Heb je in de loop der jaren veel overwaarde op je huis opgebouwd? Dan kun je die misschien uit de stenen halen. Hoe? Met een opeethypotheek bijvoorbeeld. Dit is een bijzondere hypotheekvorm specifiek bedoeld voor gepensioneerden om hun overwaarde op te nemen. De hypotheek zit dan ook net even anders in elkaar dan andere hypotheekvormen en heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Ontdek er hieronder meer over.
Een opeethypotheek kun je afsluiten zodra je de AOW-leeftijd bent gepasseerd. Voorwaarde is dat je overwaarde hebt op je huis. Dit houdt in dat je woning meer waard is dan het bedrag dat je aan hypotheek hebt openstaan, bijvoorbeeld doordat je huis in waarde is gestegen of doordat je tussentijds op je hypotheek hebt afgelost.
Bij een opeethypotheek leen je een bedrag ter hoogte van (een deel van) je overwaarde. Je huis is daarbij het onderpand. Het bedrag dat je dankzij deze hypotheek extra in handen hebt, kun je bijvoorbeeld gebruiken om je pensioeninkomen aan te vullen of om een verbouwing mee te financieren.
Een opeethypotheek geeft je meer bestedingsruimte, terwijl je geen extra maandlasten hoeft te betalen. Je bent vrij in hoe je dit bedrag gebruikt. Je kunt het geld dus ook op je spaarrekening storten, voor je pensioen gebruiken of een deel ervan schenken aan je (klein)kinderen.
Over de hypotheek betaal je geen aflossing, wel rente. De rente over de lening hoef je alleen niet maandelijks te betalen; die wordt bij je hypotheekschuld opgeteld. Daardoor wordt je hypotheekschuld steeds iets hoger en de overwaarde op je huis lager (ervan uitgaande dat je woning dezelfde waarde behoudt).
Dus, kort samengevat: bij een opeethypotheek betaal je geen maandlasten. Wel eet je elke maand iets van je overwaarde op.
Je bepaalt zelf of je het bedrag van de lening in één keer opneemt of periodiek laat uitkeren.
Door de beperkte maandlasten en doordat je meer kunt lenen dan je toetsinkomen bij een normale tweede hypotheek toelaat, is een opeethypotheek vooral populair onder mensen met een laag inkomen. Bijvoorbeeld onder gepensioneerden met een bescheiden pensioeninkomen. Dit type hypotheek stelt hen alsnog in staat om hun overwaarde te verzilveren.
Een opeethypotheek heeft als belangrijkste voordeel dat je je overwaarde ook kunt opnemen als je maar een beperkt pensioeninkomen hebt. En dat je daarbij geen maandlasten hebt. Maar er kleven ook een aantal nadelen aan een opeethypotheek:
Kortom: bij een opeethypotheek loont het absoluut om advies in te winnen bij een Hypotheekexpert, zodat je geen onnodige risico’s loopt. Als je helder hebt wat de aandachtspunten zijn en goed inspeelt op eventuele nadelen, kan een opeethypotheek zeker een interessant product zijn.
Onze Hypotheekexperts staan graag voor je klaar om je hier meer over te vertellen.
Naast een opeethypotheek zijn er nog meer opties om je overwaarde op te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen met een tweede hypotheek, door je bestaande hypotheek (onderhands) te verhogen of door je hypotheek over te sluiten.
Daarnaast kan verhuizen naar een andere woning een optie zijn. Daardoor komt de overwaarde vrij. Die kun je vervolgens in een volgend huis investeren en gebruiken om de nieuw af te sluiten hypotheek daarvoor te verlagen. Misschien heb je daardoor maar een heel kleine hypotheek nodig, wat ook betekent dat je lage maandlasten hebt. Je kunt daarbij ook specifiek kiezen voor een kleinere woning. Ook dat scheelt in je maandlasten.
Allemaal opties dus, maar waar doe jij goed aan? Wil je weten of een opeethypotheek voor jou een verstandige keuze is of dat je beter op een andere manier je overwaarde kunt opnemen?
Laat onze Hypotheekexperts hier samen met jou in duiken. Zij kunnen al je opties op een rij zetten en daar onafhankelijk advies over geven.