ABN Amro
Argenta
Allianz
Aegon
Lloyds Bank
Munt Hypotheken
Florius hypotheken die meebewegen
Robuust hypotheken
Venn hypotheken
VISTA Hypotheken
Merius
Rabobank
Hypotrust
Bunq
Woonnu

Maximale hypotheek berekenen

Met onze handige rekentool bereken jij zelf je maximale hypotheek. Je hoeft alleen een paar vragen te beantwoorden voor een eerste indicatie. Ook vertellen we je graag meer over je hypotheekberekening. Waar is je maximale hypotheek van afhankelijk? Hoe verschilt dit per hypotheekvorm? En hoe gaat het verder als je eenmaal weet hoeveel hypotheek jij kunt krijgen. Onze Hypotheekexperts praten je bij.

Wil je direct meer weten? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek met een Hypotheekexpert aan.

Plan een gratis gesprek

Maximale hypotheek berekenen op laptop

Hoe werkt het precies?

  1. Bereken in 2 minuten jouw maximale hypotheek. Krijg direct een indicatie van je mogelijke hypotheek en de maandlasten.
  2. Kopieer de resultaten en sla ze op, zodat jij goed voorbereid bent op je woningjacht.
  3. Plan een gratis gesprek met een Hypotheekexpert. Gratis en vrijblijvend! En gewoon online. De Hypotheekexpert rekent exact voor je uit wat jouw hypotheekopties zijn. 

Waarom je hypotheek berekenen?

Het is handig om te weten hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt. Zo weet je precies wat je kunt lenen voor je nieuwe woning. En dus in welke prijsklasse je naar huizen kunt kijken op Funda. Je hypotheek berekenen is bij ons ook nog eens heel eenvoudig. Al na 2 minuten krijg je een indicatie.

maximale hypotheek berekenen

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek jij kunt krijgen, hangt af van de huidige rente, jouw of jullie inkomen, je financiële verplichtingen, de eventuele overwaarde op je huis, de waarde van je (nieuwe) woning en je leeftijd. De rekentool neemt de belangrijkste factoren alvast mee. Zo krijg je een goede inschatting.

Wil je precies weten hoeveel je kunt lenen? Laat dan een gedetailleerde hypotheekberekening maken door één van onze Hypotheekexperts. Zij kijken samen met jou naar het totale financiële plaatje. Daarbij nemen ze ook andere belangrijke factoren mee. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel bedraagt de actuele rente? Hoe lager de rente staat, hoe meer je kunt lenen.
  • Wat is jouw of jullie inkomen? Daar baseert de hypotheekaanbieder jouw maximale hypotheek op.
  • Welke financiële verplichtingen heb je? Denk aan een studieschuld, een persoonlijke lening, aankopen op afbetaling of een private-lease-auto. Die schulden zorgen voor een lagere maximale hypotheek. Soms helpt het om ze af te betalen.
  • Wat is de overwaarde op je huis? Heb je al een koophuis? Dan kun je de mogelijke overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. 
  • Wat is de koopsom van je nieuwe huis? Je mag maximaal 100% van je woningwaarde lenen. Alleen als je gaat verduurzamen, valt je maximale hypotheek soms hoger uit.
  • Welk energielabel heeft je nieuwe woning? Voor de aankoop van een huis met een hoog energielabel kun je meer lenen. Koop je een huis met een laag energielabel? Dan kun je extra hypotheek krijgen voor verduurzaming.
  • Hoe oud ben je? Ook dat telt mee. Als jij binnen 10 jaar de AOW-leeftijd bereikt of al met pensioen bent, rekenen hypotheekaanbieders deels met je pensioeninkomen.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Vraag dan een gratis oriënterend gesprek aan met één van onze Hypotheekexperts.

Plan een gratis gesprek

maximale hypotheek uitrekenen

Invloed rente op hoogte hypotheek

De hypotheekrente beïnvloedt hoeveel hypotheek jij kunt krijgen. Bij een lage rente zijn je maandlasten lager. Dat betekent dat je een hogere hypotheek kunt dragen. Als de rente hoog staat, kun je juist iets minder lenen.

Meer weten? Wij houden dagelijks de actuele rentestanden bij.

Onze rekentool houdt alvast rekening met de huidige rentes bij de berekening van je maximale hypotheek. De tool gaat uit van een gemiddelde op de markt.

Overzicht van hypotheekverstrekkers

Meer berekenen?

Bij Hypotheek.nl kun je nog meer berekeningen maken voor je hypotheek. Zo kunnen we berekeningen maken voor verschillende hypotheekvormen, voor je renteaftrek en voor het opnemen van je overwaarde.

Annuïteitenhypotheek berekenen

Onze maximale-hypotheek-berekening gaat standaard uit van een annuïteiteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar. Een annuïteitenhypotheek is namelijk de meest gekozen hypotheekvorm. Bij dit type hypotheek betaal je steeds exact hetzelfde bruto maandbedrag. Dus je rente en aflossing zijn bij elkaar opgeteld altijd hetzelfde bedrag. Met onze tool kun je eenvoudig jouw maximale annuïteitenhypotheek berekenen.

Bereken jouw maximale hypotheek

Lineaire hypotheek berekenen

Ook de lineaire hypotheek is een veel gekozen hypotheekvorm. Hierbij los je elke maand exact hetzelfde bedrag af. Je maandlasten nemen daardoor elke maand iets af. En over de hele looptijd betaal je minder rente. Wil je jouw maximale lineaire hypotheek berekenen? Ga dan in gesprek met een Hypotheekexpert. Onze rekentool gaat namelijk uit van een annuïteitenhypotheek.

Maandlasten hypotheek berekenen

Nu ben je vast benieuwd wat de maandlasten zijn bij jouw maximale hypotheek. Goed nieuws: je kunt ook de maandlasten voor je hypotheek berekenen met onze tool. Als je alle gegevens invult, krijg je na 2 minuten te zien hoeveel jij ongeveer kunt lenen én wat je maandlasten daarbij zijn. Je ziet zowel de bruto als de netto maandlasten (de maandlasten na de hypotheekrenteaftrek).

Bereken je maandlasten

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, heb je recht op hypotheekrenteaftrek voor je hypotheek. Daardoor vallen je maandlasten lager uit. Wil je berekenen hoeveel hypotheekrenteaftrek je ontvangt? Dat zie je terug in het verschil tussen de bruto en netto maandlasten in onze berekening. Dit geeft je een eerste indicatie van jouw toekomstige aftrek.

Meer weten? Lees ons artikel over hypotheekrenteaftrek. Of – nog beter – ga erover in gesprek met een Hypotheekexpert.

Aflossingsvrije hypotheek berekenen

Je kunt ook kiezen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Houd er wel rekening mee dat dit voor nieuwe hypotheken maar tot 50% van de koopsom kan. Ook heb je bij een nieuw aflossingsvrij hypotheekdeel geen recht op renteaftrek. Wil je berekenen hoeveel aflossingsvrije hypotheek jij kunt krijgen? Bespreek dan je situatie met een Hypotheekexpert of stel ons je vraag

Tweede hypotheek berekenen

Ben je benieuwd of je extra hypotheek kunt krijgen? Als je overwaarde hebt op je huis, zijn daar misschien opties voor. Handig voor bijvoorbeeld een verbouwing, verduurzaming of andere plannen! Met onze overwaardecheck kun je eenvoudig jouw tweede hypotheek berekenen. Zo weet je precies hoeveel jij extra kunt lenen voor je plannen.

Bereken jouw tweede hypotheek

Waarom je hypotheek berekenen bij Hypotheek.nl

Onafhankelijk advies

Samen vinden we de beste hypotheek voor jou.

Veilig vanuit huis

Beeldadvies wanneer het jou uitkomt. Gewoon vanuit huis.

Gratis oriënterend gesprek

Goed om te weten: het eerste gesprek is altijd vrijblijvend.

Wat zeggen onze klanten?

Klanten waarderen ons met een:
9.7
391 reviews
JS
13-08-2024

Duidelijke uitleg over een complexe zaak. Hypotheek en Lijfrentepolissen.

G.M.
08-08-2024

Zeer behulpzaam en kundig, nam overal de tijd voor, denkt mee,.

Rick
03-06-2024

Erg fijn gesprek gehad, hij heeft me geholpen met alle vragen die ik had en een in-depth inzicht gegeven in de mogelijkheden bij de verschillende scenario's die zich mogelijk voor ...

Martin
21-05-2024

Duidelijk verhaal, wordt rustig uitgelegd en er is ten aller tijde tijd voor vragen die uitgebreid worden behandeld.

Anoniem
23-04-2024

Super heldere en duidelijke uitleg. Leuke vent! Nam de tijd om ons te voorzien van alle vragen.

Arno S
11-04-2024

vriendelijk, goed uitleg! heel duidelijk en kan me geen pnegatieve feedback bedenken

Evelien
26-03-2024

Hele vriendelijke aardige man, die ook echt open stond om mij als starter een goede begeleiding in de gekke huizenmarkt te gaan bieden echt top!

Ferdi
04-03-2024

Fijn gesprek! Intentie om de klant echt te helpen kwam goed naar voren.

Zig
01-03-2024

Heerlijke energie, helder en geeft je echt een gevoel dat je weet wat je aan kan.

Jan Schinkel
13-02-2024

Fijn en grondig gesprek. Deskundig hypotheekadviseur met veel bruikbare adviezen.

WL
23-01-2024

Betrokken, deskundig en deed zijn best om vragen goed en volledig te beantwoorden.

Heb je vragen over jouw maximale hypotheek?

Onze Hypotheekexperts helpen je graag! Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan of stel je vraag via het contactformulier. Dan ontvang je snel antwoord van ons.

Plan oriëntatiegesprek

Stel je vraag

Hypotheekexperts van Hypotheek.nl

Veelgestelde vragen

Wat kan ik verwachten bij een hypotheekadviesgesprek?

Bij een hypotheekadviesgesprek bespreek je jouw wensen en situatie met een Hypotheekexpert. Samen kijken jullie wat jouw mogelijkheden zijn voor een hypotheek. Na afloop weet je precies hoeveel je kunt lenen, wat je maandlasten zijn en wat past bij jouw situatie. Dit eerste gesprek is bij ons altijd gratis en vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast, terwijl het gesprek je wel veel duidelijkheid geeft.

Is een maximale hypotheek verstandig?

Het verschilt per persoon of het verstandig is om je maximale hypotheek af te sluiten. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de maandlasten die bij deze maximale hypotheek horen. Kun jij die makkelijk dragen zonder dat je daarvoor veel andere dingen moet laten? Als dat krap wordt, is het misschien niet zo handig om de maximale hypotheek te nemen. 

Soms valt je maximale hypotheek laag uit en heb je het volledige bedrag nodig om überhaupt een huis te kunnen betalen. In dat geval is het vaak een must om de maximale hypotheek te nemen. Ook dan geldt dat dit wel moet passen bij je inkomsten en uitgaven. Bespreek je situatie met een Hypotheekexpert. Die kan precies voor je uitzoeken welk hypotheekbedrag niet alleen haalbaar, maar ook verstandig is voor jou.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?

Als je een huis koopt, heb je altijd op z’n minst iets van eigen geld nodig. Je moet minimaal de kosten koper en de inrichting met eigen geld betalen. Verder hangt het benodigde eigen geld af van je maximale hypotheek en de prijs van de woning. Is een huis veel duurder dan wat je maximaal kunt lenen, dan moet je dat verschil met eigen geld overbruggen. Voor starters kan een Starterslening soms ook een mooie aanvulling zijn. Verder heb je mogelijk eigen geld nodig voor een verbouwing. Een Hypotheekexpert kan je precies laten weten hoeveel eigen geld jij naast je hypotheek nodig hebt.

Ik ben zzp’er. Hoe kan ik mijn maximale hypotheek berekenen?

Je maximale hypotheek berekenen verloopt iets anders als je zzp’er bent. Hiervoor heb je je bruto-omzet nodig van de afgelopen 3 boekjaren. Het gemiddelde van die 3 boekjaren telt mee als jouw inkomen. Voer dit dus in als jaarinkomen. 

Heb je nog geen 3 volledige boekjaren gehad als ondernemer, maar wel al minstens 1 boekjaar? Dan kun je soms alsnog een hypotheek krijgen. Reken in dat geval met de bruto-omzet van de 1-2 boekjaren die je wel hebt gehad en reken voor de jaren daarvoor met je inkomen uit loondienst. Deel die 3 jaarinkomens door 3 om het gemiddelde te krijgen.

Houd er rekening mee dat een maximale hypotheek berekenen voor zzp’ers altijd iets complexer in elkaar zit. In dit geval is het nóg belangrijker om een Hypotheekexpert een precieze berekening te laten maken. Bekijk ook het stappenplan voor ondernemers.

Wanneer kan ik bij mijn hypotheek Nationale Hypotheek Garantie krijgen?

Je komt in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je voldoet aan enkele voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat jouw hypotheek niet boven de zogenaamde NHG-kostengrens uitkomt. Voor 2024 is die grens vastgesteld op € 435.000. Als je extra hypotheek afsluit voor energiebesparende maatregelen, dan is de grens in 2024 € 461.100.

Wil je hier meer over weten? Lees ons artikel over Nationale Hypotheek Garantie.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7