Wist je dat een telefoon met abonnement kopen geldt als een lening? Je krijgt dan ook een BKR-registratie voor je telefoon op afbetaling. Dat kan gevolgen hebben als je in de toekomst een andere lening of een hypotheek afsluit. Hoe zit dat precies? En wat kun je doen om een registratie bij het BKR voor je telefoonabonnement te voorkomen?
Je krijgt niet standaard een BKR-registratie voor je telefoon. Als je een telefoon koopt met een los Sim Only-abonnement ernaast, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar zodra je kiest voor een telefoonabonnement inclusief toestel, is er sprake van een telefoon op afbetaling kopen. Dit betekent dat je maandelijks een bedrag verschuldigd bent aan de telefoonprovider. Net als bij een lening eigenlijk. De kosten voor je telefoon op afbetaling worden dan ook bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd als een lopende schuld.
Een telefoon op afbetaling drukt dus op je vaste lasten. Dat is belangrijk voor andere geldverstrekkers om te weten als je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit. Daarom zijn telecomaanbieders verplicht om je telefoon op afbetaling bij het BKR te registreren.
Bij het BKR staan al je lopende schulden geregistreerd. Bij de ene persoon is dat alleen een hypotheek; iemand anders heeft misschien een doorlopend krediet, een persoonlijke lening of een creditcardschuld. Ook je telefoon op afbetaling wordt bij het BKR geregistreerd. De registratie is er niet om jou te pesten. Deze is bedoeld om ervoor te zorgen dat je nooit méér kunt lenen dan je logischerwijs naast je andere schuldlasten zou kunnen dragen.
Een BKR-registratie voor je telefoonabonnement of een andere schuld kan positief of negatief zijn.
Bij een positieve registratie zal de hoogte van andere nieuwe leningen wat lager uitvallen, maar is er verder weinig aan de hand. Zo’n positieve registratie laat zien dat je een schuld hebt openstaan, maar dat je daar netjes elke maand op aflost.
Heb je een betalingsachterstand voor een of meerdere van je schulden? Dan krijg je een negatieve BKR-registratie. Dat heeft wel gevolgen als je een nieuwe lening afsluit; veel andere geldverstrekkers zullen je een nieuwe lening weigeren. Daarbij is niet elke negatieve codering hetzelfde. Zo kan er sprake zijn van een achterstand (code A), een herstel van de betaalachterstand (code H) of kan het zijn dat er na contact met jou een betalingsregeling is getroffen of de schuld is kwijtgescholden. Lees op de BKR-website meer over de verschillende codes op je kredietoverzicht.
Wees gerust: je zult niet snel zonder het te weten een negatieve BKR-registratie hebben. Voordat het zover komt, ontvang je eerst vaak wel de nodige herinneringen of aanmaningen voor de betaling. Als je altijd netjes op tijd betaald, hoef je dus niet bang te zijn dat je opeens negatief bij het BKR geregistreerd staat.
Telecomaanbieders zijn dus verplicht je telefoonabonnement aan te melden voor een BKR-registratie zodra je het abonnement afsluit. Je krediet wordt afgemeld zodra je de laatste termijn hebt betaald. Ook nadat je je telefoonkrediet hebt afgelost, staat het nog 5 jaar bij het BKR geregistreerd.
Let op: telecomaanbieders moeten ook melding maken bij het BKR als je twee maanden of meer achterloopt met betalen. Dit kan je een negatieve codering opleveren.
Het is mogelijk om een BKR-registratie voor je telefoon te voorkomen. Zo gelden de wettelijke regels voor kredietverstrekking (waaronder de BKR-registratie) niet als je telefoon minder dan € 250 kost.
Het volgende kun je concreet doen om een BKR-registratie voor je telefoon te voorkomen:
In principe heeft het geen grote gevolgen als je de telefoon volgens afspraak afbetaalt. Je krijgt dan ook niet meteen negatieve BKR-codering. Wel geldt je telefoon op afbetaling als een lening.
Als je in de toekomst een hypotheek of consumptief krediet afsluit, kan de lening voor je telefoon gevolgen hebben voor wat je maximaal aan hypotheek of krediet kunt krijgen. De kosten voor je telefoon op afbetaling zorgen er immers voor dat je minder te besteden hebt aan andere vaste lasten.
Zodra je een nieuwe lening of een hypotheek afsluit, ben je verplicht om de geldverstrekker in te lichten over je lopende leningen. Ook een telefoonkrediet moet je doorgeven. Kan je dan nog wel een hypotheek krijgen met een BKR-registratie? De geldverstrekker zal een check doen bij het BKR en gaat daarbij bijvoorbeeld na of je je schulden altijd op tijd hebt afbetaald. Als dat niet het geval is, kan de geldverstrekker nog eens achter zijn oren krabben of hij jou een krediet wil verstrekken.
Mogelijk is het verstandig met het oog op de maximale hoogte van je hypotheek om je telefoonkrediet af te lossen. Het kan zijn dat je maximale hypotheek dan zelfs met een hoger bedrag stijgt dan het bedrag dat je aan schuld hebt openstaan. Een van onze hypotheekadviseurs kan je hier meer over vertellen. Lees meer over onze werkwijze.