Huis kopen roerende zaken overnemen, hoe en wat?
Roerende zaken heeft niets te maken met lepels, mixers en ander roergerei. Het is vakjargon voor alles wat niet vastzit aan de woning. Of om het specifieker te maken: alles wat je in principe zo kunt verplaatsen zonder dat je het huis hoeft te slopen. De verwarmingen en vensterbanken zitten bijvoorbeeld vast aan de woning, maar de los geplaatste wasmachine niet.
Roerende zaken is een breed begrip. Alle meubilair valt eronder, maar dus ook bepaalde apparatuur in huis en ook de gordijnen of luxaflex die in de woning hangen.
In principe heeft de verkoper alle recht om dat soort spullen mee te nemen naar een volgend huis. Maar misschien heb jij interesse om roerende zaken over te nemen én vindt de verkoper dat ook geen probleem. In dat geval kun je afspraken maken met de verkoper over wat je overneemt.
Informeer bij de verkoper welke spullen hij wel en niet graag achterlaat. Ook voor de verkoper kost het bijvoorbeeld veel moeite om de vloer eruit te halen; die laten liggen is dan wel zo makkelijk. Of misschien wil de verkoper wel van bepaalde meubels af omdat hij in zijn nieuwe woning voor een gloednieuw interieur wil gaan. Dat scheelt jou weer een zondag bij de meubelboulevard. En het scheelt je een flinke smak geld.
Lijst ter overname huis
Als het goed is, heeft de verkoper van tevoren een lijst ter overname voor het huis opgesteld. Daarin staat wat wel en niet bij de koop van het huis is inbegrepen. Zo heb je kans dat de vloer en op maat gemaakte wasmachine er wel bij inbegrepen zitten, maar de gordijnen niet. Mogelijk kun je die wel tegen bijbetaling overnemen.
Is zo’n lijst er niet? Zonder een lijst ter overname is het in principe zo dat de verkoper alleen zaken hoeft achter te laten die niet aan het huis vastzitten.
Of er nu zo’n lijst ter overname huis is of niet, het is altijd slim om met de verkoper in gesprek te gaan als je bij een huis kopen roerende zaken wilt overnemen. Misschien valt er te onderhandelen over bepaalde spullen. Ben je meteen een stuk voordeliger uit dan als je zelf gordijnen op maat moet laten maken of een nieuwe vloer laat leggen.
Sommige zaken zitten misschien al bij de koop inbegrepen. Zo is de kans vrij klein dat de verkoper de moeite neemt om het handdoekrek van de muur te halen of de deurbel eruit te slopen. Maar bij spullen als gordijnen, een bepaalde kast of zonwering die jij toevallig ook heel mooi vindt, is het interessant om te vragen of hij bereid is die ook achter te laten.
Hoe betaal je voor de roerende zaken die je overneemt?
Ook daarover maak je afspraken met de verkoper. Het is niet nodig om jullie afspraken over roerende zaken op te nemen in de koopakte. Mag wel overigens. Maar je kunt hiervoor ook gewoon een Tikkie sturen en het onderling regelen. Wel is het altijd slim om je afspraken op papier te zetten. Dan kan daar geen verwarring over ontstaan.
Je bent voor roerende zaken geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Dat is goed om mee te nemen als het bedrag voor de over te nemen roerende zaken bij de koopsom inbegrepen is. Laat het bedrag voor de roerende zaken dan los vermelden in de koopakte, zodat je er geen belasting over hoeft te betalen. Let op dat je roerende zaken die je overneemt, niet kunt meefinancieren bij de hypotheek. Je maximale hypotheek kan nooit hoger zijn dan de waarde van je woning. Dus als je al aan het maximum zit, dan moet je de roerende zaken altijd van je eigen spaargeld betalen.
Neem je meerdere spullen over? Onderhandel dan over de totaalprijs. De verkoper is waarschijnlijk allang blij dat hij de vloer niet hoeft te demonteren en in één klap van een boel spullen af is. Misschien kun je de spullen daardoor voor een extra vriendelijke prijs overnemen.
Hoe zit het met de hypotheek voor jouw nieuwe woning?
Bij een huis kopen komt meer kijken dan enkel de beslissing of je de vloeren en gordijnen wel of niet overneemt. Heb je al aan de hypotheek gedacht? Of sta je misschien zelfs al op het punt er één af te sluiten?
Onze Hypotheekexperts helpen je graag aan een passende en voordelige hypotheek voor jouw nieuwe stulpje. Plan gerust een online kennismaking. Tijdens dat eerste gesprek krijg je direct een beeld van jouw hypotheekmogelijkheden.