Meerjaren onderhoudsplan (MJOP), wat houdt dat in?


Romy Veul door Romy Veul op 23-11-2022
83x gelezen
3 min.

Misschien ben je de afkorting MJOP via je VvE ergens tegengekomen en ben je benieuwd naar de MJOP-betekenis die achter die mysterieuze afkorting schuilgaat. MJOP staat dus voor meerjaren onderhoudsplan, zoals de titel van dit artikel al verklapt. Dit is een plan dat de VvE van een appartementencomplex opstelt voor groot verwacht onderhoud in de komende jaren. Handig, want dankzij dat plan kom je als appartementseigenaar niet voor onverwacht hoge kosten te staan.

MJOP Meerjarenonderhoudsplan

Wat is een meerjarenonderhoudsplan (MJOP)?

In een meerjarenonderhoudsplan vat de Vereniging van Eigenaren (VvE) van een appartementencomplex samen welke onderhoudswerkzaamheden de komende jaren moeten gebeuren aan het complex en hoeveel die kosten.

Het hebben van zo’n plan is een verplichting voor elke VvE. Ook zijn VvE’s verplicht om elk jaar minimaal een bepaald bedrag te reserveren voor het onderhoud en herstel van het gebouw. Dit kan bijvoorbeeld heel goed op basis van de MJOP van de VvE. De vereniging weet dan zeker dat er voldoende middelen aanwezig zijn om toekomstig onderhoud te kunnen bekostigen.

In een MJOP van de VvE komt alles aan bod wat aan gemeenschappelijke zaken in het complex moet gebeuren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de kozijnen, de gevel en het dak.

Wat staat er in een meerjarenonderhoudsplan?

Een MJOP voorbeeld is niet zomaar te geven; zo’n plan verschilt sterk per VvE. Wat wel zeker is, is dat in een meerjarenonderhoudsplan altijd drie dingen besproken worden:

  1. Aan welk bouwdeel moet het onderhoud verricht worden? (dak, gevel, kozijnen, etc.)
  2. Hoe lang gaat dat bouwdeel mee en wanneer is dus vervanging of herstel nodig?
  3. Welke kosten brengt herstel of vervanging met zich mee?

Die gegevens moeten voor elk bouwdeel opgesomd worden. Stel: het plan is bedoeld voor 10 jaar en naar verwachting is de lift pas over 20 jaar aan vervanging toe, dan moet de lift alsnog in het plan opgenomen staan. Ook hiervoor moet je immers geld reserveren.

Periodiek herkeuren

Het meerjarenonderhoudsplan is, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld voor een aantal jaar op rij. Nu kan er natuurlijk altijd in de tussentijd iets veranderen. Zo kunnen belastingpercentages stijgen of zijn de prijzen voor materialen wellicht inmiddels aangepast. Of misschien is het met bepaalde bouwdelen toch minder goed gesteld dan een paar jaar geleden gedacht, en is vervanging eerder nodig. Daarom is het belangrijk het meerjarenonderhoudsplan regelmatig te laten herkeuren. Eens in de vijf jaar is een goed streven.

Hoe zit het met een Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan?

Naast een gewoon MJOP, is ook een Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan mogelijk. Hierin komt niet alleen het onderhoud aan bod, maar ook eventuele verduurzamingsmaatregelen aan het appartementencomplex. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan sterker isolerend glas of nieuwe isolatie voor het dak en de gevels. Zo’n plan maakt het ook mogelijk om subsidies aan te vragen waardoor de VvE mogelijk minder uit eigen kas hoeft te halen om de maatregelen door te voeren.

Wat is van belang als je een appartement koopt?

Als je een appartement koopt, zal je op andere dingen letten dan wanneer je een rijtjeswoning of vrijstaand huis koopt. Je krijgt bijvoorbeeld ook te maken met een Vereniging van Eigenaren, servicekosten en uiteraard boven- en onderburen waarvan je maar moet hopen dat ze niet van nachtelijke feestjes houden.

Goed, laten we ervan uitgaan dat je buren keurig nette mensen zijn. Maar als appartementseigenaar is het wel belangrijk om te checken of de VvE voldoende geld in kas heeft om eventueel noodzakelijk onderhoud aan te pakken. Anders kun je weleens voor flinke extra kosten komen te staan als bijvoorbeeld het dak lekt en jij daar veel aan moet bijdragen. Check ook ons artikel met meer aandachtspunten voor als je een appartement koopt.

Een huis kopen, waar moet je op letten?

Best spannend natuurlijk, een huis kopen. Of je nu een appartement of een huis met eigen voordeur zoekt, het is fijn om niet in je uppie het hele proces te moeten uitvinden.

Schakel daarom een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl in. Die kan je tijdens het hele proces begeleiden, al vanaf het berekenen van je maximale hypotheek. Zo weet je zeker dat jij niets vergeet én dat alles financieel goed geregeld is.

Wat dat eerste gesprek je kost? Helemaal niets. Kom gratis kennismaken om te ontdekken hoe wij jou kunnen helpen.

Gratis gesprek aanvragen

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8