Doorhalen hypotheek (ook wel: royeren): wat is dat precies?


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
252x gelezen
2 min.

Heb je je volledige hypotheek afgelost? Dan kun je je hypotheek royeren. Dit wordt ook wel het doorhalen van je hypotheek genoemd. Kort gezegd houdt het in dat de notaris je hypotheek laat uitschrijven uit het Kadaster. Royement van je hypotheek is niet verplicht als je je hele hypotheek hebt afgelost. Alleen als je je hypotheek oversluit of als je gaat verhuizen is het doorhalen van je hypotheek een vereiste.

Doorhalen hypotheek

Hypothecaire inschrijving doorhalen, zo zit dat!

Heb je je hele hypotheek afgelost? Dan heb je de keuze om je hypotheek te laten staan in het Kadaster of om je hypothecaire inschrijving door te halen. Je kunt dan kiezen voor royement van je hypotheek als je verwacht dat je voor dit huis ook geen hypotheek meer nodig hebt.

Royement van je hypotheek kun je doen als je volledige hypotheek is afgelost, maar hoeft dan niet per se. Wel móet je de hypotheek royeren als je hele hypotheek is afgelost en je gaat verhuizen, of als je een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere geldverstrekker in plaats van je lopende hypotheek (bij oversluiten dus!).

Je hypotheek royeren of niet?

Er kunnen redenen zijn om je hypotheek niet te royeren. Dit is bijvoorbeeld handig als je verwacht op een later moment alsnog geld op te nemen bij deze geldverstrekker. Je hoeft dan niet opnieuw notariskosten te betalen voor je inschrijving in het Kadaster.

Royement van je hypotheek is wel nodig als je de woning gaat verkopen. Daarmee maak je je woning vrij van hypotheek als je deze aan de koper oplevert. De notaris kan dit voor je doen. Hij of zij controleert dan of de hypotheek inderdaad is afgelost. Als dat zo is, dan laat de notaris het Kadaster je hypotheek schrappen uit het register.

Kosten voor doorhalen hypotheek

Er zijn kosten verbonden aan het doorhalen van je hypotheek. Daarvoor bestaat niet één vast tarief. Het hangt af van de tarieven die jouw notariskantoor hanteert. Je zult waarschijnlijk kosten betalen voor de uitschrijving uit het Kadaster, notariskosten en btw. Het tarief van de notaris kan nogal uiteenlopen. Ga uit van zo’n € 90 tot € 500.

De kosten voor het doorhalen van je hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar, tenminste op voorwaarde dat je over je hypotheek ook renteaftrek had.

Vragen over jouw hypotheek?

Heb je een prangende vraag over jouw hypotheek, bijvoorbeeld over tussentijds aflossen of over verhuizen naar een andere woning? Laat het ons weten! Onze Hypotheekexperts denken vrijblijvend met je mee. Maak een afspraak.

Klanten geven ons een:

388 beoordelingen

9.8