Belastingvrij schenken aan je kind: hoe werkt dat in 2024?


Romy Veul door Romy Veul op 26-12-2023
360x gelezen
3 min.

Bij het kopen van een eerste eigen woning kan het soms lastig zijn om een hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat het inkomen van je zoon of dochter nog te laag is om voldoende te kunnen lenen. Of omdat jouw kind niet voldoende spaargeld heeft. Soms kun je in dat geval als ouder te hulp schieten door een bedrag aan je kind te schenken. Belastingvrij schenken aan je kind is namelijk mogelijk in 2024, onder andere voor de aankoop van een huis.

Belastingvrije schenking 2024

Belastingvrij schenken aan kind in 2024

Een schenking houdt in dat je geld of goederen aan iemand geeft zonder een tegenprestatie te verwachten. Schenkingen worden wel vaker gedaan, maar het nadeel is dat je over veel schenkingen belasting moet afdragen. Het bedrag dat je belastingvrij mag schenken is namelijk aan maxima gebonden. Het belastingpercentage dat je over een schenking moet afdragen, is ook nog eens niet mis: zo’n 10 tot 20%, afhankelijk van de hoogte van de schenking.

Er zijn een paar uitzonderingen op die regel, waardoor je wél belastingvrij kunt schenken. Een van die uitzonderingen is wanneer je als ouder een eenmalige schenking doet aan je kind. In dat geval mag je als ouder (in 2023) eenmalig € 31.813 belastingvrij schenken aan je kind (voor een woning of een ander doel). Eerder lag de schenkingsvrijstelling nog een stuk hoger: die was in 2022 € 106.671.

Als je meerdere kinderen hebt, mag je aan ieder kind een schenking van dit bedrag doen.

Voor een studie mag je overigens een hoger bedrag schenken, namelijk € 66.268 in 2024.

Voorwaarden voor belastingvrij schenken aan je kind

Wel moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan om deze schenking ook echt belastingvrij te laten zijn:

  • Je doet de schenking als ouder aan je kind. Overigens mag je de schenking ook doen aan een broer, zus, kleinkind, buurman/vrouw of vriend(in), maar dan ligt de vrijstelling wel lager.
  • Het kind is tussen de 18 en 40 jaar oud.
  • Daarbij moet de ontvanger de schenking opgeven bij de Belastingdienst.

Waar mag de schenking voor worden gebruikt?

Je kunt de schenking bijvoorbeeld gebruiken voor de aankoop, verbetering of verbouwing van een woning. Maar het is ook mogelijk om deze schenking voor andere doelen te gebruiken, zoals de aankoop van een auto of het betalen van de dagelijkse kosten.

Gebruik je de schenking voor je woning? Dan kun je deze bijvoorbeeld ook gebruiken voor:

  • het aflossen van de hypotheek of restschuld op de huidige of een vorige woning (let wel op dat vervroegd aflossen maar tot een bepaald bedrag boetevrij is);
  • het kwijtschelden van een lening die de ouder eerder aan het kind heeft verstrekt voor de eigen woning;
  • verduurzamingsmaatregelen voor de woning (bijvoorbeeld zonnepanelen of het vervangen van de isolatie);
  • het afkopen van erfpacht.

Wat als je eerder een schenking hebt gedaan?

De grens voor belastingvrij schenken ligt lager wanneer jouw kind eerder een schenking heeft ontvangen, bijvoorbeeld voor de studie. Je kunt via de website van de Belastingdienst checken hoeveel je jouw kind nog belastingvrij mag schenken.

Jaarlijkse vrijgestelde schenking

Naast deze eenmalige hogere schenking van een ouder aan een kind, is het voor ouders ook mogelijk om jaarlijks een schenking te doen. Dit kan niet in het jaar van de eenmalige schenking, maar wel in andere jaren. Het vrijgestelde bedrag hiervoor ligt lager dan dat van de eenmalige schenking.

Het vrijgestelde bedrag voor deze schenking is in 2024 € 6.633 aan een (pleeg)kind, € 2.658 aan een kleinkind € 2.658 aan andere mensen.

Waarom is een belastingvrije schenking aantrekkelijk?

De belastingvrije schenking is vaak aantrekkelijk voor zowel ouders als kinderen. Door het bedrag nu aan een kind te schenken, voorkom je dat je kind het bedrag uiteindelijk met de erfenis krijgt en daarover een flink percentage aan erfbelasting moet betalen.

Hypotheekadvies op maat van een Hypotheekexpert

Wil jij of je kind hypotheekadvies op maat? Of wil je advies over het doen of ontvangen van een schenking? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl. Die denkt graag met je mee.

Klanten geven ons een:

388 beoordelingen

9.8