Een krediethypotheek, wat is dat?


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
80x gelezen
2 min.

Een krediethypotheek kun je vergelijken met een doorlopend krediet, maar dan met je woning als onderpand. Vanwege dat onderpand betaal je over deze hypotheekvorm minder rente dan over een gewoon doorlopend krediet. Met een krediethypotheek kun je als bestaande woningeigenaar je overwaarde verzilveren en je bestedingsruimte vergroten. Hoe zit dat precies?

Krediethypotheek

Wat is een krediethypotheek?

Veel mensen hebben een overwaarde op hun huis opgebouwd doordat hun woning in waarde is gestegen en/of door tussentijdse aflossingen. Nu is de overwaarde alleen geen bedrag dat je zomaar uit de pinautomaat kunt halen om vrij te besteden. Om er wel een vrij besteedbaar bedrag van te maken, zal je de overwaarde moeten verzilveren met een passend product. Dit kan bijvoorbeeld met een krediethypotheek of een opeethypotheek.

Een krediethypotheek is een variant op een doorlopend krediet. Je betaalt minder rente dan bij een normaal doorlopend krediet of een persoonlijke lening, omdat het huis als onderpand de geldverstrekker meer zekerheid biedt. Dat wordt beloond met een lagere rente. Net als bij een gewoon krediet, kun je flexibel opnemen uit en aflossen op het krediet. Altijd tot een bepaalde, vooraf afgesproken, kredietlimiet.

Bij een krediethypotheek is de rente variabel, wat betekent dat de rente die je betaalt elk moment kan stijgen of dalen. Tussentijds aflossen mag altijd. Het hangt van de voorwaarden af of dit ook boetevrij mag.

Een krediethypotheek afsluiten, kan dat nog?

Krediethypotheken zijn sinds 2013 niet meer af te sluiten voor de aankoop van een nieuw huis. Alleen bestaande woningeigenaren kunnen nog een krediethypotheek afsluiten. Koop je een nieuwe woning en wil je daarvoor een hypotheek afsluiten? Dan kun je daarvoor kiezen tussen een lineaire hypotheek, annuïteitenhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek.

De rente die je betaalt voor een nieuwe krediethypotheek is niet fiscaal aftrekbaar. Vanaf 2013 heb je alleen nog recht op hypotheekrenteaftrek als je een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek afsluit.

Vragen over je hypotheek?

Ben je benieuwd of jij je hypotheek kunt verhogen om zo extra budget te creëren voor jezelf? Of heb je een vraag over een nieuw af te sluiten hypotheek? Laat het ons weten. Onze Hypotheekexperts denken graag vrijblijvend met je mee.

Vraag een gesprek aan

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8