Heeft ouderschapsverlof gevolgen voor je hypotheek?


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
101x gelezen
2 min.

Als je een kleintje hebt rondlopen (of een wondertje verwacht), wil je daar vast optimaal van genieten. Overweeg je om die reden ouderschapsverlof? Houd er dan rekening mee dat ouderschapsverlof gevolgen voor je hypotheek heeft. Als je gaat verhuizen of je hypotheek wilt oversluiten, kun je door je verlof mogelijk minder lenen.

Ouderschapsverlof gevolgen hypotheek

Maximale hypotheek bij ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof houdt in dat je werkuren opneemt om bij je kind te zijn. Dit is mogelijk als je kinderen acht jaar of jonger zijn. Je hebt dan recht op ouderschapsverlof van 26 keer het aantal uren dat je per week werkt voor elk kind. Natuurlijk doe je dit alles wel in overleg met je werkgever. En je moet er wat geld op toeleggen, want ouderschapsverlof is bijna altijd onbetaald. Krijg jij tijdens je verlof wel doorbetaald? Dan ben je één van de lucky few.

Omdat je voor ouderschapsverlof bijna nooit een vergoeding ontvangt, zorgt het voor een daling van je inkomen. En ja, dat heeft gevolgen voor je hypotheek.

Tenminste, er is één uitzondering op die regel. Als jouw ouderschapsverlof nog maximaal zes maanden duurt, dan rekent de hypotheekaanbieder met je gebruikelijke salaris. Wel moet je die duur schriftelijk kunnen aantonen met een verklaring van je werkgever.

Ouderschapsverlof gevolgen voor hypotheek

Als je ouderschapsverlof over zes maanden nog loopt, dan kun je daardoor dus mogelijk een lagere hypotheek afsluiten. Stel dat je één dag per week minder werkt gedurende je ouderschapsverlof en je werkt normaal vier dagen, dan verdien je dus 20% minder. Dit betekent dat je maximale hypotheek op jouw 20% lagere inkomen (eventueel aangevuld met het inkomen van je partner) wordt gebaseerd.

Rekenvoorbeeld

Roy en Lina willen samen een woning kopen. Ze hebben net een dochter gekregen en Roy heeft één jaar ouderschapsverlof opgenomen voor 8 uur per week. Normaal werkt hij 40 uur per week; nu werkt hij nog 9 maanden lang 32 uur per week. Pas daarna gaat hij terug naar een 40-urige werkweek.

Roy verdient bij een fulltime werkweek bruto € 35.000 per jaar; Lina verdient bruto € 24.000 per jaar.

Normaal gezamenlijk salaris: € 59.000
Daling inkomen door ouderschapsverlof: € 35.000 x 20% = € 7.000
Nieuw gezamenlijk salaris: € 52.000

Maximale hypotheek zonder ouderschapsverlof: € 277.127,-
Maximale hypotheek met ouderschapsverlof: € 244.247,-

*Bij deze berekening zijn we uitgegaan van een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar. De berekening is gemaakt in februari 2022.

Jouw maximale hypotheek berekenen?

Wil je weten wat jij maximaal kunt lenen voor een nieuwe woning nu je met ouderschapsverlof bent? Bereken je maximale hypotheek of plan een gratis adviesgesprek met een van onze Hypotheekexperts. Die vertellen je graag wat jouw opties zijn.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

386 beoordelingen

9.8