Voor het bepalen van je maximale hypotheek kijkt de hypotheekaanbieder naar jouw inkomen. Soms bestaat dat deels uit een onregelmatigheidstoeslag omdat je onregelmatige diensten draait. Hoe zit het daar dan mee? Wordt voor je hypotheek je onregelmatigheidstoeslag meegeteld? Ja, in bepaalde situaties wel. Lees hieronder hoe dat zit.
Bij sommige functies in loondienst heb je te maken met een onregelmatigheidstoeslag. Dit is een vorm van variabel inkomen. Je ontvangt dan extra loon als je onregelmatige diensten draait of bijvoorbeeld ’s nachts of in het weekend aan het werk bent. Het kan gaan om een vaste toeslag of een bedrag dat variabel is.
Wie een hypotheek afsluit, moet daarvoor diverse documenten aanleveren. Zo is hiervoor een werkgeversverklaring, inclusief eventuele intentieverklaring, nodig. Die vult je werkgever voor je in en diegene geeft in je werkgeversverklaring ook een eventuele onregelmatigheidstoeslag op. Om antwoord te geven op de vraag hoeveel die toeslag bedraagt, zal je aanbieder alle ontvangen bedragen aan onregelmatigheidstoeslag bij elkaar optellen.
Maar hoe weet je dan of zo’n onregelmatigheidstoeslag voor je hypotheek meetelt? Hiervoor moet de toeslag aan twee voorwaarden voldoen:
Verder moet je vaak als bewijs voor het ontvangen van de toeslag de loonstroken aanleveren waaruit blijkt dat jij de onregelmatigheidstoeslag hebt ontvangen.
Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af? Dan mag je in principe de volledige onregelmatigheidstoeslag die je de afgelopen 12 maanden hebt ontvangen als extra inkomen meetellen. Let wel op dat sommige hypotheekaanbieders strenger zijn en andere regels hanteren.
Nu weet je iets meer over een hypotheek met onregelmatigheidstoeslag aanvragen. Maar in plaats van die algemene informatie ben je vast benieuwd naar specifiek jouw situatie.
Wil je ontdekken hoeveel jij maximaal kunt lenen voor een woning? Ga in gesprek met een van onze Hypotheekexperts. Of bereken alvast zelf jouw maximale hypotheek, inclusief onregelmatigheidstoeslag.