Een huis kopen of huren? Dit zijn de voor- en nadelen op een rij!


Romy Veul door Romy Veul op 30-12-2023
48x gelezen
5 min.

Een huis kopen of huren? Het is een vraag waar veel starters op de huizenmarkt mee worstelen. Er is geen pasklaar antwoord op de vraag of een huis kopen of huren beter bij jou past. Aan zowel kopen als huren kleven voor- en nadelen. Het is vooral aan jou welke factoren voor jou het zwaarst wegen. Wij helpen je op weg en zetten de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Huis kopen of huren voor dit gelukkige stel

Kopen of huren: verschillende kosten

Zowel aan een huurwoning als aan een koopwoning ben je maandelijks geld kwijt. Wonen is helaas nog altijd niet gratis.

Als je een woning koopt, ben jij de eigenaar van de woning. Je sluit een hypotheek af om de woning te kunnen bekostigen, aangevuld met eigen spaargeld. Die hypotheek betaal je in 30 jaar af, waarna de woning volledig van jou is. De maandlasten voor je hypotheek bestaan uit de aflossing en rente die je betaalt. Daarnaast bestaan je maandelijkse woonlasten uit eventuele verzekeringen en de kosten voor het onderhoud van je woning.

Als je een huurwoning hebt, heb je geen hypotheek. Je betaalt dan maandelijks huur aan de huisbaas of woningcorporatie. Het huis is niet jouw eigendom en wordt dat ook niet na een aantal jaar.

Huis kopen: de voordelen en nadelen

Kies je voor een koopwoning? Dan is de woning jouw eigendom. Wil je de muren knalroze of pimpelpaars verven? Dat kan! Wil je een muur slopen om van twee kamers één grote ruimte te maken? Ook dat mag!

Voordelen van kopen

Naast dat je zelf veel keuzes over de woning mag maken, heeft het kopen van een woning ook de volgende voordelen:

 • Meestal betaal je minder aan hypotheekrente en aflossing voor een koophuis dan je zou betalen aan maandlasten voor een huurwoning. Dat geldt in elk geval als je in de vrije sector huurt.
 • Je lost af op je lening, waardoor je woning met elke maandtermijn meer van jou wordt. Als je hypotheek volledig is afgelost, is het huis van jou en heb je geen hypotheeklasten meer. Het geld dat je in je woning hebt gestoken, zie je terug als je de woning verkoopt. Dat terwijl het geld dat je aan een huurwoning besteedt altijd rechtstreeks naar de verhuurder gaat.
 • Je maandelijkse woonlasten zijn voor langere tijd stabiel en van tevoren bekend. Ook kun je zelf keuzes maken over je hypotheeklasten. Bijvoorbeeld of je jouw rente 10, 20 of 30 jaar wilt vastzetten. En of je nu meer wilt betalen dan later of liever gelijkblijvende lasten hebt door te kiezen voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek).
 • Als je je woning verbouwt, levert dat een hogere woningwaarde op. De meerwaarde die je huis daardoor krijgt is uiteindelijk voor jou, niet voor een huisbaas.

Wil je weten hoe een huis kopen in zijn werk gaat? Bekijk ons uitgebreide stappenplan huis kopen.

Nadelen van kopen

Maar een huis kopen kan ook de volgende nadelen hebben:

 • Als je wilt verhuizen, moet je eerst de woning verkopen. Dit heeft wat meer voeten in de aarde dan een huurwoning opzeggen.
 • Na de rentevaste periode kan de rente stijgen. Het is lastig te voorspellen wat het rentepercentage over 10 of 20 jaar zal zijn.
 • Je moet je woning zelf onderhouden en betaalt zelf voor reparaties. Wel maakt elke verbetering je woning mogelijk meer waard. In een appartement worden grote reparaties, bijvoorbeeld aan de kozijnen, soms vanuit de VvE betaald.

Je huis kan minder waard worden als de huizenmarkt over enige tijd minder gunstig is. Dit kan in het ergste geval betekenen dat je hypotheek hoger is dan de woningwaarde.

Huis huren: de voor- en nadelen

Wanneer je overweegt om een woning te huren, moet je weten dat er twee soorten huurwoningen bestaan: sociale huur en vrije-sectorhuur. Dit verschil heeft belangrijke gevolgen voor je maandlasten als je een woning huurt.

Sociale huur vs. vrije sector

Sociale huurwoningen zijn woningen waarbij de huurprijs bij aanvang van het huurcontract niet meer dan € 879,66 per maand is (anno 2024). Huurwoningen in de vrije sector zijn per definitie duurder dan dat. Niet iedereen kan echter in een sociale huurwoning intrekken. Je moet daarvoor aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste daarvan is dat je inkomen onder een bepaalde grens moet zitten. Die grenzen zijn in 2024 als volgt:

 • In totaal wordt minimaal 95% van de vrijgekomen sociale huurwoningen toegewezen aan eenpersoonshuishoudens met een inkomen tot € 47.699 of aan meerpersoonshuishoudens met een inkomen tot € 52.671.
 • Daarnaast mag een deel van de woningen (als daarover afspraken worden gemaakt) vrij worden toegewezen aan huishoudens met een inkomen hoger dan die grens.

Buiten het feit dat je aan de inkomenseis moet voldoen, zijn er ook wachtlijsten voor sociale-huurwoningen. De wachttijden voor een huurwoning kunnen in steden als Amsterdam en Rotterdam flink oplopen tot zelfs meer dan tien jaar.

Particuliere huurwoningen zijn vaker beschikbaar, maar zijn ook een stuk prijziger. Bovendien geldt voor particuliere huurwoningen vaak dat je minimaal een aantal keer de huurprijs moet verdienen. Niet iedereen voldoet aan die eis, zeker in de Randstad.

De voordelen van huren

Dat gezegd hebbende, de voordelen van een woning huren zijn als volgt:

 • Door de wettelijke huurbescherming mag de verhuurder het huurcontract niet zomaar opzeggen.
 • Je kunt in aanmerking komen voor huurtoeslag (bekijk de voorwaarden op de website van de Belastingdienst).
 • De verhuurder of eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor (groot) onderhoud aan de woning. Dit hoef je dus niet zelf te doen.
 • Je bent meer flexibel om te verhuizen, omdat huurcontracten op korte termijn zijn op te zeggen. Ook hoef je geen kosten te maken om jouw huis te verkopen.

De nadelen van huren

De nadelen zijn:

 • De huurprijzen kunnen stijgen. Een verhuurder mag de huurtarieven elk jaar verhogen, tenzij daarover vanuit het kabinet andere afspraken zijn gemaakt. Heb je daarentegen een koophuis, dan blijft je bruto hypotheekbedrag steeds gelijk en heb je dus zekerheid over je maandlasten. Netto kan je hypotheekbedrag overigens licht stijgen omdat je fiscale voordeel iedere maand iets kleiner wordt.
 • Wanneer je aan je woning klust om deze op te knappen, houd je daar zelf op termijn niets aan over. De stijgende waarde van je woning is vooral gunstig voor je huisbaas.
 • De kosten voor huur, vooral particuliere huur, kunnen erg oplopen. In sommige gemeentes zijn de huurprijzen zo hoog dat je per vierkante meter een stuk meer betaalt dan als je een woning koopt.
 • Je bent afhankelijk van het huuraanbod. Niet overal zijn (voldoende) huurwoningen beschikbaar.

Kopen of huren, wat is de beste optie?

Bij het maken van een keuze tussen een huis kopen of huren is het vooral belangrijk om goed naar jouw situatie te kijken. Een belangrijke vraag om jezelf te stellen, is bijvoorbeeld hoe lang je in de woning wilt blijven wonen. En hoe belangrijk vind je flexibiliteit?

Wil je langere tijd in je woning blijven wonen? Of pas je een woning graag helemaal naar jouw wensen aan? Dan is een huis kopen waarschijnlijk de beste keuze.

Huren kan daarentegen voordelig zijn als je flexibel wilt zijn. Per maand betaal je meer, maar wat je daarvoor terugkrijgt is de flexibiliteit om op elk gewenst moment te verhuizen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je het huis van je dromen nog niet kunt betalen. Of als je plannen hebt voor een wereldreis.

Persoonlijk hypotheekadvies nodig?

Wil je weten hoeveel hypotheek jij zou kunnen krijgen? Of wil je persoonlijk advies? Jouw persoonlijke expert van Hypotheek.nl staat graag voor jou klaar. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8