Energielabel huis: wat is het en hoe kun je het aanvragen?


Romy Veul door Romy Veul op 05-01-2024
127x gelezen
3 min.

Van A++++ tot G. Van rood tot groen. Waar we het over hebben? Het energielabel van je woning. Nu vraag je je misschien af ‘Wat is een energielabel?’. Dat label geeft aan hoe energiezuinig je huis is. A++++ betekent een uitmuntende score en ongetwijfeld ook een relatief lage energierekening. Label G betekent dat er waarschijnlijk aardig wat energie tussen kieren en gleuven wegglipt en dat er nogal wat te verbeteren valt. Hoe dat precies zit? Daar doken wij voor je in.

Energielabel huis op tablet

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een letter van A++++ tot G. Met een label A++++ doet je woning het uitstekend qua energiezuinigheid. Je woning is dan in vergelijking met soortgelijke huizen heel energiezuinig. Heb je een label G? Dan valt er nog het nodige te verbeteren en vreet je woning juist stroom. Slechte isolatie of een lek dak is daar bijvoorbeeld de boosdoener van.

Een energielabel is niet in beton gegoten. Er is dus nog hoop als je woning op dit moment geen al te best energielabel heeft. Zo kun je zonnepanelen nemen, je isolatie verbeteren of je woning van extreem goed HR++-glas voorzien om het energielabel op te krikken.

In de praktijk is zo’n energielabel een pdf-document waarin alle energiezuinige kenmerken (of het gebrek daaraan) beschreven staan. De overheid heeft het label bedacht om mensen te stimuleren energiebesparende maatregelen te treffen.

Wanneer heb je een energielabel nodig?

Bij de verkoop of verhuur van je huis ben je verplicht de koper of huurder inzage te geven in je energielabel. Als je dat niet doet, krijg je een boete. De volgende koper of huurder wil immers weten waar hij qua energiekosten rekening mee moet houden.

Ook op Funda staat vaak het energielabel van een woning aangegeven. Omdat duurzaamheid een belangrijk thema is op dit moment, is een goed energielabel een belangrijk pluspunt voor je woning. Een lage energierekening betekent immers ook lagere maandelijkse kosten. Zet daarom ook in de verkoopadvertentie voor je woning wat je energielabel is.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Nu ben je vast heel benieuwd naar het antwoord op de vraag ‘Wat is mijn energielabel?’. Voor je energielabel bepalen hoef je gelukkig geen ingewikkelde capriolen uit te halen. Vanaf 2015 krijg je als huiseigenaar automatisch een voorlopig energielabel van de overheid. Daarvoor kijkt de overheid naar gegevens uit het Kadaster en naar gegevens van vergelijkbare huizen. Factoren als het type huis, het bouwjaar (hoe nieuwer, hoe energiezuiniger over het algemeen) en de grootte van je woning tellen daarbij mee.

Voor jouw voorlopige energielabel is kun je terecht op Energielabel.nl. Daar heb je je voorlopige label zo opgezocht. Ook handig om te weten als je een huis wilt gaan kopen, zo heb je voor de bezichtiging al een indicatie van de energiezuinigheid van het huis.

Let wel op: dit energielabel is een inschatting, dus je weet niet zeker of het 100% klopt en up-to-date is.

En het definitieve energielabel dan?

Heel leuk, dat label van de gemeente. Maar hoe weet je dan of je voorlopige label klopt? Daarvoor kun je zelf een definitief energielabel aanvragen. Dat label aanvragen is overigens verplicht als je je huis verkoopt of verhuurt; in dat geval is het voorlopige label niet voldoende.

Wat kost een energielabel?

Voor je definitieve energielabel komt een energie-adviseur bij je langs om alle kenmerken van je woning te checken. Gemiddeld komen de kosten hiervoor neer op zo’n € 258. Bij een kleinere woning of een appartement zullen de kosten lager uitvallen dan bij andere soorten huizen.

Bepalen energielabel

Voor het bepalen van je energielabel kijkt de adviseur naar een aantal vaste kenmerken. Denk aan:

  • het bouwjaar van je woning;
  • het type woning (appartement, vrijstaande woning, hoekwoning, twee-onder-een-kap, etc.)
  • de dak-, vloer- en gevelisolatie
  • het soort glas (enkelzijdig, dubbelzijdig, HR++, etc.)
  • het soort verwarming
  • eventuele zonnepanelen of een zonneboiler
  • het type warmwatervoorziening;
  • je ventilatiesysteem.

Energielabel aanvragen

Het aanvragen van je energielabel is relatief eenvoudig. Als eerst ga je online op zoek naar een adviseur of een erkend bedrijf bij jou in buurt, bijvoorbeeld via de website van Centraal Register Techniek. Je ontvangt je energielabel na de check van de adviseur. Ook komt jouw label automatisch op de website van Energielabel te staan, zodat jij (of een volgende eigenaar van je woning) het voortaan altijd kan opvragen.

Hoe lang is het energielabel geldig?

Het energielabel is 10 jaar geldig.

Hoe kun je je energielabel verbeteren?

We lichtten hierboven al een tipje van de sluier op. Er is misschien verbetering mogelijk van je label als je je woning verduurzaamt. Een energiezuinig huis stijgt vaak in waarde, is beter voor het milieu en scheelt maandelijks in de kosten die je aan je energieleverancier betaalt. Daarnaast is een energiezuinig huis extra comfortabel wonen. Toch fijn als je niet zo veel hoeft te stoken om een aangename temperatuur in huis te hebben!

Verduurzamende mogelijkheden zijn er genoeg. Een paar goede opties zijn:

  • Vervang je vloer-, dak of spouwmuurisolatie.
  • Laat je dak vervangen door nieuwe dakbedekking.
  • Kies voor zonnepanelen op het dak.
  • Laat een groen dak aanleggen.
  • Neem een warmtepomp of boiler.
  • Kies voor andere beglazing (bijvoorbeeld triple of HR++ glas).
  • Neem vloerverwarming in plaats van een gewone verwarming.

En zo zijn er nog wel meer opties. Ben je van plan je woning te verduurzamen? Dan is een Energiebespaarlening misschien een handige financieringsoptie. Dat is een lening met extra lage rente die je speciaal kunt gebruiken om je woning een stuk energiezuiniger te maken.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.8