Hypotheekofferte: wat staat erin en wat is de geldigheid ervan?


Romy Veul door Romy Veul op 01-12-2024
27x gelezen
4 min.

Heb je een hypotheek aangevraagd? Dan stuurt de geldverstrekker je een hypotheekofferte. Daarin staat alles over je aangevraagde hypotheek en je persoonlijke informatie nog eens op een rij. Zo weet je precies voor wat voor hypotheekproduct je tekent. Waar moet je op letten als je de hypotheekofferte naloopt? En hoe zit het met de geldigheid van de hypotheekofferte? Lees hier alle details.

Vraag hypotheekadvies aan

hypotheekofferte

Wanneer een hypotheekofferte?

Ben je er samen met de hypotheekadviseur uitgekomen welke hypotheek goed bij jou past qua rente en voorwaarden? Dan vraagt de hypotheekadviseur de hypotheek voor je aan. Hierna ontvang je eerst een renteaanbod, waarin staat welke rente de hypotheekaanbieder jou kan bieden.

Ga je akkoord met dit renteaanbod? Dan ga je samen met je hypotheekadviseur alles in gang zetten. Je levert de gevraagde documenten, zoals de koopovereenkomst voor je woning en je werkgeversverklaring, aan. Even later ontvang je de hypotheekofferte, die je vervolgens ondertekend naar de hypotheekaanbieder terugstuurt. Daarna wordt alles in gang gezet en checkt de hypotheekaanbieder je documenten nog eens om daarna de hypotheek voor jou in orde te maken.

Hoe kun je een hypotheekofferte aanvragen?

De hypotheekofferte aanvragen hoef je niet zelf te doen. Onze Hypotheekexperts doen dit voor je als jij akkoord bent met het renteaanbod. Het renteaanbod kun je zien als een concept-offerte. Als je hier akkoord mee gaat, lever je via MijnHypotheek.nl alle benodigde documenten aan. Daarna laat de Hypotheekexpert het direct weten zodra de hypotheekofferte voor je klaarstaat in MijnHypotheek.nl.

Wat staat er in de hypotheekofferte?

De hypotheekofferte is een vrij complex document waarin veel informatie staat. In de offerte voor je hypotheek staan alle afspraken die je met de hypotheekaanbieder maakt nog eens op een rij. Dat zijn onder andere de volgende gegevens:

  • de hypotheeksom
  • de hypotheekvorm
  • het rentepercentage
  • de looptijd
  • de offertedatum (de datum waarvoor je de offerte moet ondertekenen)
  • de passeerdatum (de datum waarvoor je de hypotheekakte moet tekenen bij de notaris)
  • of je voor Nationale Hypotheek Garantie hebt gekozen
  • de rentevaste periode
  • andere voorwaarden
  • je persoonlijke gegevens
  • eventuele kosten om je hypotheek te verlengen of annuleren

De hypotheeksom

Het totale bedrag dat je aan hypotheek afsluit wordt de hoofdsom genoemd. Dit bedrag staat altijd vermeld op de offerte voor je hypotheek.

De hypotheekvorm

Daarnaast lees je in de offerte terug voor welke hypotheekvorm je hebt gekozen. Als je een nieuwe hypotheek afsluit, zal dit vaak een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek zijn. Een deels aflossingsvrije hypotheek is ook mogelijk. Maar over een aflossingsvrije hypotheek die je nu nieuw afsluit, ontvang je geen hypotheekrenteaftrek meer.

Ook kan het zijn dat je een eerder afgesloten hypotheek meeneemt naar een nieuwe woning. In zo’n geval kun je ook oude hypotheekvormen aanhouden die niet meer worden verstrekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek.

Het rentepercentage

De hypotheekaanbieder heeft je in het renteaanbod een bepaald rentepercentage aangeboden, passend bij de actuele rentestanden. Hoeveel de rente bedraagt, lees je ook terug in de hypotheekofferte.

De looptijd

In principe heeft je hypotheek een looptijd van 30 jaar, maar heel af en toe zien we hypotheken met een kortere of (nog minder vaak) met een langere looptijd.

Offertedatum

De offertedatum geeft aan wanneer het renteaanbod verloopt. Uiterlijk vóór die datum moet je de offerte ondertekend terugsturen naar de geldverstrekker.

Passeerdatum

De passeerdatum is de datum waarvoor je bij de notaris moet zijn geweest om de hypotheekakte te tekenen. Die datum ligt vaak 2 tot 7 maanden na de offertedatum. Lukt het niet om voor die datum naar de notaris te gaan? Dan komt de offerte te vervallen en moet je (na annulering van deze offerte) een nieuwe aanvragen of de huidige offerte verlengen.

Wel of geen Nationale Hypotheek Garantie?

In sommige situaties is het mogelijk om bij je hypotheek voor Nationale Hypotheek Garantie te kiezen. Deze regeling biedt je meer zekerheid over de terugbetaling van je hypotheek en heeft als extra voordeel dat je een lager percentage aan rente betaalt. Heb je een hypotheek met NHG genomen? Dan lees je dat ook terug in de offerte.

De rentevaste periode

Bij het aangaan van een hypotheek kies je voor een variabele rente of een vaste rente. Meestal is dat laatste het geval. De rente staat dan gedurende een bepaalde periode vast. Dit kan bijvoorbeeld 10, 15, 20 of 30 jaar zijn, maar ook kortere rentevaste periodes komen voor.

Andere voorwaarden

Daarnaast kan in de hypotheekofferte diverse andere informatie staan. Je zult in de offerte bijvoorbeeld ook boeteclausules vinden. De meest voorkomende is een boete als je tussentijds meer aflost dan een bepaald bedrag.

Vaak mag je wel vervroegd aflossen op je hypotheek, maar niet meer dan – meestal – 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag per jaar. Ga je daarboven zitten? Dan krijg je te maken met een boete.

Persoonlijke gegevens

Verder zul je in de hypotheekofferte je persoonlijke gegevens terugvinden, zoals je naam, het adres van de woning en de taxatiewaarde. Check altijd voor de zekerheid of die gegevens allemaal kloppen.

Kosten om je hypotheek te verlengen of annuleren

Sommige hypotheekaanbieders rekenen kosten om je hypotheek te verlengen. Dat noem je de bereidstellingsprovisie. Ook krijg je vaak te maken met kosten als je de hypotheek toch wilt annuleren, terwijl je deze al hebt getekend. In de hypotheekofferte lees je terug hoeveel beide typen kosten bedragen.

Geldigheid hypotheekofferte

De geldigheid van een getekende hypotheekofferte is meestal 2 tot 7 maanden. Binnen die tijd moet je de hypotheekakte bij de notaris hebben getekend. Houd er daarnaast rekening mee dat je de offerte binnen een bepaalde termijn getekend moet terugsturen naar de hypotheekaanbieder, al ver vóór de passeerdatum. De offertedatum ligt vaak een paar weken na de datum dat je deze hebt ontvangen.

Kun je je hypotheekofferte verlengen?

Ja, het is vaak mogelijk om je hypotheekofferte te verlengen als je de hypotheekakte niet vóór de uiterste datum kunt tekenen. Als de sleuteloverdracht langer op zich laat wachten dan de passeerdatum die in de offerte staat, heb je 2 opties: 

  1. Je vraagt een nieuwe hypotheekofferte aan (met het risico dat de rente inmiddels hoger ligt).
  2. Je vraagt de hypotheekaanbieder om je offerte te verlengen.

Voor het verlengen betaal je overigens bereidstellingsprovisie, vaak zo’n 0,20% tot 0,25% van de totale hypotheeksom voor elke maand verlenging. Het precieze bedrag verschilt per aanbieder. De bereidstellingsprovisie is gelukkig wel fiscaal aftrekbaar.

Kun je een hypotheekofferte annuleren?

De hypotheekofferte is bindend zodra je deze hebt getekend. Als je er toch onderuit wilt, kun je de hypotheekofferte wel annuleren. Daarbij krijg je soms te maken met een boete. De kosten hiervoor liggen vaak hoger dan die voor het verlengen van je offerte. Houd rekening met zo’n 0,5% tot 1% van de hoofdsom of met een vast boetebedrag van bijvoorbeeld € 500 of € 750. Bij sommige geldverstrekkers hoef je geen boete te betalen voor de annulering.

Bespreek jouw opties voor een hypotheek

Nu je precies weet wat er in een hypotheekofferte staat, is het tijd voor een volgende stap. Wil je zeker weten dat je de juiste stappen zet en niets over het hoofd ziet? Ga dan met een Hypotheekexpert in gesprek. Die helpt je graag aan een passende hypotheek én neemt de hypotheekofferte nog eens goed voor je door voordat je die tekent.

Maak een gratis afspraak

Veelgestelde vragen

Wat is een hypotheekofferte?

De hypotheekofferte is een offerte waarin de hypotheekaanbieder nog eens alle informatie over je hypotheek op een rij zet. Hierin staat bijvoorbeeld hoeveel rente je gaat betalen, wat de looptijd van de hypotheek is en hoe lang je de rente vastzet. Zodra je je handtekening onder de hypotheekofferte zet, wordt de aanvraag definitief in gang gezet.

Waarop letten bij een hypotheekofferte?

Het is vooral belangrijk om na te kijken of alle informatie correct vermeld staat in de hypotheekofferte. Kloppen het hypotheekbedrag, de genoemde rentevaste periode en het rentepercentage? Zijn al je persoonlijke gegevens correct? Bekijk dat goed voordat je je handtekening onder de offerte zet.

Hoe lang blijft de hypotheekofferte geldig?

De geldigheid van de hypotheekofferte staat vermeld in de offerte. Je vindt hier 2 belangrijke data: de offertedatum en de passeerdatum.

  1. Vóór de offertedatum moet je de hypotheekakte ondertekend hebben teruggestuurd.
  2. Vóór de passeerdatum moet je bij de notaris zijn geweest om de definitieve hypotheekakte te ondertekenen en daarmee je hypotheek rond te maken.

Lees ook ons artikel over de hypotheekofferte en waar je in die offerte precies op  moet letten.

Hoe lang zit er tussen de hypotheekofferte en notaris?

Over het algemeen gaan hypotheekaanbieders ervan uit dat er 2 tot 7 maanden zit tussen de aanvraag van je hypotheekofferte en de ondertekening van de offerte bij de notaris. Soms kan dit langer of korter zijn. Als je langer de tijd nodig hebt om naar de notaris te gaan, is het soms nodig om de hypotheekofferte te verlengen. Overigens zijn er ook hypotheekaanbieders die standaard een langere geldigheidsduur hanteren.

Is een hypotheekofferte definitief?

Ja, in principe is een hypotheekofferte bindend zodra je deze hebt ondertekend. Als je toch van de offerte wilt afzien, moet je meestal annuleringskosten betalen. Ga daarvoor uit van zo’n 0,5% tot 1% van de totale hypotheek.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.6