Als je een hypotheek hebt lopen, betaal je daar iedere maand voor. Vaak is dat een structureel deel van je salaris. Geld dat je misschien liever aan andere dingen wilt besteden. Goed nieuws: soms is je hypotheeklasten verlagen mogelijk. Dit zijn 5 tips waarmee jij misschien je maandelijkse lasten kunt verlagen.
Als de huidige hypotheekrente lager ligt dan toen je je hypotheek afsloot, is oversluiten misschien interessant. Oversluiten betekent dat je een nieuw rente-aanbod opvraagt bij een andere hypotheekaanbieder. In het gunstigste geval levert dat aanbod je een lagere rente en/of een beter passend hypotheekproduct op.
Let op: als je rentevaste periode nog niet is afgelopen, moet je wel een boeterente betalen voor het oversluiten van je hypotheek. Daarnaast maak je bijkomende kosten, zoals notaris- en taxatiekosten. Het is belangrijk dat je deze kosten binnen een redelijke termijn terugverdient. Een hypotheekadviseur kan precies voor je uitzoeken wat in jouw situatie gunstig is.
Tip: Bekijk ook ons stappenplan hypotheek oversluiten. Daarin lees je hoe oversluiten in zijn werk gaat.
Een tweede tip om je hypotheeklasten te verlagen is rentemiddeling. In grote lijnen betekent rentemiddeling dat de bank je rente aanpast aan de actuele rentepercentages. Je nieuwe rentepercentage wordt dan het gewogen gemiddelde van de actuele marktrente en de hypotheekrente die je op dit moment betaalt.
Bij rentemiddeling betaal je niet in één keer een bedrag aan boeterente. Die boeterente betaal je verspreid in de vorm van een renteopslag over je nieuwe rentevaste periode. Rentemiddeling kan alleen als je bij je huidige hypotheekaanbieder blijft.
In plaats van je hypotheek aan te passen, kun je ook de verzekeringen aanpassen die je bij je hypotheek hebt afgesloten. Bijvoorbeeld je overlijdensrisicoverzekering. Het kan lonen om deze verzekering over te sluiten naar een andere verzekeraar die een lagere premie hanteert. Ook op die manier kun je wellicht je maandelijkse lasten verlagen.
Wat ook kan lonen, is om extra af te lossen op je hypotheek. Daarmee verlaag je de openstaande hypotheekschuld, waardoor je over een kleiner bedrag rente en aflossing gaat betalen. Dit betekent dat je hypotheeklasten maandelijks wat lager uitvallen. Let wel op dat extra aflossen maar tot een bepaald bedrag boetevrij kan. Ook is extra aflossen niet altijd de gunstigste optie. Bij een (bank)spaarhypotheek is het bijvoorbeeld niet slim om tussentijds af te lossen.
Lees wanneer extra aflossen verstandig is.
Een andere manier om je hypotheeklasten te verlagen, is door ervoor te zorgen dat je in een lagere risicoklasse komt. De risicoklasse voor jouw hypotheek wordt bepaald op basis van de verhouding tussen jouw hypotheekbedrag en de waarde van je woning. De risicoklasse is bepalend voor hoeveel jij aan renteopslag bovenop de basisrente gaat betalen. Hoe hoger je risicoklasse, hoe hoger je rentepercentage. Overigens geldt dat alleen voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie.
Je kunt twee dingen doen om je risicoklasse en daarmee je rentepercentage te verlagen:
In beide gevallen wordt de verhouding van je hypotheekbedrag tot je woningwaarde gunstiger, waardoor de bank je misschien een scherper percentage kan bieden. Vaak moet je wel zelf proactief naar de bank stappen om te wijzen op je risicoklasse.
Wat voor jou de gunstigste manier is om je hypotheeklasten te verlagen, hangt af van je situatie. Daarom loont het om een Hypotheekexpert te laten meekijken voor persoonlijk advies. Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze Hypotheekexperts. Zij helpen je graag verder.