Hypotheek meenemen naar nieuwe woning, is het slim?


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
675x gelezen
3 min.

Als je een nieuwe woning koopt en gaat verhuizen, betekent dat ook dat je opnieuw een hypotheek moet afsluiten. Heb je op dit moment een gunstige hypotheek op je huidige woning? Dan is je hypotheek meenemen naar de nieuwe woning misschien wel een goede optie. Dit wordt ook wel de verhuisregeling hypotheek of meeneemfaciliteit genoemd.

Hypotheek meenemen planten op een tafeltje

Wat als je een nieuwe woning koopt?

Als je op je huidige woning een hypotheek hebt, heb je grofweg twee mogelijkheden wanneer je gaat verhuizen. Je kunt een volledig nieuwe hypotheek afsluiten voor je nieuwe woning of je kan je huidige hypotheek meenemen naar een nieuwe woning. Dat betekent dat je de voorwaarden en de rente van je oude hypotheek meeneemt. Wat de beste optie is, hangt af van jouw situatie en natuurlijk van je hypotheek.

Hypotheek meenemen naar nieuw huis

Het is goed om te weten dat je feitelijk gezien niet de hypotheek zelf meeneemt naar je nieuwe woning. Voor die hypotheek is je huidige woning immers het onderpand. Wel kun je de voorwaarden en de rente meenemen die gelden voor je huidige hypotheek. Maar je sluit dus feitelijk een nieuwe hypotheek af en de geldverstrekker gaat beoordelen of je de maandlasten daarvan kunt betalen en of je nieuwe woning voldoende waard is voor de hypotheekwaarde. Als dat zo is, dan mag je de voorwaarden van je huidige hypotheek meenemen bij verhuizing.

Wat zijn de voordelen?

Je hypotheek meenemen naar een volgende woning kan voordelig zijn als de voorwaarden en/of het rentepercentage voor je huidige hypotheek gunstiger zijn dan de voorwaarden op een nieuw af te sluiten hypotheek. Stel dat je je hypotheek bijvoorbeeld afsloot in een periode met lagere hypotheekrentes dan nu, dan kan het voordelig zijn om je oude hypotheek mee te nemen. Daardoor profiteer je ook bij je nieuwe hypotheek van de lage rente op je huidige hypotheek.

Wat als je een hogere hypotheek nodig hebt?

Als je verhuist naar een woning met een hogere koopsom dan de resterende hypotheek op je oude huis, dan heb je vaak een tweede leningdeel nodig. Dit betekent dat je een tweede stukje hypotheek afsluit bovenop de hypotheek die je voor je huidige huis hebt. Je kunt alleen je hypotheek meenemen als je bij dezelfde geldverstrekker blijft. Houd er rekening mee dat je een tweede hypotheekdeel ter aanvulling op je hypotheek over het algemeen alleen kunt afsluiten bij dezelfde aanbieder als je eerste hypotheek.

Je hypotheek meenemen, is het slim?

Of het verstandig is om je hypotheek mee te nemen, hangt vooral af van de voorwaarden die gelden voor je huidige hypotheek. En dan voornamelijk de rentetarieven. Als de rentetarieven op dit moment lager liggen dan toen je je hypotheek afsloot, dan kun je waarschijnlijk beter een nieuwe hypotheek afsluiten. Een voordeel daarvan is ook dat je bij het verhuizen iets aan je hypotheek kunt veranderen zonder dat daar een boete tegenover staat, zoals bij oversluiten normaal wel het geval is.

Goed om te weten over aflossingsvrije hypotheken

Let wel op als je oude hypotheek een aflossingsvrije hypotheek is. In dat geval mag je niet altijd de voorwaarden van je oude hypotheek meenemen. Je mag namelijk niet meer dan 50% van de marktwaarde van je nieuwe woning met een aflossingsvrije hypotheek financieren. Voor het resterende deel dat je aan hypotheek nodig hebt, moet je dan een nieuwe annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten.

Let op: je rente kan veranderen

Belangrijk om te weten is dat je rentepercentage alsnog iets kan stijgen als je je hypotheek meeneemt naar je nieuwe woning. Hoe dat zit? Bij het bepalen van jouw rentepercentage kijkt de hypotheekaanbieder naar je risicoklasse, oftewel de verhouding tussen de koopsom van je woning en de hoogte van je hypotheek. Die verhouding kan veranderen bij je nieuwe hypotheek, waardoor het kan zijn dat je rente alsnog wat hoger wordt. Je betaalt dan wat meer renteopslag.

Geen rentevoordeel van NHG

En nog iets: heb je je vorige hypotheek afgesloten met NHG en koop je nu een huis dat meer kost dan de NHG-grens toelaat? Dan profiteer je bij je nieuwe woning niet meer van het rentevoordeel dat de NHG je bij je vorige huis opleverde. Goed om daar rekening mee te houden als je je hypotheek wilt meeverhuizen!

Persoonlijk advies over je hypotheek meenemen

Zoals je hebt kunnen lezen, is er geen eenvoudig antwoord te geven op de vraag of je hypotheek meeverhuizen gunstig is. Wil je weten wat in jouw situatie verstandig is? Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kan je onafhankelijk advies geven over een passende hypotheek.

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Plan een oriëntatie gesprek

Klanten geven ons een:

389 beoordelingen

9.8