Intentieverklaring hypotheek


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
260x gelezen
2 min.

Wanneer je een hypotheek afsluit, wil de hypotheekaanbieder inzicht krijgen in je inkomen. Daarbij hoeft het geen probleem te zijn als je geen vast contract hebt. Met een intentieverklaring voor je hypotheek telt je inkomen alsnog mee alsof je in vaste dienst bent. Je werkgever kan op jouw verzoek een intentieverklaring voor je hypotheek afgeven. Lees hier wat zo’n verklaring precies inhoudt.

Intentieverklaring hypotheek

Wat is een intentieverklaring?

Een hypotheek afsluiten zonder vast contract is gelukkig geen onmogelijke missie. In het gunstigste geval wil je werkgever je een intentieverklaring voor je hypotheek geven. Daarin verklaart je werkgever om van plan te zijn jou bij gelijk functioneren een vast contract aan te bieden. Let op: dit is puur een formaliteit, dus die verklaring geeft je geen 100% zekerheid van een vast contract.

De intentieverklaring maakt deel uit van de werkgeversverklaring. Uit die laatste blijkt ook onder meer wat voor baan je hebt, tot wanneer je contract loopt en wat de naam van je werkgever is. Ook staat hierin of er beslag ligt op je loon en of je eventueel hebt geleend bij je werkgever.

De intentieverklaring klinkt als een zeer uitgebreid document, maar dat valt alles mee. Het gaat vaak om een paar zinnen waaruit de intentie van je werkgever blijkt om je een vast contract te geven na afloop van je tijdelijke contract.

Intentieverklaring hypotheek, hoe zit dat?

Voor de werkgever is de intentieverklaring voor je hypotheek geen groot ding; hij zit met die verklaring nergens aan vast. In principe (even afkloppen!) zou hij alsnog je contract niet kunnen verlengen of je nogmaals een tijdelijk contract kunnen geven. Hij spreekt enkel de intentie uit om je een vast contract aan te bieden. Voor je hypotheekaanbieder telt het wel zwaar mee; de verklaring geeft de geldverstrekker zekerheid dat jij de maandlasten kunt blijven betalen.

Niet altijd maakt een intentieverklaring deel uit van een werkgeversverklaring. Misschien is jouw werkgever niet bereid om de intentieverklaring te ondertekenen of is er om een andere reden geen sprake van een intentieverklaring. Los daarvan heb je, als je in loondienst werkt, altijd een werkgeversverklaring nodig om een hypotheek aan te vragen. De hypotheekaanbieder weet dan zeker dat je werkt waar je zegt te werken, voor welk aantal uur je dat doet en met welk type contract.

Wat als je geen intentieverklaring krijgt?

Je baalt misschien flink als je én geen vast contract én geen intentieverklaring voor je hypotheek hebt. Maar ook dan hoeft er nog geen man overboord te zijn. Zo kun je ook als flexwerker of met een contract op oproepbasis soms nog wel een hypotheek afsluiten. Onze Hypotheekexperts duiken graag met je in de cijfers en papieren, om je te laten weten wat jouw opties zijn.

Een eerste oriëntatiegesprek is altijd gratis en levert je veel duidelijkheid op over je kansen om een huis te kopen. Dus maak een afspraak en kom meer te weten.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

391 beoordelingen

9.7