurtarief nog niet bent qua vaste lasten voor een huurhuis. Daar komen nog diverse individuele kosten bovenop, zoals de kosten voor je verzekeringspremie en gemeentelijke belastingen.

Een huis huren of toch kopen?

Uit eerder onderzoek van Nibud blijkt dat Nederlanders gemiddeld meer dan 50% van hun inkomsten aan vaste lasten kwijt zijn. Dit geldt met name voor huurders. Bij particuliere huur kan dit percentage zelfs oplopen tot 65%. Die hoge vaste lasten voor een huurhuis maken het lastig om een financiële buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven.

Daar komt nog bij dat een huurwoning niet van jou is en dat de waardevermeerdering dus ook nooit in jouw handen kan komen als het huis overgaat naar een andere eigenaar.

Om die en meer redenen kan een huis kopen interessant zijn als je op dit moment huurt. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees onze gids huis kopen, waarin je alle info terugvindt.

Of plan een gratis en vrijblijvende afspraak met een van onze Hypotheekexperts om te ontdekken hoeveel jij aan een woning te besteden hebt.