Wat is een krediethypotheek?

Een krediethypotheek is een hypotheekvorm die je tot 1 januari 2023 kon afsluiten om de overwaarde op te nemen. Het is een variant op een doorlopend krediet. Je betaalt minder rente dan bij een normaal doorlopend krediet of een persoonlijke lening, omdat je woning als onderpand voor de lening dient. Dat geeft de geldverstrekker meer zekerheid over de terugbetaling. 

Net als bij een gewoon krediet, kun je flexibel geld opnemen uit het krediet en tussentijds aflossen. Dat kan tot een vooraf afgesproken kredietlimiet. Bij een krediethypotheek is de rente variabel, wat betekent dat de rente die je betaalt elk moment kan stijgen of dalen. Tussentijds aflossen mag altijd. Het hangt van de voorwaarden af of dit ook boetevrij mag.

Overwaarde opnemen met een krediethypotheek

Veel mensen hebben overwaarde op hun huis opgebouwd, doordat hun woning in waarde is gestegen en/of door tussentijdse aflossingen. Nu is de overwaarde alleen geen bedrag dat je zomaar uit de pinautomaat kunt halen om vrij te besteden. Om er wel een vrij besteedbaar bedrag van te maken, moet je de overwaarde opnemen door je hypotheek te verhogen. Een krediethypotheek was hiervoor tot 1 januari 2023 een passende hypotheekvorm. 

Tegenwoordig sluit je hiervoor meestal een tweede hypotheek of een opeethypotheek af. Ook kun je soms je hypotheek onderhands verhogen. Dat is voordeliger, omdat je daarvoor niet opnieuw langs de notaris hoeft te gaan.

Bereken je overwaarde

Nee, je kunt sinds 1 januari 2023 geen krediethypotheek meer afsluiten als extra hypotheek om je overwaarde op te nemen. Krediethypotheken waren sinds 2013 al niet meer af te sluiten voor de aankoop van een nieuw huis. Alleen bestaande woningeigenaren konden tot 1 januari 2023 nog voor een krediethypotheek kiezen om hun overwaarde te verzilveren. Maar dat kan sindsdien dus ook niet meer.


Koop je een nieuwe woning en wil je daarvoor een hypotheek afsluiten? Dan kun je kiezen tussen een lineaire hypotheek, annuïteitenhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Voor het verzilveren van je overwaarde kom je vaak uit bij een tweede hypotheek of een onderhandse hypotheekverhoging.

Ga in gesprek met een hypotheekadviseur

krediethypotheek

Wat zijn alternatieven voor de krediethypotheek?

Als je je overwaarde wilt opnemen, dan is de verzilverhypotheek een alternatief voor de krediethypotheek. Met deze hypotheekvorm kun je ook met een relatief laag inkomen mogelijk je overwaarde opnemen. 

Het is een aflossingsvrije hypotheek waarmee je een deel van je overwaarde kunt laten uitbetalen. Je betaalt wel rente, maar geen aflossing. Er zitten wel een paar haken en ogen aan dit hypotheekproduct, dus laat je altijd goed informeren door een hypotheekadviseur.

Een andere optie is een tweede hypotheek: een extra hypotheek die je bij je huidige hypotheekaanbieder afsluit. Je kunt hierbij ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek als je graag lage maandlasten hebt. Je mag tot maximaal 50% van je woningwaarde aflossingsvrij financieren.

krediethypotheek

Wat zijn de voordelen van een krediethypotheek?

Heb je nog een krediethypotheek lopen en vraag je je af of dat voordelig is? Weet dan dat een krediethypotheek een aantal voordelen heeft, namelijk:

  • Je kunt er je overwaarde mee verzilveren zonder dat je hoeft te verhuizen.
  • Je bent er vrij in waar je het geld aan besteedt.
  • Je betaalt minder rente dan bij een normaal consumptief krediet.
  • Tussentijds aflossen is niet verplicht, maar wel mogelijk (en vaak tot een bepaald bedrag boetevrij).
  • Je bepaalt zelf hoeveel geld je (tot een bepaalde kredietgrens) opneemt.
  • Je kunt afgeloste bedragen opnieuw opnemen.
krediethypotheek

Welke nadelen heeft een krediethypotheek?

Maar een krediethypotheek kan ook een paar nadelen hebben, zoals:

  • De rente is meestal variabel, wat betekent dat je meer rente gaat betalen als de actuele rentes stijgen. Je hebt dus geen zekerheid over je maandlasten.
  • Je betaalt een hogere rente dan bij andere hypotheekvormen.
  • Je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek als je de krediethypotheek na 1 januari 2013 hebt genomen.
  • Je kon tot maximaal 50% van de marktwaarde van je huis aan krediethypotheek krijgen.
  • Je hebt geen zekerheid over de aflossing, omdat tussentijds aflossen niet verplicht is.
krediethypotheek

Krediethypotheek oversluiten

Heb je een krediethypotheek lopen en vraag je je af of het gunstig is om die over te sluiten naar bijvoorbeeld een lineaire of annuïteitenhypotheek? Vraag dan een Hypotheekexpert om advies. Een voordeel van deze twee hypotheekvormen is dat je hier wel tussentijds op aflost en minder rente betaalt. 

Een andere optie is om je krediethypotheek over te sluiten naar een aflossingsvrije hypotheek. Dan behoud je je lage maandlasten (omdat aflossen niet verplicht is). Een Hypotheekexpert denkt graag mee waar jij goed aan doet.

Wil je weten waar jij goed aan doet?

Ben je benieuwd of jij je hypotheek kunt verhogen om zo extra budget te creëren? Of heb je een vraag over je lopende krediethypotheek? Laat het ons weten. Onze Hypotheekexperts denken graag mee.

Onze Hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Liever direct een hypotheekadviseur spreken? Bel 030 - 23 72 008

Onze Hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Liever direct een hypotheekadviseur spreken? Bel 030 - 23 72 008

Wil je weten waar jij goed aan doet?

Ben je benieuwd of jij je hypotheek kunt verhogen om zo extra budget te creëren? Of heb je een vraag over je lopende krediethypotheek? Laat het ons weten. Onze Hypotheekexperts denken graag mee.

Veelgestelde vragen

Wat houdt een krediethypotheek in?

Een krediethypotheek is een type hypotheek waarbij je de overwaarde op je huis opneemt in de vorm van een lening. Je kunt het zien als een doorlopend krediet met je woning als onderpand. Je spreekt met de hypotheekaanbieder een kredietlimiet af. Tot dat bedrag mag je geld opnemen uit het krediet. Ook is tussentijds aflossen mogelijk. Aflossen is niet verplicht. Wel betaal je maandelijks rente over het opgenomen bedrag.

Je kunt een krediethypotheek niet nieuw afsluiten, maar het kan wel zijn dat je nog een krediethypotheek hebt lopen.

Welke banken bieden een krediethypotheek?

Sinds 1 januari 2023 kun je geen krediethypotheek meer afsluiten. Er zijn dan ook geen hypotheekaanbieders meer die deze hypotheekvorm aanbieden. Wel kun je bij een groot aantal banken een verzilverhypotheek afsluiten. Dat kan een passend alternatief zijn voor een krediethypotheek.

Is de rente over een krediethypotheek fiscaal aftrekbaar?

Nee, de rente over een krediethypotheek is niet aftrekbaar als je de krediethypotheek tussen 1 januari 2013 en 1 januari 2023 hebt afgesloten. Als je hypotheek vóór 1 januari 2013 is ingegaan, heb je soms nog wel een tijdje recht op hypotheekrenteaftrek.

Kan ik aflossen op mijn krediethypotheek?

Ja, je kunt tussentijds aflossen op je krediethypotheek. Dit is niet verplicht, maar mag wel als je je schuld graag omlaag brengt. Check in de voorwaarden tot welk bedrag je boetevrij mag aflossen.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7