• Home
 • Nieuws
 • Geld
 • Wat zijn de gemiddelde uitgaven per maand (uitgesplitst naar type kosten)?

Wat zijn de gemiddelde uitgaven per maand (uitgesplitst naar type kosten)?

Spieken in een gemiddeld huishoudboekje

24 december 2023 door Romy Veul
7889 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Spieken bij de buren is altijd fijn om ongegeneerd te doen. Je weet waarschijnlijk van jezelf hoeveel jij ongeveer per maand kwijt bent aan kosten voor het huishouden. Bijvoorbeeld voor je hypotheek, energiekosten en andere vaste lasten. Maar hoe zit dat bij andere Nederlanders? Wat is eigenlijk het gemiddelde? Vind hier een overzicht van de gemiddelde uitgaven per maand voor 1 persoon, 2 personen en een gezin van 4 personen. Uitgesplitst naar kostenpost.

Gemiddelde uitgaven per maand – welke kosten?

Als huiseigenaar krijg je, of je nu een koop- of een huurhuis hebt, altijd te maken met bepaalde kosten. Er moet eten op tafel komen, dus heb je boodschappen nodig. Daarnaast zijn stroom, gas en water niet gratis. Ook betaal je vaste lasten voor je hypotheek of huur en krijg je te maken met onderhoudskosten, kosten voor de auto, abonnementen, internetkosten, etc. Kortom: je bent niet de enige die regelmatig facturen op de deurmat ziet liggen.

Maar wat zijn nu de gemiddelde uitgaven per maand? Een gemiddeld bedrag kan fijn zijn om te ontdekken of jij meer of minder dan de meeste huishoudens uitgeeft. En, als je erboven zit, is dat misschien een extra stimulans om kritisch naar je huishoudbudget te kijken. Waar liggen voor jou de bespaarkansen?

Laten we beginnen met een overzicht van de soorten kosten waarmee een huishouden maandelijks te maken krijgt.

Dit zijn de meest veelvoorkomende typen kosten:

 • Boodschappenkosten
 • Hypotheeklasten of huur
 • Verzekeringspremie
 • Kosten voor energie, gas en water
 • Kosten voor de auto
 • Kosten voor internet en tv
 • Belastingen
 • Andere vaste lasten

Gemiddelde maandelijkse kosten voor boodschappen

De wekelijkse tripjes naar de supermarkt zijn niet gratis. Maar met welk bedrag onderaan de bon moet je zoal rekening houden?

Op basis van de tabel van het Nibud (de cijfers van 31 juli) komen wij uit op de volgende gemiddelde boodschappenkosten per maand:

 • 1 persoon: € 266,64
 • 2 personen: € 484,80
 • 3 personen: € 536,09 of € 606,26 (1 kind van 4-8 jaar vs. 1 kind van 9-13 jaar)
 • 4 personen: € 598,56 of € 727,68 (2 volwassenen + 2 kinderen tussen 4-8 jaar vs. 2 volwassenen + 2 kinderen tussen 9-13 jaar)

Voor deze kosten gaan we uit van de gemiddelde uitgaven voor een man of vrouw tussen de 15 en 50 jaar voor voeding. Voor kinderen noemen we apart gemiddelden voor een kind van 4-8 jaar en een kind van 9-13 jaar.

Tip: besparen op je boodschappen

Er zijn diverse manieren om te besparen op je boodschappen, zodat je – als je het goed doet - zelfs lager dan deze gemiddelden kunt uitkomen. Boodschappen in grote verpakkingen kopen of aanbiedingen in de gaten houden, zijn bijvoorbeeld slimme bespaartips.

Hypotheeklasten of huur

Voor zowel de hypotheek als de huur is het lastig om een indicatie van een maandbedrag te geven. Bedragen hiervoor kunnen erg uiteenlopen. Zo zijn er mensen die voor hun sociale huurwoning maar een paar honderd euro per maand betalen, maar er zijn ook mensen die in de particuliere sector wel € 1500 tot € 2000 per maand betalen. Om er toch een bedrag aan te koppelen, een gemiddeld bedrag voor huur was in 2021 zo'n € 723,- per maand (volgens het CBS).

Hoeveel je aan hypotheek betaalt, hangt af van het bedrag dat je hebt geleend, het rentepercentage en de hypotheekvorm (moet je bijvoorbeeld tussentijds aflossen of hoeft dat niet?). Voor een hypotheek betaalde een Nederlands gezin anno 2021 gemiddeld zo’n € 919 bruto per maand. Maar nogmaals: die bedragen kunnen veel lager of ook een stuk hoger uitvallen. Dit gemiddelde is afkomstig van het CBS.

Tip: besparen op je hypotheeklasten

Heb je een koopwoning met een hypotheek die al een tijdje loopt?  Dan kun je soms besparen op je maandlasten. Ligt de rente voor jouw hypotheek een stuk hoger dan de actuele rente? Dan kun je wellicht je hypotheek oversluiten om zo te besparen op je maandlasten.

Is je woning meer waard geworden of heb je flink afgelost? Dan is het verlagen van je risico-opslag misschien een goede optie.

Een van onze Hypotheekexperts adviseert je graag of oversluiten of een opslagverlaging jou een besparing biedt. En zo ja, hoeveel.

Verzekeringspremie

Elke Nederlander heeft op z’n minst een paar verzekeringen lopen. Zo is een zorgverzekering voor iedereen verplicht. Heb je een eigen koopwoning? Dan heb je waarschijnlijk ook een opstalverzekering. Daarnaast hebben veel Nederlanders een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering lopen. Ook diverse andere verzekeringen zijn mogelijk. Bekijk op Geldzaken voor Thuis welke verzekeringen wel en niet verplicht zijn.

Voor elk van die verzekeringen betaal je maandelijks een bedrag aan premie. Hoeveel? Dat hangt af van de dekking (uitgebreid of simpel) die je kiest, soms ook van bepaalde persoonlijke factoren (je leeftijd, baan, gezondheid, etc.) en van je verzekeraar.

Gemiddelde kosten per maand voor energie, gas en water

Hoeveel gas je verbruikt, hangt vooral af van het type woning dat je hebt. Het aantal gezinsleden doet er hiervoor minder toe volgens het Nibud. Uit hoeveel mensen je gezin bestaat, is wel van belang voor je elektriciteits- en waterverbruik. Qua gemiddelde uitgaven per maand hiervoor kun je rekenen op het volgende.

Gaskosten

Volgens Milieu Centraal is het gemiddelde gasverbruik voor een Nederlands huishouden 1.169 m3 per jaar (dus 97 m3 per maand). 

Heb je een nieuw energiecontract gekregen? Dan zijn je gemiddelde uitgaven voor gas per maand € 134,83. Hierbij gaan we uit van een gemiddelde gasprijs van € 1,39 per m3 (de gemiddelde prijs in november 2023).

Heb je in 2021 een (voordeliger) meerjarig contract afgesloten voor gas? Dan valt je gasrekening mogelijk lager uit. 

Bij mensen die in een gekocht appartement wonen, vallen de gaskosten soms (deels) onder de servicekosten voor de Vereniging van Eigenaren. In dat geval betaal je minder kosten aan je gasleverancier.

Tip: besparen op gas

Ontdek via Geldzaken voor Thuis hoe je kunt besparen op je gasverbruik.

Elektriciteitskosten

Gemiddeld gebruikt een Nederlands huishouden 2.479 kWh aan elektriciteit per jaar, alhoewel het stroomverbruik sterk afhankelijk is van de elektrische apparaten die je in huis hebt staan. Ook kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen op het dak, waarmee ze zelf een deel van de benodigde stroom opwekken. Dit zorgt natuurlijk voor een lagere energierekening.

De energiekosten zijn in 2022 sterk gestegen. Heb je dit jaar een nieuw energiecontract gekregen? Dan zijn je maandelijkse uitgaven voor energie relatief hoog: rond de € 110,85. Daar gaat wel nog de teruggave van energiebelasting van af. Die gemiddelde kosten zijn gebaseerd op een berekening van Milieu Centraal.

Had je vóór 2022 een meerjarig contract afgesloten? Dan ben je gemiddeld € 35,85 per maand kwijt volgens Milieu Centraal. Ook dat is nog exclusief de teruggave van energiebelasting.

Kosten voor water

De kosten voor waterverbruik gaan met name op aan onder de douche staan of badderen. Daarnaast gebruik je veel water voor wassen, het doorspoelen van het toilet en koken.

Rekenend met een gemiddeld tarief van € 1,18 per m3 water komen uit een berekening van het Nibud deze maandelijkse kosten voor water naar voren:

 • 1 persoon: € 10
 • 2 personen: € 15
 • 3 personen: € 19
 • 4 personen: € 22

Bij een appartement zijn de kosten voor water vaak bij de servicekosten voor de VvE inbegrepen.

Kosten voor een auto

Veel Nederlandse huishoudens hebben een auto voor de deur staan. Hiervoor zal je diverse kosten betalen. Denk aan motorrijtuigenbelasting, kosten voor de (verplichte) autoverzekering en brandstofkosten. Daarnaast moet je rekening houden met afschrijvingskosten, aangezien je auto door gebruik minder waard wordt.

De kosten voor een auto hangen vooral af van het type auto dat je hebt. De ene auto is zuiniger dan de andere. Bovendien vergt de ene auto meer onderhoud dan een andere, nieuwere auto.  

Bij het Nibud kun je precies teruglezen wat de gemiddelde kosten voor verschillende soorten auto’s per maand zijn. Om het op een gemiddelde af te ronden kun je per maand uitgaan van de volgende all-in kosten:

 • Mini-klasse: € 332 per maand bij 8.000 km.
 • Compacte klasse: € 412 per maand bij 9.000 km.
 • Kleine middenklasse: € 553 per maand bij 11.000 km.
 • Middenklasse: € 671 per maand bij 11.000 km.

Als je veel minder rijdt dan deze gemiddelden, zullen je kosten uiteraard lager uitvallen. Ook is een tweedehands auto goedkoper dan een nieuwe auto, omdat je bij een nieuwe auto in de eerste jaren te maken krijgt met hoge afschrijvingskosten.

Kosten voor internet en tv

Netflix, Google en andere websites en apps, wat zouden we moeten zonder ze? Het kost wel een klein bedrag per maand. Zo’n € 50 per maand betalen we in Nederland gemiddeld voor een internet- en televisieabonnement.

Belastingen

Helaas, ook de Belastingdienst vraagt maandelijks geld van je. Als woningeigenaar krijg je bijvoorbeeld te maken met onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait. Daarnaast kun je rekenen op diverse gemeentelijke belastingen, zoals de rioolheffing en waterschapslasten. De tarieven hiervoor verschillen per gemeente.

Andere vaste lasten

Daarnaast kun je als huishouden met allerlei andere soorten vaste lasten te maken krijgen. Zo heb je waarschijnlijk een paar abonnementen lopen. Denk aan je telefoonabonnement, een abonnement op de sportschool of een Netflix- of Spotify-abonnement.

Ook besteed je waarschijnlijk geld aan kleding, openbaar vervoer, cadeaus en het onderhoud van je woning. Hoeveel die vaste lasten bedragen, loopt sterk uiteen per gezin. Het hangt er maar net van af hoeveel abonnementen je hebt lopen en hoeveel je gewend bent te besteden aan bijvoorbeeld kleding.

Dus: hoeveel zijn de gemiddelde uitgaven per maand?

Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen, krijg je te maken met diverse kosten als huishouden. Hoeveel die kosten bedragen, hangt veelal sterk af van het type huis waar je woont, je uitgavenpatroon en apparaten of andere dingen (zoals een auto) die je wel of niet hebt.

Eén en dezelfde kostenpost kan bij het ene huishouden veel hoger uitvallen dan bij het andere huishouden. Zo betaal je vanzelfsprekend meer voor je verzekeringen als je tien verzekeringen hebt lopen dan wanneer je alleen de paar verplichte verzekeringen hebt afgesloten. En als je geen auto hebt, maar veel op de fiets doet, scheelt dat ook een flinke kostenpost.

Wel geven de bovenstaande gemiddelde kosten per kostenpost een goed beeld van de vaste lasten waarmee jij rekening kunt houden.

Structureel besparen op vaste lasten?

Besparen op de vaste lasten?

Hoop jij na het lezen over de gemiddelde uitgaven per maand je vaste lasten wat omlaag te krijgen? Voor veel mensen met een koophuis is de hypotheek de grootste kostenpost. Wie weet kun je daar fors op besparen.

Wij denken graag mee wat daarin jouw opties zijn. Maak een vrijblijvende en gratis afspraak.

Of lees alvast ons artikel over risico-opslag verlagen om te ontdekken hoe dat in zijn werk gaat.