Wat is rentebedenktijd, en welke opties zijn er?


Romy Veul door Romy Veul op 11-01-2023
240x gelezen
2 min.

Tijdens de rentebedenktijd kun je zelf kiezen wanneer je je nieuwe rentevaste periode laat ingaan. Je kunt in die periode je rente kosteloos laten vastzetten tegen de marktrente van dat moment. Deze bedenktijd maakt je flexibel: je kunt je rente laten ingaan op het moment dat de marktrente op het laagste niveau is. Wat is de rentebedenktijd exact en waar moet je rekening mee houden als je een hypotheek met rentebedenktijd hebt?

Rentebedenktijd

Wat is rentebedenktijd?

Over de rentebedenktijd maak je altijd van tevoren afspraken met de hypotheekaanbieder zodra je de hypotheek afsluit. Je kunt een bedenktijd afspreken bij aanvang van de hypotheek of juist vlak voor het eind van de rentevaste periode. Zo’n bedenktijd kan interessant zijn als je verwacht dat de hypotheekrente zal dalen.

Er is sprake van een starthypotheek als de rentebedenktijd direct ingaat bij aanvang van de hypotheek.

Start de bedenktijd juist als de rentevaste periode afloopt? Dan wordt gesproken van een rente met rentebedenktijd.

Rentebedenktijd bij een starthypotheek

Als je de rente laat vastzetten, spreek je een rentevaste periode af van een aantal jaar. Dit kan best spannend zijn. Want wat nu als je de rente voor 20 jaar laat vastzetten, terwijl de rente over drie maanden nog een stuk lager ligt dan nu? De bedenktijd die ingaat na de aanvang van je hypotheek is bedoeld om je rentevaste periode juist te laten starten zodra de hypotheekrente – naar jouw inschatting – op z’n laagst is.

Je hebt dan één of twee jaar de tijd om te bepalen voor welke rentevaste periode je kiest en wanneer je die laat ingaan. Tijdens die periode moet je één keer een keuze maken voor je rentevaste periode. Je zet dan de rente die op dat moment geldt voor een bepaalde tijd vast.

Rentebedenktijd vóór het einde van de rentevaste periode

Aangezien de looptijd van een hypotheek vaak langer duurt dan de rentevaste periode, zal je na een tijdje te maken krijgen met het einde van de rentevaste periode. Je hebt dan twee mogelijkheden:

  • Je verlengt je hypotheek bij deze aanbieder en kiest voor een nieuwe rentevaste periode.
  • Je gaat je hypotheek oversluiten naar een andere of dezelfde aanbieder, waarbij je kiest voor een voordeliger product.

Vlak voor het eind van de looptijd kun je gebruikmaken van de rentebedenktijd. Dit is niet verplicht. Tijdens die periode kun je zelf een moment kiezen waarop je nieuwe rentevaste periode aanvangt. Wil je je hypotheek oversluiten naar een andere aanbieder? Dan kan dit alleen zonder boeterente als je wacht totdat je een verlengvoorstel hebt ontvangen, vaak aan het einde van de bedenktijd.

Als je deze bedenktijd niet gebruikt, dan zal je na afloop van de rentevaste periode en de rentebedenktijd automatisch het op dat moment geldende rentepercentage gaan betalen.

Nadeel van rentebedenktijd

Zo’n bedenktijd is een interessante optie als je verwacht dat de rente zal gaan dalen. Je kunt daar dankzij de bedenktijd flexibel op inspelen door op het juiste moment je rente te laten vastzetten, namelijk als de rente zo laag mogelijk is.

Het nadeel is wel dat je bij een hypotheek met rentebedenktijd vaak iets meer rente betaalt dan bij een hypotheek zonder deze optie. Reken op zo’n 0,2% meer.

Advies over jouw hypotheek?

Een hypotheek afsluiten is altijd een grote en spannende stap. Zeker als je je bedenkt dat je er jarenlang aan vastzit.

Waar doe jij dan goed aan? Die vraag beantwoorden onze Hypotheekexperts graag voor je. Vraag een kennismaking aan om advies te krijgen over een hypotheek én voorwaarden die bij jou passen.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7