Heb je al een woning en doe je een bod op jouw nieuwe mogelijke droompaleis? Dan wil je waarschijnlijk wel zeker weten dat je huidige woning ook wordt verkocht. Langere tijd voor twee hypotheken maandlasten moeten betalen, is immers geen droomscenario. Gelukkig is daar wat op te bedenken: een bod onder voorbehoud verkoop eigen woning uitbrengen. De koop van je nieuwe woning gaat dan alleen door als je je huidige woning weet te verkopen.
Als je een nieuwe woning koopt, zijn er twee mogelijke scenario’s:
Beide scenario’s hebben zo hun voor- en nadelen. Het eerste scenario geeft je meer zekerheid over de financiering van je nieuwe woning, maar brengt wat gedoe met een extra tussenverhuizing met zich mee. Niet iedereen ziet het zitten om twee keer dozen in te pakken en te verkassen. Ook heb je natuurlijk het risico dat die nieuwe droomwoning toch niet zo eenvoudig te vinden blijkt, en dat je langer in het tussenverblijf moet zitten dan gedacht.
Met het tweede scenario voorkom je dat je een tijdje tussen twee huizen in zit. Je weet ook zeker dat je naar een mooie nieuwe woning kunt na de sleuteloverdracht van je huidige woning en hoeft de verhuizers maar één keer te laten komen. De financiering is alleen wat lastiger. Want hoe zeker weet je bij het uitbrengen van een bod dat je je huidige huis verkoopt? Het geld uit de verkoop heb je immers nodig om de nieuwe woning te kunnen betalen.
Tip: met een overbruggingskrediet kun je wel alvast de overwaarde op je huidige woning meenemen voor de financiering van je nieuwe woning. Ook als je huidige woning nog niet is verkocht.
Dat is nu precies waarom je kunt kiezen voor bieden onder voorbehoud verkoop eigen woning (ook wel ‘no risk-clausule’). Bij het uitbrengen van een bod op een woning kun je één of meerdere ontbindende voorwaarden opnemen. Als niet aan die voorwaarden wordt voldaan, kun je nog onder de koop van het huis uit. Ook na het verstrijken van de drie dagen bedenktijd wanneer je de voorlopige koopakte al hebt getekend, zit je dan niet volledig aan de koop vast.
Veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn voorbehoud van financiering en voorbehoud van bouwkundige keuring (als je je twijfels hebt over de staat van de woning en zeker wilt weten dat je geen kat in de zak koopt). Daarnaast is dus voorbehoud verkoop eigen woning een optie.
Een bod onder voorbehoud verkoop eigen woning houdt in dat je de koop van je nieuwe woning alleen laat doorgaan als je huidige woning voor een bepaalde datum is verkocht. Daarmee verklein je je risico’s. En je stress als de kopers helaas toch niet in de rij staan voor je huidige woning.
Stel: jouw huidige woning raak je aan de straatstenen niet kwijt. Of nee, laten we het nuanceren: je verkoopt het huis niet zo snel als je zou willen. Als je ondertussen al de sleutel van je nieuwe woning in handen hebt, ben je ook al begonnen met het betalen van je hypotheeklasten voor de nieuwe woning. Dat betekent dat je maandelijks voor dubbele lasten komt te staan, terwijl er ook nog geen zicht is op een koper voor je huidige woning.
Als je een bod uitbrengt onder voorbehoud verkoop eigen woning kom je niet voor zulke scenario’s te staan. Je spreekt dan bijvoorbeeld af dat je woning verkocht moet zijn op een datum X dagen of weken voor de sleuteloverdracht. Als je je woning niet hebt verkocht voor die datum, gaat de koop niet door, maar heb je ook geen dubbele maandlasten. Dat scheelt allicht een hoop geldzorgen.
Er zit trouwens nog een keerzijde aan het opnemen van ontbindende voorwaarden. Hoe meer ontbindende voorwaarden jij opneemt bij je bod, hoe minder interessant het voor de verkoper is om met jouw bod in zee te gaan. Dat verhoogt voor hem of haar namelijk het risico dat de koop toch niet doorgaat, zeker als anderen zonder voorbehoud van financiering bieden.
Je mag de koopovereenkomst alleen op grond van voorbehoud verkoop eigen woning ontbinden als niet aan de voorwaarden is voldaan. Zo kun je niet onder de koop uit als de uiterste verkoopdatum van je huidige woning nog niet is geweest.
Ook moet je het ontbinden van de verkoopovereenkomst zwart op wit doen via een brief naar de notaris en de makelaar van de verkopers. Het is dus niet zo dat de koop vanzelf niet doorgaat als de datum is verstreken en je huis nog te koop staat. Dit zal je zelf actief kenbaar moeten maken. Na het verstrijken van die termijn kun je alleen nog onder betaling van een boete onder de verkoop uit.
Voordat je nadenkt over het kopen van een nieuwe woning, is het altijd verstandig om je financiële mogelijkheden helder te hebben. Ga hiervoor in gesprek met een hypotheekadviseur die alle opties voor je op een rij zet. Ook kan een hypotheekadviseur je adviseren wat in jouw geval verstandig en mogelijk is: eerst je huidige huis verkopen en dan pas een nieuwe woning kopen, of andersom.
Nieuwsgierig naar jouw hypotheekopties? Krijg een indicatie van jouw maximale hypotheek. Of plan een gratis (online) oriëntatiegesprek met een van onze Hypotheekexperts.