Arbeidsmarktscan hypotheek: Hoe werkt dat precies?


Romy Veul door Romy Veul op 26-12-2023
43x gelezen
2 min.

Wil je een hypotheek afsluiten zonder vast contract? En kun je geen intentieverklaring laten zien? Dan kun je wellicht dankzij een Arbeidsmarktscan toch een hypotheek krijgen. Deze scan is er voor flexwerkers en mensen met een tijdelijk contract om alsnog een verantwoorde hypotheek te kunnen afsluiten. De Arbeidsmarktscan voor je hypotheek geeft inzicht in je huidige inkomen, je eerdere werkervaring en in je arbeidsperspectief in de toekomst. Dat alles samen geeft namelijk een beeld of jij in de toekomst voldoende inkomen kunt verdienen om je hypotheek te betalen.

Arbeidsmarktscan hypotheek

Hypotheek zonder intentieverklaring?

Voor het bepalen van je maximale hypotheek kijken hypotheekaanbieders normaal gesproken naar je loonstrook. Die laat zien hoeveel je verdient en hoeveel maandlasten je dus – volgens een inkomenstoets – zou kunnen dragen. Heb je geen vast contract? Dan kan een werkgeversverklaring met daarin een intentieverklaring helpen. Wanneer je die niet kunt ontvangen, kun je een Arbeidsmarktscan aanvragen.

Hoe werkt een Arbeidsmarktscan voor je hypotheek?

De Arbeidsmarkt voor je hypotheek is er voor flexwerkers en ook voor mensen met een tijdelijk contract die geen intentieverklaring kunnen krijgen. De scan kan je kansen op een hypotheek vergroten, omdat de focus niet alleen ligt op wat je eerder hebt verdiend, maar ook op je arbeidskansen in de toekomst. De scan laat aan de hand van onder andere je beroep, opleidingsniveau, leeftijd en regio zien hoe goed jouw kansen op de arbeidsmarkt zijn.

Hier wordt een score tussen de 0 en 100 punten aan gekoppeld. Als je 70 punten of meer hebt, heb je een positief perspectief op werk. De Arbeidsmarktscan kan je dan helpen bij een hypotheekaanvraag.

Een voorwaarde voor het aanvragen van de Arbeidsmarktscan voor je hypotheek is dat je in de 14 maanden voorafgaand aan het aanvragen minimaal 12 maanden in loondienst hebt gewerkt.

Werk je bij een uitzendbureau? Dan vraag je geen Arbeidsmarktscan, maar een perspectiefverklaring aan.

Wat kost de Arbeidsmarktscan?

Voor een Arbeidsmarktscan voor je hypotheek betaal je eenmalig een bedrag rond de € 110. Die kosten hoef je alleen te betalen als het rapport daadwerkelijk positief bijdraagt aan de aanvraag van je hypotheek.

Meer weten over je hypotheekkansen?

Ben je benieuwd geworden wat jouw kansen op een hypotheek zijn? Of je nu in loondienst werkt of als flexwerker of ondernemer werkzaam bent, onze Hypotheekexperts vertellen je graag meer over jouw hypotheekopties. Vraag gerust een gratis eerste gesprek aan.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8