Hypotheek meenemen naar een nieuwe woning


Romy Veul door Romy Veul op 01-11-2024
24x gelezen
3 min.

Als je een nieuwe woning koopt en gaat verhuizen, betekent dat ook dat je opnieuw een hypotheek moet afsluiten. Heb je op dit moment een gunstige hypotheek op je huidige woning? Dan is je hypotheek meenemen naar de nieuwe woning misschien een goede optie. Onze Hypotheekexperts vertellen je er meer over.

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Hypotheek meenemen planten op een tafeltje

Hoe werkt je hypotheek meenemen naar een nieuwe woning?

Je hypotheek meenemen houdt in dat je je huidige voorwaarden en rente meeneemt naar je nieuwe woning. Je houdt dus je bestaande hypotheek aan, maar dan met je nieuwe woning als onderpand. Dit wordt ook wel de ‘verhuisregeling’ of de ‘meeneemfaciliteit’ genoemd. Soms heb je daarnaast een aanvullend hypotheekdeel nodig. Dat moet je dan bij dezelfde hypotheekaanbieder afsluiten. 

Als je je hypotheek meeneemt, beoordeelt de geldverstrekker opnieuw of je de maandlasten voor de hypotheek kunt betalen en of je nieuwe woning voldoende waard is voor het hypotheekbedrag. Als dat zo is, dan mag je de voorwaarden van je huidige hypotheek meenemen bij een verhuizing. Dit is vooral interessant als je een gunstige rente en aantrekkelijke voorwaarden hebt.

Kan ik mijn hypotheek meenemen?

Het is vaak wel maar niet altijd mogelijk om je hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning. Ten eerste hangt dit af van de voorwaarden van je hypotheekaanbieder. Check die daarom goed. Verder ziet de hypotheekaanbieder je hypotheek meenemen als een nieuwe hypotheekaanvraag, omdat de hypotheek oorspronkelijk gevestigd was op je oude huis. Daarom kijkt de aanbieder opnieuw of je inkomen voldoende is voor het hypotheekbedrag en of de hypotheek niet boven je woningwaarde uitkomt.

Hoe werkt het als je een hogere hypotheek nodig hebt?

Als je voor je nieuwe woning een hogere hypotheek nodig hebt dan het resterende hypotheekbedrag voor je oude huis, dan heb je vaak een tweede leningdeel nodig. Dit betekent dat je een extra hypotheekdeel afsluit bovenop de hypotheek die je voor je huidige huis hebt. Het tweede hypotheekdeel ter aanvulling op je hypotheek moet je afsluiten bij dezelfde aanbieder als je eerste hypotheek.

Daarom is het ook belangrijk dat je altijd goed kijkt of je hypotheek meenemen voor jou echt de gunstigste optie is. Soms is het alsnog voordeliger om een compleet nieuwe hypotheek af te sluiten en je huidige hypotheek stop te zetten. Dat geldt bijvoorbeeld als je huidige aanbieder op dit moment een relatief hoge rente biedt, die je dan voor het extra hypotheekdeel zou moeten betalen.

Hypotheek meenemen of oversluiten?

Als je op je huidige woning een hypotheek hebt, heb je 2 mogelijkheden wanneer je gaat verhuizen:

  1. Je kunt een volledig nieuwe hypotheek afsluiten voor je nieuwe woning. Dit noem je ook wel ‘oversluiten’.
  2. Je kunt je huidige hypotheek meenemen naar een nieuwe woning. Dat betekent dat je de voorwaarden en de rente van je oude hypotheek meeneemt. 

Wat de beste optie is, hangt af van jouw situatie, van de actuele rentes en van de voorwaarden van je hypotheekaanbieder.

Schakel hypotheekadvies in

Wanneer is je hypotheek meenemen gunstig?

Of het verstandig is om je hypotheek mee te nemen, hangt vooral af van de voorwaarden die gelden voor je huidige hypotheek. Je hypotheek meenemen naar een volgende woning kan voordelig zijn als de rente voor je huidige hypotheek lager ligt dan de actuele rente én als je nog steeds tevreden bent over de voorwaarden voor je hypotheek. 

Stel dat je je hypotheek afsloot in een periode met lagere hypotheekrentes dan de actuele rentes, dan kan het voordelig zijn om je oude hypotheek mee te nemen. Daardoor profiteer je ook bij je nieuwe hypotheek de hele rentevaste periode van deze lage rente.

Daarnaast kan je hypotheek meenemen gunstig zijn als je een oude hypotheekvorm met hypotheekrenteaftrek hebt. Misschien wil je bijvoorbeeld je aflossingsvrije hypotheek aanhouden. Als je die vóór 2013 had afgesloten, heb je nog recht op renteaftrek, terwijl dat voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet geldt. Ook een (bank)spaarhypotheek meenemen is soms gunstig.

Wat zijn de voordelen van je hypotheek meenemen naar een nieuwe woning?

Je hypotheek meenemen naar een nieuwe woning kan een paar voordelen hebben:

  • Je kunt mogelijk nog langer profiteren van de lage rente op je lopende hypotheek.
  • Je kunt gunstige voorwaarden aanhouden als je daar eerder al tevreden over was.
  • Je kunt bij een oude hypotheekvorm (als je die vóór 2013 had afgesloten) mogelijk nog een tijdje profiteren van de aantrekkelijke voorwaarden én de hypotheekrenteaftrek.

Welke nadelen heeft je hypotheek meenemen?

Maar dat je je hypotheek kunt meenemen, betekent niet dat het ook altijd een goed idee is om dat te doen. Er kleven soms ook nadelen aan:

1. Je kunt je hypotheek niet aanpassen

Ben je niet helemaal tevreden over de voorwaarden voor je hypotheek? Of wil je iets anders veranderen aan je lopende hypotheek? Dan kan dat niet als je je hypotheek meeneemt. Wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit voor je nieuwe woning, kun je wel alles aanpassen wat je maar wilt.

2. Je moet de extra hypotheek ook bij je huidige aanbieder afsluiten

Heb je een extra hypotheekdeel nodig? Dan ben je verplicht dat bij dezelfde aanbieder af te sluiten als je huidige hypotheek. Dat is alleen niet altijd de voordeligste optie. Heeft jouw huidige bank op dit moment een van de hoogste rentes en heb je een relatief hoge extra hypotheek nodig? Dan is het soms toch verstandiger om je complete hypotheek over te sluiten. Een Hypotheekexpert kan je hierover adviseren.

3. Een aflossingsvrije hypotheek kun je niet altijd volledig meenemen

Let op als je oude hypotheek een aflossingsvrije hypotheek is. In dat geval mag je niet altijd de voorwaarden van je oude hypotheek meenemen. Je mag namelijk niet meer dan 50% van de marktwaarde van je nieuwe woning met een aflossingsvrije hypotheek financieren. Voor het resterende bedrag dat je aan hypotheek nodig hebt, moet je een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten.

4. Je rente kan alsnog veranderen

Het is goed om te weten dat je rentepercentage alsnog iets kan stijgen als je je hypotheek meeneemt naar je nieuwe woning. Hoe dat zit? Bij het bepalen van je rentepercentage kijkt de hypotheekaanbieder naar je risicoklasse. Dat is de verhouding tussen de koopsom van je woning en de hoogte van je hypotheek. Die verhouding kan veranderen bij je nieuwe woning, waardoor het kan zijn dat je rente alsnog iets stijgt. Je betaalt dan meer renteopslag.

5. Geen rentevoordeel van NHG

Had je eerst een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en koop je nu een huis dat meer kost dan de NHG-grens toelaat? Dan profiteer je bij je nieuwe woning niet meer van het rentevoordeel dat de NHG je bij je vorige huis opleverde. Goed om daar rekening mee te houden als je je hypotheek wilt meeverhuizen! Je rente gaat dan hoe dan ook iets omhoog.

Krijg advies over je hypotheek meenemen

Of je hypotheek meeverhuizen gunstig is, verschilt dus per persoon. Wil je weten wat in jouw situatie verstandig is? Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl geeft je graag onafhankelijk advies over een passende hypotheek. 

Vraag een gratis kennismaking aan

Veelgestelde vragen

Heeft het zin om mijn hypotheek mee te verhuizen?

Het kan zinvol zijn om je hypotheek mee te verhuizen als de rente op je huidige hypotheek lager is dan de actuele rentes. Je betaalt dan lagere maandlasten door je hypotheek mee te verhuizen. Check wel goed hoe het zit met het extra hypotheekdeel dat je moet afsluiten. Dat moet je namelijk bij dezelfde bank afsluiten. Als je veel extra hypotheek nodig hebt en je bank op dit moment hoge rentes hanteert, is het soms alsnog voordeliger om je totale hypotheek over te sluiten.

Kun je een aflossingsvrije hypotheek meenemen?

Ja, je kunt je aflossingsvrije hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe woning. Voorwaarde is wel dat de hypotheek niet meer is dan 50% van de taxatiewaarde van je nieuwe woning. Voor het resterende deel moet je een andere hypotheekvorm afsluiten. Dat is dan een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Hoe werkt de meeneemregeling?

Bij de meeneemregeling neem je je lopende hypotheek met de huidige hypotheekrente en de voorwaarden mee naar je nieuwe woning. Zolang de rentevaste periode duurt, betaal je dan hetzelfde rentepercentage en heb je dezelfde voorwaarden als die je eerder had afgesproken. Heb je meer hypotheek nodig dan je oude hypotheekbedrag? Dan sluit je hiervoor een extra hypotheekdeel af.

Kun je je hypotheekrente meenemen?

Bij bijna alle geldverstrekkers is het mogelijk om je hypotheekrente mee te nemen naar de nieuwe woning. Check in je voorwaarden of dit ook voor jouw hypotheekaanbieder geldt. Verder is je hypotheekrente meenemen alleen toegestaan als je huidige inkomen voldoende is om deze hypotheek af te sluiten. Ook mag de hypotheek niet hoger zijn dan de taxatiewaarde van je nieuwe woning.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7