Gaan jij en je partner uit elkaar en wil een van beiden in de woning blijven wonen? Dan komt daar vaak nogal wat uitzoekwerk bij kijken. Zo zijn er diverse regels voor hypotheekrenteaftrek waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je wat je moet weten over hypotheekrenteaftrek na een scheiding.
Als je gezamenlijk eigenaar van de woning bent, hebben jullie allebei een eigenwoningschuld. Daarbij is 50% van de schuld van jou en 50% van je partner. Behalve als in de huwelijkse voorwaarden iets anders is afgesproken. Ga je uit elkaar, dan is een van de mogelijkheden de verkoop van het huis. Jullie ontvangen dan allebei de helft van de winst of draaien op voor de helft van het verlies. Een andere mogelijkheid is dat een van de twee partners in het huis blijft wonen. Omdat jullie beiden verantwoordelijk zijn voor de hypotheekschuld, moet in dat geval de achterblijvende bewoner de ex-partner uitkopen.
Wanneer je je partner uitkoopt om in het huis te kunnen blijven wonen, moet je daarvoor waarschijnlijk een nieuwe hypotheek afsluiten. Je bent nu immers voor de helft eigenaar van de woning, maar moet de tweede helft er dus bijkopen. Voor het afsluiten van die nieuwe hypotheek zal je inkomen opnieuw worden getoetst. Zo weet de bank zeker dat in je eentje de hypotheeklasten kunt dragen.
Over de hypotheek die je samen met je partner had, betaalden jullie rente en kregen jullie waarschijnlijk hypotheekrenteaftrek. De regels voor hypotheekrenteaftrek zijn alleen een aantal jaar geleden veranderd, waardoor je met een aantal punten rekening moet houden.
Voor hypotheekrenteaftrek gelden de volgende regels:
Vaak is het vanwege die voorwaarden gunstig om een aflossingsvrije of spaarhypotheek voort te zetten, maar deze aan te vullen met een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Op die manier kun je namelijk ook bij het aanvullende deel van je hypotheek profiteren van hypotheekrenteaftrek.
Als je in je huidige woning blijft wonen, kun je afspreken met je ex dat jullie allebei de helft van de rente betalen of dat je ex alle rente betaalt. Wanneer jullie uit elkaar gaan, is het officieel toegestaan dat degene die uit de woning weggaat nog twee jaar officieel als eigenaar van de woning geregistreerd staat. De partner die de rente betaalt, mag in dat geval de rentekosten bij de belasting aftrekken als alimentatie. De partner die geen rente betaalt, moet het bedrag dat door de ex-partner aan rente is betaald opgeven als ontvangen alimentatie. Dat heeft gevolgen voor je belastingaangifte. Op de website van de Belastingdienst kun je hier meer over vinden.
Ook als je direct na het verlaten van de gezamenlijke woning een eigen woning koopt, mag je voor beide woningen gedurende maximaal twee jaar de rente blijven aftrekken. Dat kan soms gunstig zijn.
Goed om te weten: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft officieel verklaard dat het in bijzondere situaties, zoals een scheiding, niet strikt noodzakelijk is voor hypotheekverstrekkers om zich aan de hypotheeknormen te houden. Hierover zegt de AFM dat het toepassen van de huidige normen in bijzondere situaties, zoals een relatiebreuk, niet altijd wenselijk is, waardoor zij een maatwerkbeoordeling passend vinden. Daarom mag een hypotheekverstrekker afwijken van de strikte hypotheekregels bij een scheiding.
Zoals je kunt lezen, is een hypotheek na een scheiding niet eenvoudig. Wil je hypotheekadvies op maat over de voor jou passende optie? Onze Hypotheekexperts staan voor jou klaar. Neem vrijblijvend contact op voor persoonlijk en onafhankelijk advies.
Tip: wil je meer weten over een hypotheek na scheiding? Lees dan het stappenplan hypotheek en scheiden op de site. Daarin wordt alles helder uitgelegd.