Huis-onderhoud: op welke onderhoudskosten huis kun je rekenen?


Romy Veul door Romy Veul op 05-01-2024
1212x gelezen
4 min.

Als eigenaar van een koophuis, zal je regelmatig onderhoud moeten doen. Dat varieert van een fris likje verf op de muren tot een nieuwe cv-installatie. Onderhoudskosten voor een huis zijn dan ook een standaard kostenpost voor huiseigenaren. Waar kun je qua kosten voor huis-onderhoud gemiddeld op rekenen?

Onderhoudskosten huis

Hoe vaak is huis-onderhoud nodig?

Dit hangt nogal af van de staat van je woning. Koop je een oudere woning? Dan heb je kans dat het elk jaar raak is en dat er flink wat moet gebeuren. In nieuwbouwhuizen zal je minder snel met jaarlijks groot onderhoud te maken krijgen. Gemiddeld zullen de onderhoudskosten dan ook hoger liggen voor een jarendertigwoning dan voor een woning die pas net een jaar of tien staat.

Het is hoe dan ook aan te raden om regelmatig onderhoud te plegen. Uitstellen is geen slimme zet. Door je huis goed te onderhouden, kun je voorkomen dat je op de lange termijn in één keer met een wel heel grote kostenpost te maken krijgt (bijvoorbeeld doordat de vochtoverlast steeds erger wordt). Ook behoud je zo je woningwaarde, voorkom je schade en vergroot het je wooncomfort.

Tip: bouwkundige keuring bij aankoop huis

Als je een nieuwe woning koopt, hoop je natuurlijk niet op de korte termijn met onvoorzien noodzakelijk huis-onderhoud te maken te krijgen. Dingen als het dak vervangen of asbest verwijderen zijn vast niet je favoriete bestedingsdoelen.

Om te voorkomen dat je met allerlei verborgen gebreken te maken krijgt, kun je vóór of na het doen van een bod een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Als je bij je bod een voorbehoud van bouwkundige keuring vermeldt, kun je nog onder de aankoop uit wanneer de onderhoudskosten boven een bepaald bedrag uitkomen.

Soorten huis-onderhoud

Onderhoud aan je woning kan groot of klein zijn. Een likje verf kost je maar een paar tientjes en een paar uur op je vrije zaterdag. De vervanging van de kozijnen is een grotere ingreep en zal ook een grotere aanslag zijn op je portemonnee.

Groot onderhoud

  • de kozijnen vervangen;
  • de cv-ketel vernieuwen;
  • het metsel- en voegwerk opnieuw laten doen;
  • de gevel onderhouden;
  • je dak onderhouden;
  • de beglazing laten vervangen;
  • de fundering aanpakken (houtrot, etc.).

Klein onderhoud

  • schilderwerk binnen of buiten;
  • lampen vervangen;
  • de radiatoren ontluchten;
  • de aardlekschakelaar controleren;
  • de dakgoot schoonmaken;
  • een lekkende kraan repareren;
  • verstopping laten aanpakken;
  • je buitengevel laten impregneren.

Grote woningverbeteringen, zoals zonnepanelen laten installeren of een uitbouw realiseren, vallen niet onder huis-onderhoud. Dat is eerder een verbouwing. Voor de financiering hiervan kun je soms je hypotheek verhogen, zodat je niet alles in één keer uit eigen zak hoeft te betalen.

Gemiddelde onderhoudskosten

Hoeveel de onderhoudskosten gemiddeld bedragen voor een huis in Nederland? Volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis betalen Nederlanders gemiddeld zo’n € 3.600 onderhoudskosten per jaar. Dit kan wat minder of meer zijn, afhankelijk van de staat van je woning, het type huis en het bouwjaar.

Voor appartementen geldt dat de VvE over het algemeen verantwoordelijk is voor de buitenkant van de woning. Daar zal je dus waarschijnlijk niet zelf kosten voor hoeven te maken, tenzij je VvE zelf weinig actie onderneemt.

Een goed gemiddelde is dat je zo’n 1% van je WOZ-waarde per jaar kwijt zult zijn aan onderhoudskosten.

Hoe kun je besparen op je huis-onderhoud?

Wil je minder kwijt zijn aan huis-onderhoud? Dan kan het helpen om een deel van het onderhoud aan je huis zelf te doen. Met name bij iets simpels als schilderwerk is dat vaak prima te doen. Dit scheelt in de kosten. Kijk wel kritisch of jij dit werk echt zelf kunt uitvoeren of dat je het beter aan een vakman kunt uitbesteden.

Verder kan het helpen om meerdere offertes op te vragen als je toch besluit een expert in te schakelen. Dan kun je specifiek een vakman vinden die jouw klus voor niet te veel geld kan klaren.

Helaas zijn de onderhoudskosten voor je woning niet fiscaal aftrekbaar. Wel is het zo dat je rente over een verbouwingslening aftrekbaar is (tot maximaal zes maanden na het afsluiten ervan). Heb je het geld in een verbouwingsdepot laten storten? Dan mag je de rente en financieringskosten voor dit depot tot maximaal twee jaar na de opening ervan aftrekken.

Tip: maak een onderhoudsplan

Wil je niet voor plotselinge onderhoudskosten komen te staan waar je het geld niet voor hebt? Stel dan een onderhoudsplan op waarin je precies aangeeft wanneer je welk huis-onderhoud verwacht en welke kosten daarmee gemoeid zijn.

Houd daarin bij wanneer je welk groot en klein onderhoud hebt gedaan, zodat je ook weet wanneer je er waarschijnlijk opnieuw mee te maken krijgt. Dan kun je geld voor dit onderhoud opzij zetten en er ook in je planning rekening mee houden.

Wat zijn jouw kosten als huiseigenaar?

Sta je op het punt om een (volgend) huis te kopen? Dan is het fijn om te weten op welke kosten voor een huis kopen je kunt rekenen. Je zult als kersverse woningeigenaar onder andere te maken krijgen met kosten koper, vaste lasten en diverse verzekeringen naast je hypotheek.

Maar voordat de paniek toeslaat, je hoeft dit alles niet in je eentje uit te pluizen. Onze Hypotheekexperts maken graag een overzicht van jouw kosten voor een huis. En ze kijken mee wat jij qua budget te besteden hebt.

Klinkt fijn? Plan direct een gratis kennismaking met een Hypotheekexpert, zodat jij stappen kunt zetten in je zoektocht naar dé woning.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7