Optie 1: je hypotheek onderhands verhogen
De eerste optie is je hypotheek onderhands verhogen. Je hoogt dan je bestaande hypotheek op. Hiervoor hoef je niet opnieuw bij de notaris langs te gaan. Deze optie is mogelijk als je je hypotheek voor een hoger bedrag hebt ingeschreven in het Kadaster dan het daadwerkelijke hypotheekbedrag. Of als je tussentijds hebt afgelost. Je kunt tot het inschrijvingsbedrag je hypotheek onderhands verhogen zonder opnieuw naar de notaris te hoeven.
Let op!
Wel kijkt de bank bij het beoordelen van je hypotheekverhoging opnieuw naar je inkomen en naar de waarde van je woning. Soms zal de bank hiervoor een taxatierapport van je vragen.
Optie 2: tweede hypotheek afsluiten
Heb je geen ruimte binnen je huidige hypotheek? Dan kun je een tweede hypotheek afsluiten naast je bestaande hypotheek. Je sluit dan een extra hypotheek af met dezelfde woning als onderpand. Dit doe je altijd bij je huidige hypotheekverstrekker, tenzij je je volledige hypotheek wilt oversluiten.
Een tweede hypotheek kost meer regelwerk dan een onderhandse verhoging. Ook brengt het meer kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan:
Al deze kosten zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar. Dat geldt wel alleen als je de hypotheekverhoging gebruikt voor een verbouwing of verbetering van je eigen huis.
Wanneer is een tweede hypotheek gunstig?
Houd bij je keuze voor een tweede hypotheek rekening met de kosten. Wil je voor een groot bedrag je woning verbeteren of verbouwen? Of wil je een fors bedrag aan overwaarde uitbetaald krijgen? Dan is een tweede hypotheek vaak een goede optie.
Bij een klein bedrag van bijvoorbeeld € 5.000 is een andere manier financieringsvorm soms verstandiger. Je kunt dan wellicht beter een consumptief krediet afsluiten. Gebruik je het geld om je huis te verduurzamen (voor een bedrag tot € 27.000)? Dan is de Energiebespaarlening ook een optie.
Optie 3: Hypotheek oversluiten
In plaats van je bestaande hypotheek te verhogen, kun je ook je hypotheek oversluiten. Dit houdt in dat je een nieuwe hypotheek afsluit tegen de actuele rente. Daarbij krijg je nieuwe voorwaarden, nieuwe maandlasten en een nieuwe rentevaste periode. Dit kan voordelig zijn als je huidige hypotheek qua voorwaarden niet meer bij je past. Of als de actuele rente lager ligt dan de rente die je op dit moment betaalt.
Vaak betaal je wel een bedrag aan boeterente voor het openbreken van je hypotheek. Onze Hypotheekexperts kunnen voor je uitzoeken of oversluiten in jouw geval voordelig is.
Bespreek jouw opties