Creditcard en hypotheek: heeft een creditcard invloed op je hypotheek?


Romy Veul door Romy Veul op 24-12-2022
207x gelezen
2 min.

Heb je een creditcard die bij het BKR geregistreerd staat? Dan kun je daardoor een lagere hypotheek afsluiten. Wat is precies het verband tussen een creditcard en je hypotheek? Je leest hier wat een creditcard voor invloed heeft op jouw hypotheek en wat je kunt doen om van je BKR-registratie af te komen.

Creditcard en hypotheek

Creditcard en hypotheek, hoe zit dat?

Voordat een hypotheekaanbieder jou een hypotheek verstrekt, wil de aanbieder zekerheid hebben dat jij je maandlasten kunt dragen. Daarvoor kijkt de bank naar wat je verdient én naar de structurele lasten die je hebt voor lopende schulden. Het gaat dan specifiek om schulden die bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd staan, zoals een studieschuld, een telefoon op afbetaling, een doorlopend krediet of – soms – een creditcardschuld.

Alleen een creditcard die bij BKR is geregistreerd, heeft impact op je hypotheek. Hier is sprake van als je je creditcardschuld in termijnen mag terugbetalen. Het is dan in feite een lening waar je langere tijd aan vastzit. Aangezien je daar op lange termijn kosten voor zult maken, neemt de hypotheekaanbieder dit mee in de beoordeling hoeveel hypotheeklasten jij kunt dragen. Je kunt daardoor een lagere hypotheek krijgen.

Een creditcard waarvoor je binnen 30 dagen de gemaakte uitgaven moet terugbetalen, is niet BKR-geregistreerd. Geldt dat voor jouw creditcard? Dan heeft je creditcard geen invloed op wat je aan hypotheek kunt krijgen. Vanwege de korte duur ziet de hypotheekaanbieder je creditcard dan niet als een krediet.

Hoe kun je van je BKR-registratie af komen?

Een creditcard met BKR-registratie hoeft je hypotheek niet in de weg te zitten. Wel zal je hypotheek met een BKR-registratie altijd lager uitvallen. Het kan daarom slim zijn om je schuld af te lossen en zo ook van je BKR-registratie af te komen. Je moet het zo zien. Een schuld van bijvoorbeeld € 5.000 zorgt ervoor dat je voor veel meer dan € 5.000 minder aan hypotheek kunt krijgen. Als je dus die schuld aflost, stijgt je maximale hypotheek vaak flink.

De BKR-registratie verdwijnt als je je creditcard opzegt en de bestaande schuld afbetaalt. Heb je dit gedaan? Maak dit dan aan je hypotheekaanbieder kenbaar. Laat een bevestiging van de creditcardmaatschappij zien waaruit blijkt dat je je creditcard hebt opgezegd. Toon daarnaast met een rekeningafschrift aan dat je de schuld hebt afgelost met je eigen geld (als je de schuld aflost met een nieuwe lening, heb je namelijk alsnog schulden die je moet afbetalen).

Hoeveel kun jij aan hypotheek krijgen?

Wil je weten wat de invloed is van een creditcard op jouw hypotheek? Bereken met onze tool hoeveel jij aan hypotheek kunt krijgen. Hiermee kun je ontdekken voor welk bedrag jij met en zonder de schuld van je creditcard aan hypotheek kunt afsluiten.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8