ABN Amro
Argenta
Allianz
Aegon
Lloyds Bank
Munt Hypotheken
Florius hypotheken die meebewegen
Robuust hypotheken
Venn hypotheken
VISTA Hypotheken
Merius
Rabobank
Hypotrust
Bunq
Woonnu

Kun je een hypotheek na je pensioen aanvragen?

Ja, je kunt ook nog na je pensioen een hypotheek aanvragen. Pensioen en een hypotheek gaan gelukkig goed samen. Wel moet je er rekening mee houden dat de hypotheekaanbieder waarschijnlijk een lager inkomen meetelt dan als je nog in loondienst bent. Daardoor valt je maximale hypotheek vaak iets lager uit.

Hypotheek afsluiten met AOW

Normaal gesproken wordt je maximale hypotheek gebaseerd op je jaarinkomen. Maar als je met pensioen bent, bestaat je inkomen uit AOW, aangevuld met het pensioen dat je zelf of bij je werkgever(s) hebt opgebouwd. Via Mijn Pensioenoverzicht kun je zien hoeveel dat in jouw geval is.

Je bruto pensioeninkomen ligt waarschijnlijk een stuk lager dan je bruto inkomen vóór je pensioen. Het verschil is netto niet zo groot, maar voor de bank telt alleen het bruto inkomen. Dat heeft dus invloed op het bedrag dat je maximaal mag lenen.

Een kleine meevaller: naast je pensioen en AOW kijkt de bank ook naar onder andere je spaargeld, beleggingen of een eventuele lijfrente- of kapitaalverzekering. Ook die tellen mee bij het bepalen van je hypotheek. Daardoor kun je mogelijk meer lenen dan je denkt.

Bereken jouw maximale hypotheek

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen voor mijn pensioen?

Om te bepalen hoeveel hypotheek jij voor je pensioen kunt krijgen, kijkt de hypotheekaanbieder naar een paar factoren:

  • Wat zijn de actuele rentes? Hoe lager de rentes zijn, hoe hoger je maximale hypotheek.
  • Wat is jouw of jullie huidige inkomen? Dat bestaat na je pensioen uit je AOW en werkgeverspensioen.
  • Hoeveel spaargeld of eigen vermogen breng je in de woning in?
  • Wat is je leeftijd? Tot je 57e kun je meer lenen dan daarna; vanaf je 57e neemt de hypotheekaanbieder je (lagere) pensioeninkomen mee in de berekeningen?
  • Wat is de waarde van de woning? Je kunt nooit meer dan 100% van de woningwaarde lenen, tenzij je een deel van de hypotheek gebruikt om je huis te verbouwen of verduurzamen.

Wil je weten hoeveel hypotheek jij na je pensioen kunt krijgen? Onze Hypotheekexperts kunnen een uitgebreide berekening voor je maken. Of krijg alvast een eerste indicatie via de rekentool.

Bereken je maximale hypotheek

Plan een gratis oriëntatiegesprek

hypotheek na pensioen

Hoe zit het als je een hypotheek aanvraagt vlak vóór je pensioen?

Wat als je nog niet met pensioen bent, maar wel de pensioengerechtigde leeftijd nadert? Ook in dat geval geldt: een hypotheek is prima mogelijk. Je hebt nu nog deels inkomen uit loondienst. Daardoor kun je vaak iets meer lenen dan wanneer je al met pensioen bent.

Als je 57 jaar of ouder bent, kijkt de hypotheekverstrekker naar zowel je huidige inkomen als je verwachte pensioeninkomen. Die tellen allebei mee bij het bepalen van je maximale hypotheek. Doordat je pensioeninkomen ook meetelt, zal je hypotheek waarschijnlijk iets lager uitvallen dan als je alleen met je inkomen uit werk zou rekenen.

Ben je 57-plusser en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden voor een hypotheek? Onze Hypotheekexperts vertellen je hier graag meer over.

Ga in gesprek met een Hypotheekexpert

Je hypotheek oversluiten na je pensioen

Wil je besparen op je maandlasten? Dan is je hypotheek oversluiten misschien een goed idee. Mogelijk ligt de rente nu lager dan toen je deze afsloot. Ook kun je door een oversluiting nieuwe voorwaarden kiezen die op dit moment bij je situatie passen.

Heb je een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek? Ook in dat geval is oversluiten soms gunstig, zeker als je looptijd bijna eindigt. In principe zou je dan de volledige hypotheekschuld moeten terugbetalen. Maar als je de hypotheek oversluit, zet je daarmee je aflossingsvrije hypotheek stop en sluit je in plaats daarvan een hypotheek af waarop je wél aflost. Soms is dat een prettig idee.

Overigens kun je je aflossingsvrije hypotheek ook verlengen als je deze graag aanhoudt. Soms kan dit zelfs met behoud van de hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek vóór 2013 had afgesloten. 

Heb je een hypotheek lopen en vraag je je af of deze nog bij je past? Onze Hypotheekexperts denken graag met je mee.

Vraag hypotheekadvies aan

Overwaarde opnemen na je pensioen

Als je met pensioen bent of gaat, is het soms extra interessant om je overwaarde op te nemen. Ook dit kun je doen door een (extra) hypotheek te nemen. Daarmee maak je je overwaarde vrij besteedbaar. Je kunt dit bedrag dan bijvoorbeeld gebruiken om je pensioen aan te vullen. Of je kunt er je woning mee verbouwen of het geld bijvoorbeeld aan je (klein)kinderen schenken. 

Hoeveel overwaarde je kunt opnemen, hangt af van je inkomen op dit moment. Overigens is er ook een speciaal hypotheekproduct waarbij je soms meer overwaarde kunt opnemen. Dit is de opeethypotheek. Hierbij geldt een minder strenge inkomenstoets, waardoor je ook met een lager inkomen een mooi deel van je overwaarde kunt verzilveren.

overwaarde opnemen na je pensioen

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek na je pensioen?

Als je een hypotheek afsluit, heb je recht op 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Die termijn van 30 jaar geldt sinds 1 januari 2001 en kan gevolgen hebben als je hypotheek al langere tijd loopt. Heb je je woning vóór 2001 gekocht? Dan heb je nog maar maximaal tot 2031 recht op hypotheekrenteaftrek. Na die 30 jaar kunnen je hypotheeklasten in één klap een stuk hoger worden. 

Let op: als je na 2001 je hypotheek hebt verhoogd, geldt voor het verhoogde bedrag vanaf dat moment opnieuw een rentevaste periode van 10, 20 of 30 jaar.

Hoe dan ook is het heel belangrijk om op tijd kritisch naar je hypotheek te (laten) kijken. Zo weet je zeker dat je lasten niet alleen nu, maar ook in de toekomst betaalbaar zijn.

hypotheekrenteaftrek na je pensioen

Wat zeggen onze klanten?

Klanten waarderen ons met een:
9.6
391 reviews
JS
13-08-2024

Duidelijke uitleg over een complexe zaak. Hypotheek en Lijfrentepolissen.

G.M.
08-08-2024

Zeer behulpzaam en kundig, nam overal de tijd voor, denkt mee,.

Rick
03-06-2024

Erg fijn gesprek gehad, hij heeft me geholpen met alle vragen die ik had en een in-depth inzicht gegeven in de mogelijkheden bij de verschillende scenario's die zich mogelijk voor ...

Martin
21-05-2024

Duidelijk verhaal, wordt rustig uitgelegd en er is ten aller tijde tijd voor vragen die uitgebreid worden behandeld.

Anoniem
23-04-2024

Super heldere en duidelijke uitleg. Leuke vent! Nam de tijd om ons te voorzien van alle vragen.

Arno S
11-04-2024

vriendelijk, goed uitleg! heel duidelijk en kan me geen pnegatieve feedback bedenken

Evelien
26-03-2024

Hele vriendelijke aardige man, die ook echt open stond om mij als starter een goede begeleiding in de gekke huizenmarkt te gaan bieden echt top!

Ferdi
04-03-2024

Fijn gesprek! Intentie om de klant echt te helpen kwam goed naar voren.

Zig
01-03-2024

Heerlijke energie, helder en geeft je echt een gevoel dat je weet wat je aan kan.

Jan Schinkel
13-02-2024

Fijn en grondig gesprek. Deskundig hypotheekadviseur met veel bruikbare adviezen.

WL
23-01-2024

Betrokken, deskundig en deed zijn best om vragen goed en volledig te beantwoorden.

Advies over jouw hypotheek?

Ga je binnenkort met pensioen en ben je benieuwd hoe het ervoor staat met jouw hypotheek? Of wil je een hypotheek na je pensioen afsluiten? Onze Hypotheekexperts helpen je graag verder. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Onze hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Liever direct een hypotheekadviseur spreken? Bel 030 - 23 72 008

Onze hypotheekexperts
helpen je graag

  • Binnen 1 werkdag duidelijkheid
  • Vrijblijvend en onafhankelijk advies
  • Vertrouwd, deskundig en persoonlijk

Bel mij

Liever direct een hypotheekadviseur spreken? Bel 030 - 23 72 008

Advies over jouw hypotheek?

Ga je binnenkort met pensioen en ben je benieuwd hoe het ervoor staat met jouw hypotheek? Of wil je een hypotheek na je pensioen afsluiten? Onze Hypotheekexperts helpen je graag verder. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen

Kun je met 70 jaar nog een hypotheek krijgen?

Ja, ook als je 70 jaar of ouder bent, kun je nog een hypotheek aanvragen. Wel kan het zijn dat je hypotheek iets lager uitvalt, doordat je pensioeninkomen vaak minder is dan wat je in loondienst verdiende. Een Hypotheekexpert kan precies voor je uitrekenen hoeveel hypotheek jij kunt krijgen.

Heb je recht op hypotheekrenteaftrek als je met pensioen gaat?

Of je nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek na je pensioen, hangt af van de hypotheek die je hebt lopen en wanneer die is afgesloten. Sinds 1 januari 2001 geldt dat je maximaal 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Heb je je woning gekocht vóór 2001? Dan heb je maximaal tot 2031 recht op hypotheekrenteaftrek. Als je na 2001 je hypotheek hebt verhoogd, dan geldt voor de verhoging een nieuwe looptijd. Over dit deel mag je vanaf het afsluitmoment nog 30 jaar de rente aftrekken.

Moet ik voor mijn hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Nee, dat is vaak niet verplicht. De overlijdensrisicoverzekering beschermt de verzekerde en nabestaanden tegen risico’s. De verzekering keert namelijk een bedrag uit aan de nabestaanden als je binnen de duur van de verzekering komt te overlijden. Met dat bedrag kunnen je nabestaanden de hypotheeklasten blijven betalen of de hypotheek volledig aflossen.

Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op overlijden toe. Daarom betaal je vaak een stuk meer premie. Ook hanteren verzekeraars een maximale aanvraagleeftijd voor je hypotheek. Vaak ligt die leeftijd rond de 65, maar soms ook op 70 of 75 jaar. Het is dus niet altijd mogelijk om deze verzekering af te sluiten. Ook kan het soms erg duur zijn. Bovendien is het in onze ogen niet altijd nodig. Als er veel overwaarde op je huis rust, blijven je nabestaanden hoe dan ook niet met een restschuld achter wanneer ze het huis verkopen.

Kun je als gepensioneerde nog een hypotheek krijgen?

Ja, het is zeker mogelijk om een hypotheek te krijgen na je pensioen. De meeste hypotheekaanbieders maken hier geen enkel probleem van. Wel rekenen hypotheekaanbieders na je pensionering met je pensioeninkomen, dat vaak bestaat uit AOW en je eventuele werkgeverspensioen. Omdat je pensioeninkomen vaak lager ligt dan je eerdere inkomen, kun je waarschijnlijk een lagere maximale hypotheek krijgen dan toen je nog jonger was. 

Aan de andere kant heb je misschien ook spaargeld liggen of een mooie overwaarde opgebouwd. Al met al is een hypotheek afsluiten en een huis kopen daardoor ook als gepensioneerde meestal nog mogelijk.

Is een aflossingsvrije hypotheek verstandig na je pensioen?

Ja, soms kan een aflossingsvrije hypotheek verstandig zijn als je met pensioen bent. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat je lage maandlasten hebt, doordat je geen maandelijkse aflossing betaalt. Dat kan prettig zijn als je door je pensionering al van minder inkomen moet rondkomen. Nu is het wel zo dat je aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar afloopt en dat je dan nog met een hypotheekschuld zit. Aan de andere kant zien we dat veel woningen een flinke overwaarde hebben. Vaak kun je dan prima een nieuwe hypotheek afsluiten aan het eind van de looptijd. Of je kunt je woning verkopen en met de overwaarde de schuld aflossen.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.6