ABN Amro
Argenta
Allianz
Aegon
Lloyds Bank
Munt Hypotheken
Florius hypotheken die meebewegen
Robuust hypotheken
Venn hypotheken
VISTA Hypotheken
Merius
Rabobank
Hypotrust
Bunq
Woonnu

Wat is een verbouwingshypotheek?

Een verbouwingshypotheek is een extra hypotheek die je specifiek afsluit om een verbouwing te financieren. Dat kan zijn voor de plaatsing van een dakkapel, een nieuwe keuken of een grootschalige verbouwing. Ook kun je de hypotheek gebruiken om je huis te verduurzamen. Je sluit deze hypotheek los van je gewone hypotheek af en het geld wordt in een bouwdepot gestort. Vanuit dat depot kun je de facturen van onder andere de aannemer betalen.

Een verbouwingshypotheek is dus niet een van de standaard hypotheekvormen waartussen je kunt kiezen als je een hypotheek afsluit. De mogelijke hypotheekvormen zijn een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. De term ‘verbouwingshypotheek’ zegt alleen iets over waar je de hypotheek voor je gebruikt. Je beslist zelf of deze hypotheek een annuïteiten-, lineaire of aflossingsvrije hypotheek wordt.

Vraag advies aan

Hoe werkt een extra hypotheek voor een verbouwing?

Een verbouwingshypotheek kun je afsluiten als je al een tijdje in je woning woont (in de vorm van een extra hypotheek). Maar je kunt ook bij de aankoop van je woning besluiten dat je direct extra hypotheek voor een verbouwing neemt. Het geleende bedrag voor de verbouwing wordt in beide gevallen in een bouwdepot gestort. Dit bedrag moet je binnen een bepaalde tijd (vaak 2 jaar, soms korter) opmaken. Als je het depot niet voor die tijd volledig benut, wordt het openstaande bedrag afgelost op je hypotheek.

Een verbouwingshypotheek kan verschillende vormen aannemen:

  • Je sluit een tweede hypotheek af met nieuwe voorwaarden en een nieuwe rente.
  • Je besluit je bestaande hypotheek te verhogen. Dit doe je met een onderhandse verhoging. Deze optie is er alleen als je je oorspronkelijke hypotheek tegen een hoger bedrag in het Kadaster hebt ingeschreven.
  • Je gaat je hypotheek oversluiten en financiert daarbij je verbouwing mee door een hogere hypotheek te nemen.

Rente verbouwingshypotheek

Je betaalt maandelijks rente voor een verbouwingshypotheek. Hoeveel dat is, hangt onder andere af van de rentevaste periode, de verhouding hypotheek vs. woningwaarde en van de rente-opslag. Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit, krijg je een rentekorting. Verder speelt natuurlijk een grote rol wat de actuele rentestanden zijn. Een Hypotheekexpert kan altijd de rentes vergelijken om te zorgen dat jij zo voordelig mogelijk uit bent.

Naast rente krijg je mogelijk te maken met aflossing. In principe los je de hypotheek in 30 jaar tijd af. Dat is in elk geval zo bij een annuïteiten- en lineaire hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek is tussentijds aflossen niet verplicht. Wel moet je die hypotheek aan het eind van de looptijd volledig afgelost hebben.

verbouwingshypotheek rente

Jouw hypotheek voor een verbouwing berekenen?

Hoeveel jij aan verbouwingshypotheek kunt krijgen, hangt van een paar dingen af:

  • Wat is je inkomen? Ook als je al een hypotheek hebt, wordt je inkomen opnieuw getoetst voor deze extra hypotheek.
  • Hoeveel is je woning waard na de verbouwing? Als een verbouwing je woning meer waard maakt, kun je in principe 100% van de huidige woningwaarde + de waardevermeerdering lenen. Mits je inkomen dat toelaat natuurlijk.
  • Wat zijn je lopende schulden? Als je bijvoorbeeld een paar leningen hebt lopen of een private-lease-auto hebt, gaat dat af van je toetsinkomen.
  • Wat ga je verbouwen aan je woning? De bank kijkt ook welke verbouwplannen je hebt. Als je je badkamer verbouwt, heeft dat vaak nauwelijks impact op de waarde van je huis. Een uitbouw daarentegen maakt je woning wel meer waard.

Wil je een eerste idee hebben van wat je kunt krijgen aan hypotheek? Bereken dan via onze tool alvast je maximale hypotheek. Wil je precies weten wat jouw opties zijn voor een verbouwingshypotheek? Plan dan een gratis eerste gesprek met een Hypotheekexpert.

Plan een gratis eerste gesprek

Wat zijn de voordelen van een verbouwingshypotheek?

Je verbouwing met een hypotheek financieren is vaak een aantrekkelijke optie, omdat je over je hypotheek minder rente betaalt dan over een persoonlijke lening of doorlopend krediet. En dat is niet het enige voordeel. Dit zijn nog meer voordelen van je verbouwing financieren met een hypotheek:

  • Je betaalt niet in één keer veel geld; de kosten voor de verbouwing worden over 30 jaar uitgesmeerd.
  • Je hebt zekerheid over je maandlasten zolang de rentevaste periode loopt.
  • Je weet ook zeker dat je hypotheek aan het eind van de looptijd volledig is afgelost (als je voor annuïtair of lineair aflossen kiest).
  • Onder bepaalde voorwaarden kun je hypotheekrenteaftrek krijgen als je de extra hypotheek voor een verbouwing gebruikt.

Soms is het ook mogelijk om voor een aflossingsvrije hypotheek te kiezen (tot maximaal 50% van de taxatiewaarde). Daarbij heb je nog lagere maandlasten. De rente is dan alleen niet aftrekbaar.


Welke nadelen zijn er?

Daar staan een aantal mogelijke nadelen tegenover. Dit zijn de nadelen van een verbouwingshypotheek:

  • Je krijgt hogere maandlasten, doordat er een extra hypotheekdeel bovenop je eerdere hypotheek komt. Die hogere lasten moet je wel kunnen betalen.
  • Je kans op een restschuld neemt toe als je meer hypotheek neemt. Aan de andere kant is dit in tijden van stijgende huizenprijzen geen heel groot risico.
  • Je krijgt te maken met extra kosten als je je hypotheek aanpast of verhoogt, of als je een extra hypotheek afsluit. Denk aan kosten voor hypotheekadvies, taxatiekosten en soms ook notariskosten. Wel is een deel van deze kosten fiscaal aftrekbaar.

Een verbouwingshypotheek is niet altijd mogelijk. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om extra hypotheek te krijgen als je inkomen in de tussentijd is gedaald of als de verbouwing je woning niet veel meer waard maakt.

Wat zeggen onze klanten?

Klanten waarderen ons met een:
9.7
391 reviews
JS
13-08-2024

Duidelijke uitleg over een complexe zaak. Hypotheek en Lijfrentepolissen.

G.M.
08-08-2024

Zeer behulpzaam en kundig, nam overal de tijd voor, denkt mee,.

Rick
03-06-2024

Erg fijn gesprek gehad, hij heeft me geholpen met alle vragen die ik had en een in-depth inzicht gegeven in de mogelijkheden bij de verschillende scenario's die zich mogelijk voor ...

Martin
21-05-2024

Duidelijk verhaal, wordt rustig uitgelegd en er is ten aller tijde tijd voor vragen die uitgebreid worden behandeld.

Anoniem
23-04-2024

Super heldere en duidelijke uitleg. Leuke vent! Nam de tijd om ons te voorzien van alle vragen.

Arno S
11-04-2024

vriendelijk, goed uitleg! heel duidelijk en kan me geen pnegatieve feedback bedenken

Evelien
26-03-2024

Hele vriendelijke aardige man, die ook echt open stond om mij als starter een goede begeleiding in de gekke huizenmarkt te gaan bieden echt top!

Ferdi
04-03-2024

Fijn gesprek! Intentie om de klant echt te helpen kwam goed naar voren.

Zig
01-03-2024

Heerlijke energie, helder en geeft je echt een gevoel dat je weet wat je aan kan.

Jan Schinkel
13-02-2024

Fijn en grondig gesprek. Deskundig hypotheekadviseur met veel bruikbare adviezen.

WL
23-01-2024

Betrokken, deskundig en deed zijn best om vragen goed en volledig te beantwoorden.

Verbouwingshypotheek? Onze experts helpen je graag

Wil je weten hoeveel verbouwingshypotheek jij kunt krijgen? Ga in gesprek met onze Hypotheekexperts. Het eerste gesprek kost je niets en brengt je al veel verder.

Plan je gratis eerste afspraak

Onze Hypotheekexperts helpen je graag

Vul het formulier hieronder in. Dan bellen we je zo snel mogelijk terug.

Bel mij

Onze Hypotheekexperts helpen je graag

Vul het formulier hieronder in. Dan bellen we je zo snel mogelijk terug.

Bel mij

Verbouwingshypotheek? Onze experts helpen je graag

Wil je weten hoeveel verbouwingshypotheek jij kunt krijgen? Ga in gesprek met onze Hypotheekexperts. Het eerste gesprek kost je niets en brengt je al veel verder.

Plan je gratis eerste afspraak

Veelgestelde vragen

Is een verbouwingshypotheek aftrekbaar?

Ja, de rente over een verbouwingshypotheek is aftrekbaar, mits het om een verbouwing gaat van het huis waarin je woont én mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat de verbouwingshypotheek een annuïteiten- of lineaire hypotheek is.

Kun je geld lenen voor een verbouwing?

Ja, als je inkomen het toelaat, kun je een extra hypotheek afsluiten voor je verbouwing of een persoonlijke lening nemen hiervoor. Of dit mogelijk is, hangt af van je verbouwplannen, de waarde van je woning na de verbouwing en je toetsinkomen op dit moment.

Heb je overwaarde nodig voor een verbouwingshypotheek?

Ja en nee. Je moet inderdaad overwaarde hebben om meer hypotheek te kunnen krijgen. Aan de andere kant kijkt de hypotheekaanbieder naar de waarde van je huis na de verbouwing. Als de verbouwing je woning meer waard maakt, kun je ook meer hypotheek krijgen. Dan hoef je op dit moment geen overwaarde te hebben op je huis. Een Hypotheekexpert kan voor je uitzoeken hoeveel verbouwingshypotheek jij op basis van je woningwaarde en inkomen kunt krijgen.

Kun je een hypotheek krijgen voor een verbouwing?

Ja, je kunt een extra hypotheek afsluiten voor je verbouwing. Daar gelden wel een aantal voorwaarden voor. Zo moet je voldoende verdienen en moet je woning na de verbouwing genoeg waard zijn voor een hogere hypotheek. Een Hypotheekexpert kan voor je uitrekenen of een verbouwingshypotheek voor jou een optie is en hoeveel je daarvoor kunt lenen.

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7